Hlavní obsah

Psotka si Everton objednal, Chovanec se balí do Mariboru

PRAHA

Losovací koše nabízely ještě renomovanější soupeře, než jací českým klubům většinou připadli. Přesto vyslanci ve čtvrtém předkole fotbalové Evropské ligy po losu příliš nejásají. Zdá se jim, že jejich protivníci mohou být hodně nepříjemní. Nejvíc si los kupodivu pochvaluje olomoucký kouč Psotka, který si silný anglický Everton vysloveně přál.

Článek

Celkem v klidu zůstal letenský kouč Jozef Chovanec a hned se začal chystat na sobotní ligový duel Mariboru s Olimpijí Lublaň. Takže Spartu v Příbrami povede první trenér Martin Hašek. „V tuto chvíli je nejpodstatnější maximum informací a žádné kazety nám nenahradí sledování naživo. Je příznivé, že český fotbal je se slovinským v kontaktu. V letní přípravě jsme narazili na dva slovinské soupeře, reprezentace zase hrála se Slovinci v kvalifikaci - a ti některé hráče Mariboru využívají. V kabině jsme navíc měli Nejce Pečnika, takže do jejich nátury trochu vidíme,“ řekl Chovanec.

Slavii čeká nepříjemný soupeř, Crvena Zvezda Bělehrad. Od letního přestupního termínu mají sešívaní v kádru experta na tohoto soupeře. „Bude to těžký protivník, ale přesto si myslím, že máme dobrou šanci. V poslední době měl jejich klub finanční problémy, museli prodat své nejlepší hráče a tým přebudovat a restartovat,“ uvedl srbský záložník Dušan Vasiljevič. „Na druhou stranu mají výborné fanoušky, o které se mohou opřít, a velký stadión. Když hrají důležité zápasy, tak je tam vyprodáno,“ dodal Vasiljevič.

Olomouc je nadšená z anglického soupeře

Nejtěžšího soupeře sice v podobě Evertonu „vyfasovala“ olomoucká Sigma, její kouč Zdeněk Psotka ovšem přímo zářil. „Přáli jsme si Anglii, Everton, první utkání venku, aby se o postupu mohlo definitivně rozhodovat před našimi fanoušky. To všechno vyšlo, a tak jsme nadšeni,“ řekl Právu s tím, že pro celou Olomouc je měření sil s Evertonem obrovské zadostiučinění. „To především za obrovskou trpělivost, kterou s námi všichni měli v loňské sezóně,“ vysvětlil kouč a začal se chystat na ligový zápas soupeře s Arsenalem.

„Everton je pro mě trochu neznámou. Vím jen, že tam hraje skvělý Saha a že loni skončili v Anglii pátí. To však hovoří za vše. Přesto si myslím, že projít přes ně můžeme. Pro nás všechny je tu velká šance, kterou by bylo škoda propásnout. Postoupit a hrát pak další zápasy ve skupině by bylo fantastické pro náš další fotbalový růst. Je tady prostě výzva,“ řekl záložník Tomáš Hořava.

Izraelci jsou silnější, než se může zdát

Relativní štěstí měly Teplice, na Stínadlech však berou los s rezervou a bez velkého nadšení. Kouč Jiří Plíšek se obává, že izraelský Hapoel Tel Aviv je silnější, než by se mohl při pohledu z české kotliny zdát. „Soupeř by to mohl být příznivější než třeba Villarreal, izraelský klubový fotbal má ale velkou sílu, i když se to na první pohled nemusí zdát. O to víc je potřeba to lidem vysvětlit,“ reagoval Plíšek. „Přesto, uděláme všechno pro to, abychom udělali další pořádný zápis do historie teplického fotbalu.“

Ještě menší radost měli hráči, kteří se těšili na jedno ze zvučných jmen. „Kvůli atraktivitě jsem raději chtěl buď Galatasaray, nebo Villarreal. Hapoel je pro mě neznámý tým, ale na druhou stranu bude snad hratelný. Sice je známý svými bouřlivými fanoušky, ale budeme se snažit postoupit dál,“ řekl útočník Tomáš Vondrášek.

Nezmar z Bukurešti nebyl nadšený

Liberec dostal za soupeře Dinamo Bukurešť a vyhnul se takovým soupeřům jako německý Hamburk či turecké Fenerbahce Istanbul. "Z těch čtyř jsem chtěl Bukurešť nejméně, žádné nadšení z toho není. Je to těžký soupeř. Nejsme favoriti, uvidíme, jak se s tím popereme," řekl ČTK útočník Jan Nezmar, jenž se toužil potkat s Jarolímem a Rozehnalem v barvách Hamburku.

Klíčové podle něj bude zvládnout první utkání v Rumunsku. "Tam nás čeká bouřlivé prostředí, řekl zkušený kanonýr. Za favorita Liberec nepovažuje. "Těžko si to přiznáváme, ale silné rumunské týmy mají úplně jiné možnosti než my v Liberci. Mají rozpočet nějakých 400, 500 miliónů a to se projevuje. Rozhodně nejsme favorit. Svým způsobem to ale může být výhoda, tlak bude na Bukurešti," doplnil Nezmar.

Záložník Bořek Dočkal věří, že se Slovanu povede uspět. "Je to jeden z klíčových okamžiků sezóny, postoupit do skupiny by bylo skvělé po finanční stránce i pro fanoušky. Celý podzim bychom měli výborné zápasy," řekl Dočkal, který věřil, že Liberečtí zužitkují zkušenosti z červencového přípravného duelu s jiným rumunským celkem Kluží. "Remizovali jsme 0:0, dalo se s nimi hrát," dodal.

Reklama