Hlavní obsah

Sparta vyklízí pozice na evropské scéně

PRAHA

Počtvrté za sebou se fotbalová Sparta nedostala do jarní části evropských pohárových soutěží. Úřadující český šampión prožívá ústup ze slávy, stejně jako loni totiž nedosáhl na postup ze skupiny Poháru UEFA. V předchozích dvou letech dokonce končil poslední v základní skupině Ligy mistrů.

Článek

Přitom po nezdaru v předkole letošní Ligy mistrů s Arsenalem vyhlásilo vedení klubu útok na čtvrtfinále Poháru UEFA. „Nesmíme ztratit kredit na evropské scéně,“ znělo z Letné. Jenže už první kolo se slabým Odense málem znamenalo konečnou. Sparta postoupila až po penaltovém rozstřelu, skupina s Curychem, Spartakem Moskva, Toulouse a Leverkusenem už byla nad její síly.

„Cíl byl přežít podzim, což jsme nesplnili. Pro mužstvo i pro klub je to zklamání,“ rekapituloval trenér Michal Bílek. Dřívější neohrožený ledoborec jménem Sparta připomíná bárku doma klidně plující s leskem double, leč ve vodách evropských se potácí s posádkou bez síly a konkurenceschopnosti. „Vývoj sparťanské bilance v pohárech není dobrý,“ přitakal obránce Michal Kadlec.

„Nemohli jsme hrát otevřený fotbal, protože soupeř je v ofenzivě velmi silný,“ posteskl si Bílek po duelu v Leverkusenu. Sparta však poslední dobou nemá sílu na otevřenou partii na evropské scéně téměř s nikým. Navíc doma nevyhrála třináct zápasů v řadě. „Prohra 1:2 s Curychem, to byl klíčový okamžik,“ uvedl Bílek. „Měli jsme to chytře dohrát na remízu,“ mínil útočník Miroslav Slepička.

Vázla kombinace, chyběly šance 

Ani venku se Pražané nevyvarovali chyb, což Leverkusen trestal. „Neprohráli jsme si postup doma s Curychem, kdy většina z nás měla střevní potíže, ale v Německu nepochopitelným vysazením,“ naznačil kapitán Zdeněk Pospěch, kde tým tlačí bota. Soupeři na evropské scéně si totiž oddechové časy v zápasech nedopřávají.

Čtyři góly v šesti zápasech Poháru UEFA, to je bída. „Finální část mohla být lepší, zakončení nebylo ideální,“ posteskl si trenér z Letné po německé pohárové derniéře.

Na obranu si stěžovat nemůže, chybí ale podpora pro Horváthovy myšlenky. „Není to o útočnících. Máme hráče, kteří góly umějí dát, jenže v Leverkusenu vázla kombinace, moc vyložených šancí jsme neměli,“ hořekoval Bílek po předposledním podzimním zápase.

Definitivní tečku za první částí sezóny udělá Sparta v pondělí doma v ligovém boji s Plzní. Pak bude účtovat. Na evropské stvrzence bude mít velké minus. Na té domácí nyní ztrácí pět bodů na Slavii. „Liga taky není rozehraná, jak jsme si představovali,“ připustil Bílek s lítostí, že za obzorem mizí těžce vybojované pozice v Evropě a hrozí i opuštění výsostných mistrovských vod na domácí scéně.

Reklama

Související témata: