Hlavní obsah

Hübschman: Věřím, že alespoň jeden z pohárů bude náš

Tomáš Hübschman, český obránce či defenzivní záložník Šachtaru Doněck, má blízko do finále fotbalového Poháru UEFA. Pokud jeho tým v ukrajinském derby s Dynamem Kyjev po remíze 1:1 v prvním zápase zvládne čtvrteční odvetu, může se těšit do Istanbulu, kde by se mohl stát šestým českým vítězem v historii po Šírlovi, Šmicrovi, Bergrovi, Látalovi a Němcovi. Odchovanec Sparty je v Poháru UEFA nepostradatelným mužem Šachtaru.

Článek

Ve čtvrtek vás čeká na domácím hřišti odveta semifinále Poháru UEFA s Dynamem Kyjev. V prvním utkání jste remizovali 1:1. Vidíte vstřelený gól na hřišti soupeře jako velkou výhodu? Jste blíže postupu?

Zase to bude zápas o jedné či dvou chybách. Nepamatuju si za pět let našich vzájemných soubojů, že by některý z klubů vyhrál jednoznačným způsobem. Oba týmy jsou hodně vyrovnané. Rozhodně nemáme klid. Nedá se hrát na nulu, musíme být ofenzivní.

Po prvním utkání, byť výsledek byl nakonec příznivý, jste příliš spokojen nebyl. Proč?

Nehráli jsme náš fotbal hlavně v prvním poločase. Neudrželi jsme balón, v útoku jsme neměli vůbec nic a hned jsme ztráceli míče. Absolutně nám nefungovala mezihra. Jen díky rapidně zlepšenému výkonu ve druhém poločase jsme vyrovnali. A jsme schopni hrát ještě lépe, což je před odvetou velmi povzbudivé.

V ukrajinské lize ztrácíte na druhém místě na vedoucí Dynamo Kyjev čtyři kola před koncem dvanáct bodů. Neobětujete zbývající ligové zápasy ve prospěch Poháru UEFA?

V žádném případě! Bojujeme na třech frontách a všechny jsou pro nás nesmírně důležité. Není možné nic vypustit. V lize nás může dohnat Metalurg Charkov, což nechceme dopustit, protože naším cílem je postoupit z druhého místa do Ligy mistrů. Nikdo si nechce připustit, že bychom mezi klubovou elitou chyběli. A taky jsme v semifinále ukrajinského poháru. Tam hrajeme také s Dynamem Kyjev. Kvůli dvojzápasu Poháru UEFA byl duel přeložen na třináctého května. Hrajeme doma a jde o jediné utkání. V případě remízy se utkání opakuje u soupeře. Věřím, že alespoň jeden z pohárů bude náš.

Jste v semifinále Poháru UEFA, můžete vyhrát ukrajinský pohár a v lize usilujete o místenku pro Ligu mistrů. Zažil jste v Doněcku lepší sezónu?

Ta současná je určitě výjimečná. Ale nejde jen o tu letošní. Už před třemi lety jsme byli blízko postupu do čtvrtfinále Poháru UEFA přes Sevillu. Tehdy chybělo deset vteřin, ale dostali jsme gól od jejich brankáře. Teď jsme šli krok za krokem a s každým dalším úspěchem jsme získávali sebevědomí. Vyřadili jsme Tottenham, CSKA Moskva, Marseille. To nám dodalo sílu. A taky jsme zkušenější.

Jste v klubu už pět let. Má Doněck nyní nejlepší tým?

Individuálně jsme měli lepší hráče, ale jako tým jsme nejsilnější. Někdy totiž hrály výrazné individuality na sebe a tým tím trpěl. Teď se všichni podřídili. Nikdo nehledí na sebe.

Vyhrál jste mistrovství Evropy jednadvacítek, byl jste při bronzu na EURO v Portugalsku. Kam byste řadil případný triumf v Poháru UEFA?

Je předčasné o tomhle mluvit. Ale už účast v semifinále považuji za obrovských úspěch. Nikdo si neuvědomuje, jak je složité dostat se tak daleko.

Zatímco v Poháru UEFA hrajete pravidelně, v ukrajinské lize sbíráte starty střídavě, často zůstanete na lavičce či jen střídáte. Jaká je vaše pozice v klubu?

Za pět let se nijak zásadně nezměnila. Trenér sestavu skládá podle soupeřů a podle zvolené taktiky. Třeba s Marseille jsem hrál oba zápasy. Pak jednou v lize, ale další duely už jsem sledoval jako divák. Ale nemám s tím žádný problém. I proto jsem v lednu prodloužil smlouvu do léta 2011.

Nevadí vám tato netradiční rotace hráčů v sestavě?

Je lepší, když hrají kluci, kteří mají sílu. Ostatní mohou regenerovat. Každý se s touhle rotací smířil. A kdo ne, už v klubu není. V kádru máme dvacet devět hráčů. A všichni jsou schopni hrát, jde o rovnocenné zastoupení. S výjimkou kapitána Srny a brankáře Pjatova nikdo nehraje pravidelně.

Reference, které jdou z Ukrajiny na vaši výkonnost, jsou velmi pochvalné. Nemrzí vás, že jste nedostal za poslední čtyři roky ani jedinou příležitost v české reprezentaci?

Dva roky jsem hrál v záloze a v Česku se psalo, že nastupuju v obraně... Ale už jsem se s tím smířil. Reprezentaci prostě neřeším. Budu se jí zabývat, až dostanu pozvánku. Nemůžu přece nikoho prosit, abych byl povolán. Asi mě trenéři nepotřebovali.

Ukrajina je společně s Polskem pořadatelem mistrovství Evropy 2012. Probíhají už přípravy na šampionát?

Mistrovství Evropy se samozřejmě řeší. V Doněcku budou rozhodně připraveni. Nový stadión by se měl otvírat koncem srpna. Myslím, že tady všechno zvládnou bez problémů. Ale další města nemůžu příliš hodnotit.

Zvládnou pořadatelé zajistit i dostatečnou kapacitu hotelů a infrastrukturu?

S ubytováním problém nebude. Trošku složitější věcí je zřejmě doprava, ale předpokládám, že při šampionátu stejně budou všichni využívat nějakých charterových letů, protože si neumím představit, že by někdo autem přejížděl z Doněcku do Polska. To jsou strašné štreky.

TOMÁŠ HÜBSCHMAN
Narozen: 4. 9. 1981 v Praze. Klub: Šachtar Doněck.
Bilance v sezóně: v lize 19 zápasů/1 gól, v Poháru UEFA 5/1, v Lize mistrů 8/0. Bilance v týmu ČR: 20/0
Působiště: Sparta Praha (1999–2000 a 2001– 04), Jablonec (2000–2001), Šachtar Doněck (od 2004).
Zajímavosti: s českou reprezentací do 21 let získal titul mistra Evropy 2002, byl v bronzovém týmu Česka na ME v Portugalsku 2004. Je vyučeným automechanikem, má rád rybaření, finančně podporuje pražskou ZOO.

Reklama

Související témata: