Hlavní obsah

Sionko přišel o postup v Aberdeenu, Češi z Norimberku se radují

PRAHA

Osm zápasů uzavřelo ve čtvrtek druhou fázi fotbalového Poháru UEFA a čtyřiadvacítka postupujících do jarní vyřazovací části je kompletní. Poslední duel ve skupině B se stal osudným pro FC Kodaň, který i s Liborem Sionkem prohrál na trávníku Aberdeenu a přišel o postupovou pozici. Na tu naopak poskočil Norimberk, jemuž k vítězství na půdě řecké Larissy pomohli také Jaromír Blažek s Tomášem Galáskem.

Článek

Kodani stačila k postupu remíza, dánský celek ale utkání ve Skotsku nezvládl. Domácí šli do vedení v nastaveném čase prvního poločasu po trefě Jamese Smithe, který deset minut po začátku druhé části zařídil Aberdeenu dvoubrankový náskok. Vlastní branka Antonssona poslala Kodaň do kolen a debakl pak potvrdil ještě v závěru Foster. Skotský celek tak přeskočil v tabulce svého soupeře a do jarní části postoupil ze třetího místa. Duel o první pozici ve skupině A mezi Atlétikem Madrid a Panathinaikosem Atény skončil vítězstvím španělského celku, řecký tým obsadil konečné druhé místo.

Norimberk vstoupil do utkání s Larissou vlažně a v 11. minutě prohrával po brance Slováka Kožleje. Trefa Saenka z konce první půle, gól dalšího Slováka Mintála z 57. minuty a branka Charistease ze 73. minuty ale strhla vedení na stranu německého klubu, který se nakonec ve skupině A posunul až na druhou příčku. Na postup nedosáhl nizozemský AZ Alkmaar, který doma podlehl Evertonu. Anglický klub potvrdil postup z prvního místa, třetí postupová pozice připadla Zenitu Petrohrad, který už do dění nezasáhl.

Fotbalisté AEK Atény nerozšířili své bodové konto ve skupině C v duelu s Villarrealem. Španělský celek zvítězil na půdě soupeře 2:1 a zajistil si tak vítězství ve skupině C, aténský klub postupuje ze třetího místa. Druhá příčka patří po vítězství nad Mladou Boleslaví Fiorentině.

O první postupové místo ve skupině D se střetl Hamburger SV s Basilejí. Německý klub i s Davidem Jarolímem ve středové řadě nakonec uhrál se švýcarským soupeřem remízu 1:1 a vedení ve skupině uhájil. Druhý duel skupiny D mezi Rennes a Dinamem Záhřeb skončil stejným výsledkem a oba celky se s pohárovou Evropou loučí. Třetí postupová příčka patří norskému celku Brann Bergen.

Ze skupinové fáze postoupilo do jarní části Poháru UEFA čtyřiadvacet týmů, které doplní osmička celků ze třetích míst ve skupinách Ligy mistrů, které vybojovala i pražská Slavia. Rozlosování soupeřů pro první vyřazovací kolo proběhne v pátek v poledne v sídle Evropské fotbalové unie ve švýcarském Nyonu.

Pohár UEFA - 2. kolo
Skupina A
Alkmaar - Everton 2:3 (1:2)
Branky: 16. Pelle, 65. Jaliens - 2. Johnson, 44. Jagielka, 79. Vaughan. Rozhodčí: Dereli (Tur.).
Larissa - Norimberk 1:3 (1:1)
Branky: 11. Kožlej - 45. Saenko, 57. Mintál, 73. Charisteas. Rozhodčí: Kaldma (Est.).
Skupina B
Atlético Madrid - Panathinaikos Atény 2:1 (0:1)
Branky: 74. Luis García, 90.+6 Simao - 34. Salpingidis. Rozhodčí: Kircher (Něm.). ČK: 81. Raul García (Atl.).
Aberdeen - FC Kodaň 4:0 (0:0)
Branky: 47. a 55. Smith, 71. vlastní Antonsson, 83. Foster. Rozhodčí: Cortez Batista (Port.).
Skupina C
AEK Atény - Villarreal 1:2 (0:1)
Branky: 68. Rivaldo - 40. Mavuba, 69. Tomasson. Rozhodčí: Lehner (Rak.).
Skupina D
Hamburk - Basilej 1:1 (0:0)
Branky: 73. Olič - 58. Ergič. Rozhodčí: Vollquartz (Dán.). ČK: 51. Zanni (Bas.).
Rennes - Dinamo Záhřeb 1:1 (0:0)
Branky: 88. Mbia - 57. Vukojevič. Rozhodčí: Courtney (Sev. Ir.).

Reklama

Související témata: