Hlavní obsah

Plzeňský Vrba už neběduje. I slabší se občas vytáhne, připomíná před duelem s Besiktasem

Čtyři desetiletí čekala fotbalová Plzeň na chvíli, kdy se dostane opět na evropskou pohárovou scénu. Letos se na ni konečně probojovala, jenže osud se k ní zachoval až příliš krutě. Nejenže jí postavil ve třetím kvalifikačním předkole Evropské ligy do cesty Besiktas Istanbul, ale navíc ji vyhnal z domácího stadionu do azylu na pražské Letné. „I tak budeme chtít Turkům cestu znepříjemnit,“ slibuje trenér plzeňské Viktorie Pavel Vrba.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér fotbalistů Plzně Pavel Vrba věří, že jeho tým je schopen v kvalifikaci s Besiktasem překvapit.

Článek

Nářky už nepomohou, bědování tuplem ne. Máte se svým týmem v letenském vyhnanství vůbec nějakou šanci?

Ve fotbale se přece občas stává, že se slabší tým vytáhne na silnější.

Ale mluvil jste přece o tom, že Besiktas je ve vzájemné konfrontaci velkým favoritem a že vám půjde jen o to, abyste mu cestu do dalšího kvalifikačního dějství znepříjemnili...

Samo sebou že Besiktas je favoritem. A velkým, protože jeho historie, hráčský kádr i finanční možnosti ho do této role staví. My bychom ale neradi skončili na evropské pohárové scéně už po prvním dvojzápase. Zvláště, když jsme se na ni dostali po dlouhých devětatřiceti letech.

Není to až příliš troufalé? Vždyť plzeňský roční rozpočet je stejný, jako plat Gutiho, kterého teď koupil Besiktas z Realu Madrid!

Pochopitelně že by pro nás bylo schůdnější, kdybychom z pětice potencionálních soupeřů dostali Krakov, Famagustu či kohokoli jiného než Besiktas, samozřejmě by nám pomohlo, kdybychom mohli hrát domácí zápas v Plzni. Ale s tím už nic nenaděláme, takže se musíme soustředit na utkání a věřit, že se našim herním pojetím prosadíme. Máme svou fotbalovou tvář, díky níž se v české lize prosazujeme, takže i Besiktas můžeme překvapit.

Fotbalovou tvář máte, ofenzivně hrajete, hodně gólů dáváte, jenže v úvodu podzimu také až příliš inkasujete. A právě to před konfrontací s Besiktasem, který je v útoku nesmírně silný, zavání sebevraždou...

To vím také. Pokud budeme v obraně nepřesní a budeme se dopouštět tolika chyb, jako v lize, těžko budeme moc tureckému soupeři konkurovat.  Proto věřím, že se chyb vyvarujeme a v defenzívě budeme hrát daleko zodpovědněji.

Jenže vaši obránci proti sobě budou mít kanonýra Nihata, jenž je proslulým katem českého fotbalu...

Párkrát jsem ho viděl... V utkání turecké reprezentace proti českému národnímu týmu během turné v USA, v dresu Besiktase v předchozím kvalifikačním předkole proti Vikinguru z Faerských ostrovů rovněž. Dal dva góly, má výbornou formu, pro ofenzivu soupeře je hráčem klíčovým. Ale mimořádný je nejen on, celý turecký tým je krajně nebezpečný. Proto musíme hrát v obraně zodpovědně a bez chyb, protože jedině tak máme šanci uhrát dobrý výsledek.

Jaká je vaše představa o dobrém výsledku?

Neinkasovat a nějakou branku vstřelit.

Dost troufalá vize, když až na pár výjimek máte v mužstvu hráče, pro něž bude konfrontace s Basiktasem vlastně evropskou pohárovou premiérou a zkušenosti jim tudíž budou zákonitě chybět...

Šest sedm hráčů si v pohárové Evropě zahrálo, hlavně Horváth má zkušeností spoustu, takže by měli ostatní uklidnit a pomoci jim.

Trochu by vám mohlo nahrávat, že u Bosporu ještě liga nezačala, že nový trenér Schuster stále hledá optimální sestavu, že Turci by mohli bezejmennou Plzeň podcenit...

Podle slov českých legionářů ve službách Besiktase Sivoka a Zápotočného se mně nezdá, že by nás soupeř podceňoval.  A je mně ostatně jedno, jak k zápasu přistoupí, protože my musíme dokázat, že jsme se po čtyřech desetiletích nevrátili do pohárové Evropy jen proto, abychom do ní pouze nakoukli. Teoreticky by nám sice mohlo pomoci, že Besiktas je momentálně na konci hrubé kondiční přípravy, jenže spoléhat na to nemůžeme. Pár hráčů formu mít nemusí, dalších deset ji ale určitě má a navíc budou chtít novému kouči dokázat, žen právě oni do sestavy patří. A to už nemluvím o tom, že spousta fotbalistů Besiktase má špičkovou formu už několik let.

Reklama

Související témata: