Hlavní obsah

Velký pohárový čtvrtek - tři z pěti českých klubů chtějí potvrdit postup

Pětice českých klubů se chystá na čtvrteční odvety play-off fotbalové Evropské ligy. Zatímco Liberec, Slavia a Sparta si před týdnem vypracovaly víc než slibný náskok a hodlají stvrdit postup do základních skupin inovované soutěže, pozice Teplic a především Olomouce je složitá. Postupové šance pro Sport.cz okomentoval zkušený trenér Petr Uličný.

Foto: ČTK/AP

Bony Wilfried zařídil fotbalistům Sparty vítězství v Mariboru

Článek

Po porážce 0:4 na hřišti Evertonu je Olomouc ze hry. Přesto je Andrův stadión vyprodán. „Musíme být realisté, na postup už to není. Přesto se na odvetu půjdu podívat a věřím, že Sigma vyhraje. Předvádí dobrý fotbal, porážka venku byla nezaslouženě vysoká a krutá,“ poukazuje Uličný a ujišťuje, že Olomouc se nebude šetřit na domácí ligu. „To rozhodně ne, pro mužstvo to bude obrovsky prestižní zápas. Na Spartu se pak připraví a v pondělí ji porazí,“ předpovídá Uličný.

Hanáci odjížděli z Anglie s pocitem křivdy, a tak mají slavnému soupeři co vracet. „Naděje umírá poslední a minimálně kvůli divákům máme povinnost se rozloučit se soutěží důstojně,“ přikyvuje trenér Zdeněk Psotka.

Teplice v Izraeli stále myslí na obrat

Ani s postupem Teplic se příliš nepočítá. Severočeši doma prohráli s Hapoelem Tel Aviv 1:2 a k odvetě odletěli bez nemocného trenéra Plíška. „Myslím si, že Teplice nepostoupí, protože o dva góly v Izraeli nevyhrají. Trochu mě zaskočilo, že doma prohrály. Hapoel se však představil jako zkušenější pohárový tým a doma si už postup pohlídá,“ tuší Uličný.

Plíškovi sirotci se však ještě nevzdávají. Do Tel Avivu vyrazili již v úterý a bitvu o postup chtějí přinejmenším zdramatizovat. „Rozehrané to dobře nemáme, ale neznamená to, že se nebudeme ještě chtít porvat. Poháry jsou strašně specifické a nečekaných obratů v nich už byla spousta. Proč bychom se o to také nepokusili,“ zvedá prapor zkušený záložník Štěpán Vachoušek.

Liberec má luxusní výchozí pozici

Z nejlepší pozice jde do odvety Liberec. Na hřišti Dinama Bukurešť vedl 2:0 a po výtržnostech rumunských fanoušků nakonec vyhrál kontumačně 3:0. „Slovan postoupí, moc mu to přeji. Bylo pro mě velkým překvapením, jak zápas venku zvládl. Pro odvetu by mu stačilo i původní vítězství 2:0, po kontumaci je to tutovka,“ myslí si Uličný.

Však i liberecký kouč Ladislav Škorpil má náladu na své tradiční vtípky. „Třetí branku za nás vstřelila UEFA. Jen škoda, že gólů nedala víc... V našich plánech to však nic nemění. Musíme hrát, jako by to bylo 0:0, oprostit se od tlaku, že za takového stavu musíme postoupit,“ přeje si trenér Slovanu.

Sparta ještě čeká odpor Mariboru

Jen o gól hůře než Liberec je na tom před domácím zápasem Sparta, která vyhrála 2:0 v Mariboru. „Její vítězství venku pro mě bylo také velkým překvapením. Myslím, že Maribor porazí i doma a postoupí,“ věří Uličný.

„Pořád mám k soupeři respekt. Určitě sem nepřijedou odevzdaní, ale budou chtít s výsledkem něco udělat. Dokáží být nebezpeční, což předvedli i v domácím zápase. Do stoprocentní šance jsme je nepustili, přesto je před námi hodně těžká odveta,“ upozorňuje letenský kouč Jozef Chovanec.

Slavia věří, že v pekle Marakany neshoří

Vyhlášené bouřlivé prostředí bělehradské Marakany čeká Slavii, která však v Edenu porazila Crvenou Zvezdu 3:0. „Venku to budou mít slávisté těžké. Řekl bych, že asi prohrají, ale i tak do základní skupiny projdou,“ věří Uličný ve třetí postup českého týmu.

„Bude to vypjaté, už v Praze jejich fanoušci ukázali, že to jsou blázni... Na to se musíme připravit, ale po fotbalové stránce bychom měli na soupeře vlítnout stejně jako doma. Když vstřelíme gól, bude to hodně dobré. Věřím, že v tom případě bychom jich už pět nedostali,“ plánuje záložník Jaroslav Černý.

Čtvrteční odvety play-off Evropské ligy
18:00 Sigma Olomouc - FC Everton (první zápas 0:4); rozhodčí Fautrel - Harchay, Gringore (Fr.), přímý přenos vysílá ČT4
18:00 Hapoel Tel Aviv - FK Teplice (2:1); Šuchina - Chodějev, Jevrovenko (Rus.)
19:30 Slovan Liberec - Dinamo Bukurešť (3:0); Jefet - Shteif, Davidy (Izr.), záznam vysílá ČT4 od 22:00
20:00 Sparta Praha - NK Maribor (2:0); Kulbakov - Bykov, Savitski (Bul.), přímý přenos vysílá ČT4
20:30 CZ Bělehrad - Slavia Praha (0:3); Kinhöfer - Scheppe, Schalk (Něm.)

Reklama