Hlavní obsah

Hamburk truchlí, že přišel o "domácí" finále Evropské ligy

PRAHA

Pouhých 14 minut chybělo, aby se stal realitou sen hamburských fotbalistů o tom, že si zahrají finále Evropské ligy na vlastním stadionu. Německý klub s českým kapitánem Davidem Jarolímem však nakonec nastoupil truchlivou zpáteční cestu domů z Londýna, kde ve čtvrtek večer na hřišti Fulhamu neudržel náskok a sledoval radost domácích hráčů z postupu do prvního velkého evropského finále.

Foto: Axel Heimken, ČTK/AP

Smutní fotbalisté Hamburku

Článek

To nebude čistě anglickou záležitostí. Liverpool sice také už málem slavil obrat v duelu s Atlétikem Madrid, ale v prodloužení jej zmrazila branka Diega Forlána, který už před týdnem v Madridu vstřelil pro Atlético důležitý gól.

Zdrcení liverpoolští hráči tak ztratili šanci na to, že pokaženou sezónu zachrání alespoň triumfem v Evropské lize. Na finále se naopak může těšit zadák Atlétika Tomáš Ujfaluši, který ale bude doufat, že odezní jeho problémy s třísly, kvůli kterým ve čtvrtek zůstal jen na lavičce.

Velký smutek vládne v Hamburku. Jeho hráči i fanoušci můžou zapomenout na to, že budou o evropskou trofej bojovat na vlastním stadiónu, který pořadatelé vybrali za místo finálového klání už před sezonou.

"Je mi to tak líto. S našimi fanoušky jsme měli jeden velký sen, který tady skončil," posteskl si Jarolím v útrobách stadionu Fulhamu. "Je těžké to zklamání vyjádřit slovy, když jsme byli opravdu tak blízko," litoval Jarolím. Zvláště jej mrzelo, že za stavu 1:1 neproměnil velkou šanci.

Neudělali jsme pro postup všechno, říká Moniz

Hamburk se už možná viděl ve finále, o to větší rozčarování prožívalo jeho mužstvo na konci odvety. V ní bundesligový tým vedl po Petričově brance z přímého kopu a Fulham po úvodní bezbrankové remíze musel dát aspoň dva góly, aby zachránil finálový sen.

Londýňanům se to povedlo, v závěrečné půlhodině předvedli dokonalý dvojitý úder. "Možná jsme chtěli uspět až moc. Asi jsme pro postup neudělali úplně všechno," uvedl nový trenér Hamburku Ricardo Moniz, který teprve v pondělí nahradil odvolaného Bruna Labbadiu.

Naopak domácí byli u vytržení. "Jsme z toho všeho hodně vyčerpaní, bylo to jako na horské dráze. Na tu atmosféru, jaká tady byla, hodně dlouho nezapomenu. Přepisujeme tady historii," rozplýval se trenér Fulhamu Roy Hodgson. Před více než dvěma lety přebíral mužstvo takřka v troskách, ale nyní mu chybí poslední krok k zisku první evropské trofeje pro klub.

Právě Hodgsonovi, bývalému kouči Interu Milán, prý hráči nejvíce vděčí za úspěšnou pohárovou jízdu. V ní Fulham dokázal vyřadit třeba obhájce loňského triumfu Šachtar Doněck nebo slavný Juventus Turín.

"Od první chvíle, co sem přišel, byl prvotřídní. Dostal do nás přesně to, jaký fotbal chce hrát. Jsme pro každého těžkým soustem: hrajeme disciplinovaně, vyváženě v obraně i v útoku. Teď snad uděláme i ten poslední krok a přivezeme pohár domů," přál si záložník Simon Davies. Jeho gól v 69. minutě zavelel k závěrečnému obratu Fulhamu, který v 76. minutě korunoval maďarský útočník Zoltán Gera.

Reklama

Související témata: