Hlavní obsah

Ani nahá, ani oblečená, tak Slavia odkluše z pohárové Evropy

PRAHA

Pohárová rarita na šest? Křížovkáři si mohou poznamenat: Slavia. Ačkoliv fotbalisté českého mistra dokázali vyhrát zápas skupinové fáze pohárů naposledy v září 2007, do třetice se v Evropě zdrží téměř až do Vánoc. A tato jejich výdrž je o to pozoruhodnější, že z posledních 24 utkání na pohárové scéně si i po středeční plichtě 0:0 s Janovem stále vystačili jen s jediným vítězstvím.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Mateje Krajčíka ze Slavie (vpředu) stíhá Sergio Floccari z Janova.

Článek

Ani nahá, ani oblečená. Jako by fotbalová Slavia ctila pohádkový úkol a na pohárové scéně podle toho hrála. V ní hned na začátku sezóny naposledy ztroskotala v září 2006, když v prvním kole Poháru UEFA narazila na silný Tottenham. Letos do třetice vydrží v Evropě až do Vánoc, přestože ve třech startech ve skupinová fázi si dosud připsala jediné vítězství - ve svojí premiéře v Lize mistrů sešívaní porazili v září 2007 bukurešťskou Steauu 2:1. Od té doby maximálně remizují...

„Je to samozřejmě rarita. A můžeme být rádi, že i Pohár UEFA a nyní Evropská liga přešly na skupinový model. Je atraktivní, máme možnost hrát s řadou kvalitních soupeřů a mužstvo by mělo těžkými zápasy růst,“ konstatoval Vladimír Šmicer těsně před tím, než ukončil kariéru.

Po dvou kolech byli ostudou nové soutěže

V prosinci chtěli slávisté končit skupinu Ligy mistrů, kam se díky nasazení letos výjimečně dostat mohli a také měli. Šokující vyřazení s Tiraspolem jim však vzalo naději hned na začátku a předznamenalo celý jejich podzim. Na úvod Evropské ligy pak navíc přišly porážky 0:2 v Janově a především 1:5 s Lille. A to před sebou červenobílí měli dva zápasy s Valencií, která je pro kterýkoliv český tým soupeřem z Marsu...

„Není podstatné, jestli mám obavy. Jde o to, abychom se uklidnili. Sebevědomí se může vrátit jen dobrým výsledkem dosaženým na hřišti, a to by bylo nejlepší právě v Evropské lize. Čeká nás samozřejmě špičkový španělský klub, ale to by mělo kluky vyburcovat. Zatím o sobě jen čteme, že jsme ostudou soutěže. Se ziskem nula bodů a skóre 1:7 jí bohužel jsme...“ prohlásil v těžké chvíli generální ředitel klubu Petr Doležal.

Doma klopýtali, proti Valencii zářili

Mužstvo jeho slova naplnilo, jak jinak, přesně napůl. Zatímco v Gambrinus lize upadalo do stále větší bídy, s Valencií dvakrát remizovalo, což jsou skvělé výsledky. Jenže byť mělo především ve Španělsku blízko k vítězství, paradoxní pohárovou bilanci nezměnilo.

„Taková bilance není náhoda. V Evropě potkáváme silné soupeře a chybí nám i kvalita. Je to trošku zakleté. I domácí zápas s Lille skončil katastrofou, přitom po vyhraném poločase jsem stoprocentně věřil, že konečně vyhrajeme,“ líčil Šmicer. „Pokud podá Valencie svůj maximální výkon, tak je někde úplně jinde než my, to musíme zůstat realisty. Ale zkoušet to musíme,“ dodával.

Rozhodčí spáchali v Edenu zločin za úplňku

Na dvě remízy s Valencií pak do třetice navázala remíza s Janovem, který zachránili rozhodčí z Německa. Ti spáchali zločin ne za bílého dne, ale za úplňku. Již první neuznaný gól Vlčka měl platit, trefa Hlouška v nastavení pak byla stoprocentně regulérní. „Sudí nás poškodil, oba góly byly regulérní. Kluků je mi líto, za předvedený výkon jsme si vyhrát zasloužili,“ litoval trenér Karel Jarolím.

Ztracené body však jeho týmu nikdo nevrátí. Slávisté tak pojedou do Lille bez nadějí na postup a budou mít poslední pokus na to, aby po více než dvou letech zase dokázali vyhrát zápas skupinové fáze.

„Končíme už ve skupině proto, že jsme nedokázali vyhrát zápasy, které jsme podle mě vyhrát měli. Tím prvním byl duel ve Valencii, kde jsme vedli a měli šance přidat druhý gól. Někdo může namítnout, že naopak doma jsme měli proti Valencii dost štěstí. Když to však beru v celkovém kontextu, druhý zápas se mohl vyvíjet trochu jinak, pokud bychom venku opravdu vyhráli... A tou druhou ztracenou výhrou je pochopitelně domácí zápas s Janovem,“ připomněl Jarolím.

Reklama

Související témata: