Hlavní obsah

Musíme zůstat při zemi, nabádá Šírl před finále Poháru UEFA

MANCHESTER/PRAHA

Na dosavadní vrchol kariéry se s týmem Petrohradu chystá fotbalový záložník Radek Šírl. Zenit se ve středu v Manchesteru utká s Glasgow Rangers o trofej pro šampióna Poháru UEFA a sedmadvacetiletý středopolař se může stát pátým Čechem, který se zapíše na listinu vítězů. Petrohrad je po nečekaném vyřazení Bayernu Mnichov mírným favoritem, ale Šírl varuje před přílišnou euforií. Na stadiónu bude mít velkou podporu, z domova ho přijede povzbudit plný autobus známých.

Článek

Český fotbalista se už nemůže finálového zápasu dočkat. "V pondělí jsme měli trénink v centru Manchesteru, dneska odpoledne budeme poprvé trénovat na stadiónu, kde se bude hrát. Až tam budu, na člověka to dýchne a dolehne. Bude to nezapomenutelný zážitek, stadión je krásný," řekl v rozhovoru s ČTK Šírl.

Bookmakeři staví do role favoritů Zenit, ovšem český záložník se má na pozoru. "Slyšel jsem o tom, že jsme favoriti, ale my se za favorita nepovažujeme. Je to o jednom zápase, bude to boj a ukáže se až na hřišti. Rozhodnout může i štěstí," prohlásil Šírl, který se na duel těší o to víc, že kvůli žlutým kartám zmeškal odvetu semifinále s Bayernem.

"Jsem rád, že to kluci i beze mě zvládli a teď budu chtít pomoct i já. Čeká nás životní zápas, finále Poháru UEFA se nehraje každý rok. Tím, že jsme vyřadili takové týmy jako Villarreal, Marseille, Leverkusen a Bayern, jsme si dokázali, že se dá hrát s každým," uvedl Šírl.

Oslavy zatím neplánujeme, říká Šírl

S Petrohradem zažil na konci minulého roku oslavy ruského titulu a teď by si je rád zopakoval. "Kdyby se to povedlo, bylo by to snad ještě větší haló než titul. Ale my musíme být při zemi, oslavy zatím rozhodně neplánujeme," podotkl český fotbalista.

Zápas proti Rangers prý bude o trpělivosti. "Hrají hodně nepříjemný fotbal. S Fiorentinou by to bylo fotbalovější, Rangers mají propracovanou defenzivu a jsou fyzicky dobře připravení," uvedl. V sobotu absolvoval ruský šampion proti nizozemskému Alkmaaru generálku na středeční utkání, zápasy v domácí lize si nechal na rozdíl od Skotů odložit. Poslední soutěžní utkání Zenit sehrál 1. května proti Bayernu Mnichov.

"Těžko říct, kdo na tom bude líp. Oni mohou být z ligy rozehranější, nám zase může zbýt více sil. Ale na to se nechceme spoléhat, chceme rozhodnout v devadesáti minutách. Prodloužení a případné penalty jsou risk," konstatoval český záložník.

Šírl bude pravděpodobně v základní sestavě

Sobotní přípravný duel s Alkmaarem, který prý hraje podobný stylem jako Rangers, Šírlovi naznačil, že by neměl chybět v základní sestavě, kde se od začátku roku zabydlel na místě levého beka. "Před zápasem jsem mluvil s trenérem. Hrál jsem první poločas, říkal mi, abych dával balón od nohy a nezranil se. Z toho jsem vycítil, že asi nastoupím," řekl Šírl.

Do Manchesteru se údajně chystá jedenáct tisíc ruských fanoušků, nebudou chybět ani Šírlovi příbuzní a kamarádi. Jeho otec dokonce vypravil do Británie speciální autobus. "Převážně přijedou kamarádi. Z rodiny bohužel jen táta, protože brácha je v Rusku a mamka se nemůže uvolnit z práce, takže budou koukat v televizi," přiblížil Šírl.

Přibližně padesátku lístků si nechal rezervovat hned po vítězném semifinále. "Kluci v kabině napsali vedoucímu, kolik kdo chce lístků. Pak nám je přivezli z Manchesteru. Takže já jsem jen objednal lístky a ostatní už zařizoval táta," dodal s úsměvem.

Reklama

Související témata: