Hlavní obsah

Kadlec a Poštulka sparťanskými hrdiny

ODENSE

Vyhlášený penaltový mág Tomáš Poštulka a Michal Kadlec, jehož otec rozhodl penaltový rozstřel v semifinále ME 1996 s Francií, se stali sparťanskými hrdiny čtvrtečního hororového večera v Odense. První dvě penalty domácím v rozstřelu chytil, druhý proměnil rozhodující v šesté sérii.

Článek

„Od začátku jsem byl rozhodnutý, že to kopnu doprostředka brány. Vzpomněl jsem si na tátu, který rozhodl v Anglii. Ani nevím, že se kluci se ve středovém kruhu otočili zády. Soustředil jsem se, abych penaltu proměnil. To se povedlo. Nervózní jsem moc nebyl, věřil jsem si. Chtěl jsem jít kopat už v první pětici, ale nezbylo na mne místo. Věděl jsem, že když to nedopadne, půjdu šestý. Pavel Horváth mi na cestu řekl, ať to kopnu jako tata,“ říkal po utkání spokojený Michal Kadlec.

Tomáš Poštulka je vyhlášený penaltový mág, což dokázal už mnohokrát. V Odense chytil hned tři penalty. „Nevěděl jsem, kam to kopou, jen jsem se snažil to odhadnout a pak je tam pohybem navést,“ říkal gólman před dopingovou místností. jeho čarování v rozstřelu jako by bylo podezřelé i zástupcům UEFA. „Byl jsem méně nervózní, než při utkání. Domácí hrozili hlavně ze standardek. Když víte, že jeden gól může rozhodnout, není to příjemné. Při rozstřelu je v psychické výhodě gólman,“ dodal.

„Já to říkal, že Tata tu penaltu dá a také jsem věděl, že Poštulka nejméně dvě chytí,“ usmíval se Pavel Horváth, který nejen proměnil první penaltu, ale před tím oživil mrtvou hru Sparty.

Trenér Michal Bílek si vzpomněl, jak gólman v brance Hradce před lety vychytal Žižkov, za který tehdy hrál, ve finále Poháru ČMFS „Věřil jsem Poštulkovi i klukům, kteří šli kopat. My jsme mohli rozhodnout tenhle těžký zápas už dřív, ale ve druhé půli jsme zbytečně ztráceli míče. Naši hru oživil Horváth. Jsme moc spokojení s postupem,“ oddechl si kouč Pražanů.

„Splnili jsme cíl, a to je podstatné. Postup by nás měl zvednout i psychicky. Teď bychom měli jít zápas od zápasu a vyhrávat,“ dodal kapitán týmu Zdeněk Pospěch.

Reklama

Související témata: