Hlavní obsah

Chovanec hledá bombarďáka, Kodaň se chystá na zlého muže Řepku

KODAŇ

Kdo ve čtvrtek večer na trávníku Parken Stadionu prohraje, bude postup ze základní skupiny Evropské ligy už dost těžko honit. To jsou jednoduché počty, které jsou fotbalistům domácího FC Kodaň i pražské Sparty před vzájemným duelem jasné. Letenští přijeli do Dánska nahradit nějaké ty bodíky, o které v nastavení při premiérovém duelu s Eindhovenem přišli.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Sparťanský obránce Tomáš Řepka v souboji s Toivonenem z PSV Eindhoven

Článek

Sparta začala skupinu K remízou s Eindhovenem, Kodaň vstoupila do Evropské ligy porážkou v Kluži. Čtvrteční duel tak už hodně napoví o postupových akciích obou soupeřů. „Je to tak, ale o klíčové střetnutí celé skupiny ještě v žádném případě nejde. Jsme na samém začátku, budeme hrát teprve druhý zápas, takže na podobné spekulace je moc brzy,“ vyhnul se postupovým kalkulacím trenér Jozef Chovanec.

Jeho protějšek se naopak vyjádřil kategoricky. „Zatímco Sparta hrála s Eindhovenem dobře a o výhru přišla až nešťastným verdiktem rozhodčího, nám se začátek Evropské ligy nepovedl. Takže teď doma potřebujeme vyhrát, jenom tři body nám uchovají reálnou naději na postup,“ prohlásil Stale Solbakken, norský kouč FC Kodaň.

Fotbalisté Sparty na tréninku v Kodani před utkáním Evropské ligy s místním FC.foto: Sport.cz/Pavel Dosadil

Góly by měli dávat i záložníci, žádá Chovanec

Pražané se pokusí napravit svou střeleckou impotenci, která je trápí v domácí soutěži. A utěšují se, že v pohárech s výjimkou odvety na Panathinaikosu góly dávají. „Je to dané hlavně tím, že na evropské scéně chtějí i naši soupeři hrát fotbal a nebetonují,“ poukázal brankář Jaromír Blažek.

„Nikdo nenasazuje tak mladé útočníky jako my. Jde o to, aby našli sebedůvěru. Žádného bombarďáka momentálně nemáme, chybí nám ovšem i gólová podpora od záložníků. V minulé sezóně nám v tom pomáhali Berger a Kucka, ale ti se zranili. Potřebovali bychom příspěvek i od krajních záložníků, ale třeba Žofčák se ještě netrefil,“ vyzývá Chovanec své svěřence.

Dres soupeře oblékají dva bývalí hráči Sparty, Libor Sionko a Zdeněk Pospěch. I když se na hřišti zřejmě objeví jen druhý jmenovaný, dodávají utkání pikantní příchuť. „Určitě se na nás budou chtít vytáhnout. My ale také, naše motivace by měla být stejná, ne-li vyšší,“ přeje si Chovanec.

Gronkjaer vzpomíná na brouska Řepku

Dánové si moc dobře uvědomují, že síla Pražanů vychází z kvalitní defenzívy. Zajímá je především kapitán Tomáš Řepka a deník Tipsbladet poukazuje, že letenský brousek byl během svojí kariéry již šestnáctkrát vyloučen.

„Není nejrychlejší, ale tvrdý a poziční. Pokud si dobře vzpomínám, hned na začátku angažmá ve West Hamu byl vyloučen dvakrát za sebou,“ říká záložník Jesper Gronkjaer, který proti Řepkovi hrál za Chelsea i v reprezentaci.

Tipsbladet připomíná také Řepkovo vyloučení na podzim 2007 v Teplicích a internetová verze deníku nabízí video z incidentu na Stínadlech. „Řepka dostal červenou kartu po roztržce se čtvrtým rozhodčím a pak dal slušnou ránu televizní kameře. Poblíž stál právě Zdeněk Pospěch a snažil se situaci uklidnit,“ píše se v článku.

„Tomáš je velmi zvláštní typ. Když se naštve, je neovladatelný jako raketa. Je nevyzpytatelný, nechá se vyprovokovat. Pořád je to však velký hráč a klíčový muž týmu. Je velký rozdíl v tom, jestli ho Sparta v sestavě má, nebo ne. A mimo hřiště je Tomáš příjemný chlapík,“ ujišťuje Dány Pospěch.

FC Kodaň - Sparta Praha
Čtvrteční zápas Evropské ligy začíná v 19:00, rozhodčí Hannes Kaasik (Estonsko), přímý přenos vysílá ČT4.
Předpokládané sestavy - FC Kodaň: Wiland - Pospěch, Larsson, Antonsson, Wendt - Kvist, Hutchinson, Vingaard, Kristensen - Ailton, N‘Doye.
Sparta: Blažek - Kušnír, Hubník, Řepka, Pamič - Střeštík, Vacek, Hušek (Kovba), Kalouda - Wilfried, Holenda.

Reklama

Související témata: