Hlavní obsah

EL: Slavia, Sparta, a Liberec slaví výhry, fotbalisté Teplic a Olomouce prohráli

PRAHA

Hned pětice českých fotbalových mužstev odehrála 4. předkolo Evropské ligy. Teplice po gólu v nastavení prohrály s izraelským Hapoelem 1:2, Liberec vzápětí vyhrál na hřišti Dinama Bukurešť 2:0. Ještě lépe se předvedla Slavia po vítězství 3:0 nad CZ Bělehrad, s balkánským soupeřem si poradila i Sparta, ve slovinském Mariboru vyhrála 2:0. Na závěr si z hřiště Evertonu odvezla krutý výprask 0:4 olomoucká Sigma.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Šenkeřík má náskok před Tutoričem z Bělehradu

Článek

Trenér Teplic Plíšek si přál, aby jeho tým vyhrál zápas s Hapoelem Tel Aviv bez obdržené branky. Jenže přání o čistém kontu vydrželo jen 74 minut, poté z penalty otevřel skóre hostující gólman Enyeama. Když Vondrášek v 89. minutě srovnal, mohlo se hovořit alespoň o dobrém výsledku, to by ale domácí nesměli polevit v koncentraci. V nastavení si totiž vzal míč Vermuth a upravil na konečných 1:2.

Výbornou pozici do odvety si v rumunské Bukurešti vybojoval Liberec. Na hřišti místního Dinama šel do vedení už v páté minutě úspěšné hlavičce Lišky. V 73. minutě vystřídal Čoriče v dresu hostí Jan Blažek a po jedenácti minutách přidal druhý gól Slovanu. Za stavu 0:2 však začali v ochozech řádit rumunští fanoušci a tak rozhodčí zápas v 88. minutě předčasně ukončil.

CZ Bělehrad měl být těžší než Tiraspol, na hřišti to bylo jinak

Zápas domácí Slavie byl kvůli agresivním fanouškům bělehradské Crvene Zvezdy označen jako rizikový, což podtrhlo řádění srbských fanoušků již několik hodin před startem duelu. Jenže na hřišti pak měli jasně navrch domácí borci sešívaného týmu.

Zdeněk Šenkeřík začal své představení ve 34. minutě úspěšnou hlavičkou po pasu Hlouška z levé strany. V 65. minutě pak stejnému hráči nejprve střela nesedla, a míč se dostal k Černému, od něho ale opět k Šenkeříkovi, a ten se tentokrát ranou po zemi z pár metrů nemýlil. Devět minut před koncem pak Pavlovič vyrazil střelu Černého jen před sebe a Vlček zblízka zavěsil pod břevno.

Dvě trefy Wilfrieda rozhodly o výhře Sparty

Dobře do klíčového dvojzápasu sezóny vstoupili i hráči Sparty, kteří se představili na mariborském stadiónu Ljudski vrt. A také rival Slavie z domácích kolbišť měl ve svém středu dvougólového střelce. Bony Wilfried nejprve v 29. minutě po dlouhém pasu ze středu hřiště obešel stopery, probil se i přes brankáře Raniloviče a skóroval do opuštěné branky.

Do skvělé příležitosti se po přestávce dostal i Kadlec, když přešel dva hráče, ale jeho koncovka už nebyla tak přesná. Tři minuty před koncem však Wilfried předvedl další individuální akci a zpečetil výhru Sparty a skvělou pozici pro odvetu.

Olomouc na Evertonu selhala

Olomouc šokovala Evropu ve třetím předkole Evropské ligy, když si hladce poradila se skotským Aberdeenem. Jenže anglický Everton byl o dost větším oříškem. A na hřišti účastníka Premier League to bylo velmi rychle znát.

Ještě do 34. minuty drželi Hanáci na ostrovech bezbrankový stav, ale pak inkasovali dvě branky během šesti minut zásluhou Sahy a Rodwella. Stejní hráči se trefili i po přestávce a rázem bylo po zápase. Odveta na vyprodaném stadionu v Olomouci už bude zřejmě jen formalitou.

Program českých týmů ve 4. předkole Evropské ligy:
Teplice - Hapoel Tel Aviv 1:2 (0:0)on-line
Branky: 89. Vondrášek - 74. Enyeama z penalty, 90+3 Vermuth.
Dinamo Bukurešť - Liberec 0:2 (0:1)on-line
Branky: 5. Liška, 84. Blažek.
Slavia Praha - CZ Bělehrad 3:0 (1:0)on-line
Branky: 34. a 65. Šenkeřík, 81. Vlček
Maribor - Sparta Praha 0:2 (0:1)on-line
Branky: 29. a 86. Wilfried.
Everton - Olomouc 4:0 (2:0)on-line
Branky: 34. a 73. Saha, 40. a 54. Rodwell

Reklama