Hlavní obsah

Jarolím dostal v Janově od syna Lukáše radu, které se jen smál

S hlavou bolavou dorazil slávistický kouč Karel Jarolím do studeného a vytrvalým deštěm bičovaného Janova. Žádný div, když z početného kádru mu před čtvrtečním úvodním duelem základní skupiny Evropské ligy proti FC Janov vypadli hned čtyři další hráči - Jaroslav a Milan Černí, Hubáček a těsně před cestou do Itálie i zraněný Vlček.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Slavie Karel Jarolím

Článek

Před vstupem na scénu druhé nejvýznamnější evropské pohárové soutěže se netváříte se zrovna dvakrát optimisticky a v moc dobrém rozpoložení zřejmě nejste...

Ani k tomu nemám důvod, protože komplikace před utkáním s Janovem pokračují. Někteří se nestačili uzdravit, z kádru navíc vypadl Standa Vlček, který si z Liberce přivezl svalové zranění. Pří úterním odpoledním tréninku to sice zkoušel, ale nešlo to. Nastoupit by v žádném případě nemohl.

Nakolik vám absence čtveřice zraněných hráčů komplikuje plány a představy poté, co jste viděl v neděli koncert Janova proti Neapoli?

Pochopitelně že bych byl raději, kdybychom mohli vyrukovat na Janov v kompletním složení, ale nedá se nic dělat. Se situací se prostě musíme vypořádat.

Lídra italské ligy jste viděl na vlastní oči, takže poznání o čtvrtečním soupeři jste si udělal. Co všechno jste zatím stačil svým svěřencům povědět?

Že Janov je hodně silný v kombinaci, hraje neustále v pohybu a jeho výsledky hlavně na domácím hřišti mluví o všem. Vždyť ve dvou utkáních nastřílel sedm branek. Hlavně však hraje trochu jiným systémem, než většina italských mužstev, neboť praktikuje rozestavení jen se třemi obránci.

Právě za ofenzivně laděný fotbal sklízí trenér FC Janov Gasperini aplaus a uznání, neboť útočné pojetí přináší jeho mužstvu úspěchy...

Praktikuje skutečně hodně variabilní fotbal, při němž dochází k výměně míst a prolínání jednotlivých řad, což má mužstvo dokonale zažité.  Právě v tom je Janov hodně nebezpečný. V neustálém pohybu, startu na míč a patřičné agresivitě zrovna tak.

Existuje vůbec recept, jak na rozestavení Janova 3-4-3 reagovat a eliminovat ho?

Nesmíme dát soupeři prostor, musíme startovat rychle na balón a hrát kompaktně jako tým. Pro průběh zápasu bude pochopitelně ohromně důležité, abychom brzy neinkasovali, což bude vyžadovat, abychom nenastupovali s nějakým přehnaným respektem. Naopak se musíme snažit být po získání míče aktivní a tudíž i nebezpeční.

I to vám radil váš syn Lukáš, který hraje v Sieně a se svým týmem dokázal v předminulé sezóně v Janově 3:1 vyhrát?

Samozřejmě že jsem se ho ptal na recept, ale jeho rada byla lakonická - dali jsme v první půli dva góly a bylo rozhodnuté. Takže jeho návod byl vlastně jednoduchý.

A co třeba rada, jak uhlídat a z trávníku vymazat Argentince Crespa, před devíti lety vůbec nejdražšího fotbalistu světa?

Nejlepší roky má sice za sebou, ale pořád je to hráč, který má zkušeností na rozdávání. Proti Neapoli střídal, ale dostal se do šance, kterou chladnokrevně proměnil. Musíme si na něho dát velký pozor, protože právě v pohárových utkáních je schopen své bohaté zkušenosti uplatnit.

O síle a fotbalových kvalitách Janova pronášíte samé superlativy, takže s jakým vystoupením byste se chtěl ve čtvrtek v noci vracet do Prahy?

Budu spokojen, když se budeme prezentovat dobrým fotbalem. Případný bodový zisk bych pochopitelně bral všemi deseti, protože by nás jen posílil.

To si opravdu tolik troufáte proti mužstvu, které je společně s Arsenalem zřejmě nejkvalitnějším protivníkem, na kterého jste v pohárové Evropě narazili?

Utkali jsme se už s řadou kvalitních mužstev, ale pravdou je, že Janov hraje trochu jiným způsobem než soupeři, na něž jsme dosud narazili. Udělal na mě opravdu velký dojem.

Reklama

Související témata: