Hlavní obsah

Spartu čekají v Poháru UEFA Češi Kováč, Jiránek a Papadopulos

PRAHA

Na trojici českých legionářů může ve druhém kole fotbalového Poháru UEFA narazit pražská Sparta. Los jí totiž spolu s týmy FC Toulouse a FC Curych přidělil i Spartak Moskva s reprezentanty Martinem Jiránkem a Radoslavem Kováčem, bývalým hráčem Letenských, a Bayer Leverkusen, kde se snaží prosadit do sestavy Michal Papadopulos.

Článek

Největší zkušenosti má Sparta s celkem z ruské metropole, s ostatními se v evropských pohárech dosud nestřetla. S jednadvacetinásobným mistrem Ruska či SSSR, který loni v předkole Ligy mistrů vyřadil Slovan Liberec a letos usiluje o další titul, mají sparťané v posledních době příznivou bilanci. Výhry doma a remízy venku se Spartakem v základní skupině LM v letech 1999 a 2001 Spartu posunuly do další fáze prestižní soutěže.

Ve vzájemném souboji v PMEZ před 17 lety se naopak z postupu radoval soupeř, jehož barvy momentálně hájí jak ruští reprezentanti Roman Šiškin, Vladimir Bystrov, Jegor Titov, Dmitrij Torbinskij a Roman Pavljučenko, tak i řada legionářů včetně české dvojice. Nedávno zde působil i další Čech Aleš Urbánek.

Papadopulos se bije s konkurencí

Také v Bayeru Leverkusen, který před třemi lety zavřel dveře do Ligy mistrů Baníku Ostrava, mají zkušenosti s českými fotbalisty. Dres vítěze Poháru UEFA 1988 a finalisty Ligy mistrů 2002 postupně oblékali Pavel Hapal, Martin Frýdek, Jan Šimák a nyní i Papadopulos. Ten má ale v útoku loni pátého celku německé ligy tvrdou konkurenci. A to i přesto, že mužstvo v létě opustilo několik klíčových hráčů jako brankář Butt, obránci Juan a Roque Junior, či útočník Andrij Voronin. Ze známých jmen přitom do týmu přišel jen slovenský obránce Vratislav Greško.

Nejlepšího umístění z nadcházejících soupeřů Sparty dosáhl v minulé sezóně FC Curych, jenž získal svůj jedenáctý domácí titul. Řada opor z mistrovského kádru však v létě odešla, zůstali pouze obránci Alain Rochat a Finové Hannu Tihinen a Veli Lampi, k nimž přibyli například Švýcar Oumar Kondé, Nigerijec Onyekachi Okonkwo či Tunisan Jasín Šicháví.

Fořt se v Toulouse přílíš neohřál

Ani Toulouse, jehož barvy kdysi nosil i bývalý sparťanský kapitán Václav Němeček, se nemůže chlubit tak zvučnými jmény jako Leverkusen nebo Spartak. Největší zbraní loni třetího týmu francouzské ligy je útok, kde hrají Švéd Johan Elmander, Brazilec s tuniským pasem Dos Santos či Kamerunec Achille Emana. Na jaře byl v mužstvu i bývalý slávistický útočník Pavel Fořt, který ale poté z Toulouse odešel na roční hostování do FC Brusel.

Jediným úspěchem Toulouse, kde kdysi začínal svou kariéru populární brankář Fabien Barthez, je vítězství ve Francouzském poháru v roce 1957. Největší pýchou současnosti je pak pro klub s fialovobílými barvami jeho stánek Stadium Municipal pro více jak 35 tisíc lidí. Stadión mimojiné hostil i účastníky mistrovství světa v roce 1998.

Reklama

Související témata: