Hlavní obsah

Boleslav prohrála ve Florencii a v Poháru UEFA končí

FLORENCIE/PRAHA

Fotbalisté Mladé Boleslavi prohráli čtvrteční utkání Poháru UEFA ve Florencii 1:2 a do jarní části soutěže se neprobojovali. Středočeši museli v Itálii zvítězit, aby ze skupiny C postoupili. Domácí s Tomášem Ujfalušim v základní sestavě poslal do vedení před koncem prvního poločasu z penalty Adrian Mutu, po vyrovnání Jana Rajnocha rozhodl veterán Christian Vieri.

Článek

V toskánské metropoli se popasovaly týmy, které v posledních týdnech nepotkala oslnivá forma, ale zápas zastihl v evidentně lepším rozpoložení florentské "Fialky". Ty odmítly hrát na udržení postupové remízy, ale naopak od začátku bušily do obranného boleslavského valu. Ten sice v úvodu pracoval spolehlivě, ovšem velkou komplikací byla pro hosty útočná fáze.

Středočeši po zisku míče nebyli schopni ho vůbec udržet proti vysoce postavenému presinku Fiorentiny, rychle jej odevzdávali soupeři a poznali, jak těžké je hrát bez kapitána a dirigenta hry Matějovského, který nemohl nastoupit pro žluté karty. Jedinou povedenou akcí Mladé Boleslavi byl průnik Kaliny z levé strany ve 12. minutě, ovšem jeho přízemní pas stačil těsně před Mendym odvrátit kapitán Dainelli.

Boleslav ztratila hodně sil při pokrývání útočných akcí domácího útočného tria, kde poutali hodně pozornosti hlavně Pazzini s Mutuem. Právě druhému jmenovanému sebral po 20 minutách hry gólovou střelu od kopačky pohotovým vyběhnutím Pižanowski. Ten jinak spolehlivý výkon málem hodně pokazil šest minut před poločasem, po jeho chybné rozehrávce mohl udeřit Semioli, jenže jeho oblouček ze 40 metrů se snesl těsně vedle opuštěné branky.

Hosté ale to nejhorší v první půli za sebou zdaleka neměli. Ve 44. minutě totiž bek Procházka zbytečně tvrdě zahrál tělem do Pazziniho a boleslavští se jenom mohli divit proti nařízení penalty. K ní se postavil Mutu a drzým obloučkem srazil Středočechy před odchodem do kabin. Na stadiónu Artemia Franchiho se v tu chvíli rozhostila úleva a možná i na domácí fotbalisty, kteří nevyhráli ani v jednom z posledních sedmi zápasů, zřejmě dolehl bezstarostný pocit z dalšího průběhu zápasu. Zvláště poté, co v další slušné příležitosti hlavičkoval jen těsně nad Gobbi.

Boleslav ale po čtvrt hodině dokázala Fiorentinu rychle vrátit do střehu. Domácí totiž na levé straně lehkovážně ztratili míč, Sedláček ve středu pole našel volného Rajnocha a nový boleslavský kapitán krásnou ranou do šibenice z 25 metrů vdechl vyrovnáním svému týmu novou naději. A hosté na chvíli uvěřili, že po říjnovém triumfu v Palermu mohou překvapit i další tým ze Serie A na jeho výsostném území.

Vieri potvrdil zkušenosti

Hosté drželi favorita v nejistotě ale jen sedm minut. Fiorentina si dokázala najít pravou chvíli na to, aby našla volné místo v obraně soupeře. Záložník Liverani svým dalším chytrým pasem přelstil ofsajdovou past českého mužstva a věhlasný útočník Vieri nekompromisní ranou do šibenice ukázal, že při svých čtrnácti různých angažmá nasbíral mnoho zkušeností.

Za pět minut mohl Vieri definitivně rozhodnout, jenže po výtečném pasu neudržitelného Mutua vypálil zblízka nad bránu. Domácí to však mrzet nemuselo, v závěru si vítězství bezpečně pohlídali a mohou se těšit na páteční los vyřazovacích bojů.

AC Fiorentina - FK Mladá Boleslav 2:1 (1:0)
Branky: 44. Mutu z pen., 67. Vieri - 60. Rajnoch. Rozhodčí: Lopes Ferreira - Ramalho, Gouveira (všichni Port.). ŽK: Donadel - Kopic, Rajnoch, Procházka. Diváci: 11 140.
Fiorentina: Lupatelli - Ujfaluši, Dainelli, Kröldrup, Pasqual - Donadel (51. Pazienza), Liverani, Gobbi - Semioli, Pazzini (62. Vieri), Mutu (76. Osvaldo). Trenér: Prandelli.
M. Boleslav: Pižanowski - Voříšek, Rolko, Kopic, Procházka - Sedláček, Hrdlička (80. Vaněček), Rajnoch, Kalina (65. Holub) - Kysela (46. Táborský), Mendy. Trenér: Ščasný.

Reklama

Související témata: