Hlavní obsah

VIDEO: Barošovo tušení se naplňuje. A gólů přibývá

PRAHA

Český fotbalový útočník Milan Baroš v nové sezóně stále dokazuje, že se nejlepším střelcem posledního ročníku turecké ligy nestal náhodou. Jen za poslední dva týdny se forvard Galatasaraye Istanbul prosadil na všech frontách. V Turecku rozhodl derby s Besiktasem, pět gólů nastřílel v reprezentaci a naposledy přispěl parádním gólem ke čtvrteční výhře nad Panathinaikosem Atény v Evropské lize.

Foto: Yiorgos Karahalis, Reuters

Fotbalista Galatasaraye Istanbul Milan Baroš proniká kolem brankáře Panathinaikosu Atény Galinoviče.

Článek

„Na začátku sezóny opravdu nejsem schopný odhadnout, kolikrát se trefím. Když se ohlédnu zpátky, myslím, že jsem mohl dát víc branek. Tuším ale, že letos se překonám a gólů přibude.“ Tak pravil Baroš pro klubový časopis Galatasaraye před startem nové sezóny.

A v poslední době je zřejmé, že by si sedmadvacetiletý český kanonýr mohl přivydělávat i jako věštec. V dresu tureckého klubu čerstvému tatínkovi šlape spolupráce s Brazilcem Elanem a jen ve víkendovém derby s Besiktasem rozvlnil síť velkého istanbulského rivala hned dvakrát. Galatasaray tak i s pomocí českého útočníka po pěti kolech vede suverénně tureckou ligu bez ztráty bodu a Baroše hřeje statistika čtyř vstřelených branek.

Stejná bilance zdobí rodáka z Vigantic i v premiérovém ročníku Evropské ligy, která se hraje jako nástupce Poháru UEFA, kde se Baroš zatím dokázal prosadit proti každému soupeři. Ve druhém předkole jednou brankou přispěl k vyřazení kazašského Tobol Kostanaj, ve třetím předkole pomohl k postupu přes Maccabi Netanja a v play-off se trefil i proti Levadia Tallinn.

Pálí v klubu i reprezentaci 

Své pověsti pak nezůstal nic dlužen ani ve čtvrtečním utkání v Aténách, kdy si naběhl za obranu na kolmou přihrávku, elegantně obešel brankáře a s jistotou poslal míč levačkou do prázdné branky. První gól Galatasaraye navíc padl po přihrávce českého hráče před branku.

"Není jednoduché přijet do Řecka vyhrát. My jsme ale vítězství opravdu chtěli a na předvedené hře to bylo vidět. Od první branky jsme relativně v pohodě kontrolovali zápas," citoval slova českého fotbalisty web UEFA. "Vstoupili jsme do skupinové fáze dobře, čeká nás ale ještě pět zápasů," doplnil bývalý hráč Liverpoolu, Aston Villy a Lyonu.

Herní pohodu si navíc Baroš přinesl i do reprezentace. V úvodu kvalifikačního podzimu zachránil alespoň remízu v důležitém utkání se Slovenskem, v němž vyrovnával na 2:2. V následujícím střetnutí se slaboučkým San Marinem pak přispěl k výhře 7:0 hned čtyřmi brankami, čímž vyrovnal rekord Jana Kollera v počtu vstřelených gólů v jednom zápase.

„Záleží to na hodně věcech, člověk neví, jaká ho potkají zranění, jestli mu bude přát sportovní štěstí, zkrátka kdy bude dole a kdy nahoře,“ ví moc dobře Baroš. Zkraje nové sezóny je ale jisté, že si paní Štěstěna nejlepšího střelce Euro 2004 zase oblíbila.

Reklama

Související témata: