Hlavní obsah

Ostrava i Jablonec prohrály v úvodních zápasech EL o gól

PRAHA

Fotbalisté Baníku Ostrava i Jablonce prohráli na soupeřových hřištích v úvodních zápasech třetího předkola Evropské ligy shodně 0:1. Slezané nestačili v Bělorusku na tamní Dněpr Mogilev. Jedinou branku zápasu vstřelil Igor Ženkovič. Jablonec podlehl v kyperské Nikósii Apoelu. Brankově se prosadil Esteban Solari. Odvety jsou na programu příští čtvrtek.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Fotbalisté Baníku Ostrava

Článek

Takt utkání mezi Ostravou a běloruským týmem udával v první půli spíše Dněpr. Útočník Jurčenko, před nímž zvědové Ostravu varovali, o sobě dal vědět už v šesté minutě. Hostující obranu vyšachoval narážečkou se spoluhráčem, ale rána z velkého čtverce se mu nevyvedla a Daněk skákavý míč snadno zpacifikoval.

Baník znovu postavil i Řezníka s Lukešem, kteří úvodní kola české ligy museli vynechat kvůli distancu z minulé sezony, ale hra dopředu i s nimi vázla na nepřesnostech v rozehrávce.

Daněk naopak nouzi o práci neměl. Vytáhl se v 17. minutě, kdy zlikvidoval stoprocentní hlavičku Zenkoviče z několika kroků. A reflex vzápětí osvědčil i při dalekonosné ráně Turlina, jíž vyrazil na roh.

Zeher se prosadit nedokázal

Hosté si na první zajímavou možnost museli počkat do 34. minuty. Zeher, před nímž se otevřela cesta k brance Mogileva, z ní mohl vytěžit více, ale jeho ránu skryl v náručí gólman Kopancov.

Optickou převahu Bělorusů Baník po změně stran narušil větší aktivitou. Další šance se dostavily vzápětí: Frejlachův ne zcela zdařilý volej lapil brankář, ale v 57. minutě už měl Kopancov kus štěstí, že Bolfova hlava z malého vápna našla přímo jeho náruč.

I když hosté přebírali iniciativu, skóre se změnilo na druhé straně: po rohovém kopu propadl míč k Zenkovičovi, který střelou po zemi v 63. minutě rozvlnil síť.

Ostrava však dále prahla po remíze nebo alespoň vstřeleném gólu. Její úsilí nepolevilo. Táhlá rána Šmejkala ze střední vzdálenosti těsně minula branku, už v nastavení vnikl do pokutového území Varadi, ale jeho střela postrádala větší razanci. Mogilev uhlídal těsný náskok, který však i Ostravě dává před odvetou šance na postup.

Úvodní zápas 3. předkola fotbalové Evropské ligy:
Dněpr Mogilev - Baník Ostrava 1:0 (0:0)
Branka: 63. Zenkovič. Rozhodčí: Malek - Myrmus, Wierzbowski (všichni Pol.). ŽK: Neves, Marek (oba Ostrava). Diváci: 6000.
Mogilev: Kopancov - Kapov, Gončar, Ževnerov, Obrazov - Turlin (71. Kozlov), Karpovič, Byčenok (89. Raspopov), Těreščenko (78. Černych) - Zenkovič, Jurčenko. Trenér: Skorobogatko.
Ostrava: Daněk - Řezník, Neuwirth, Bolf, Neves - Lukeš, Marek, Frejlach (75. Hušbauer) - Pilík (46. Šenkeřík), Varadi, Zeher (69. Šmejkal). Trenér: Koubek.

Jihoameričané pokořili Severočechy

V kyperském hicu i v ohni několika šancí domácího Apoelu Nikósie se škvařili jablonečtí fotbalisté, gól nedali, zato sami inkasovali, prohráli 0:1 a za týden v odvetě 3. předkola Evropské ligy budou na domácí půdě dohánět vcelku přijatelné jednobrankové manko.

Ale může to být hodně těžké proti soupeři s jihoamerickými hvězdičkami, které ničily obranu hostů drtivými ofenzivními výpady už v prvním utkání.

V první půli sérii nepříjemností Severočeši před vlastní bránou ještě přestáli, zkraje druhé části hry ovšem opustil hrací plochu režisér jablonecké defenzivy Drsek a krátce poté přišel gólový okamžik

Brazilec Marcinho vyslal v 55. minutě přihrávkou za obranu argentinského útočníka Solariho, který perfektně zakončil placírkou k tyči.

Marcinho zlobil už v první půli. Hrálo se převážně na půli hostů. Ale ti úspěšně bránili. Neprosadil se ani kapitán Charalambides a Jorge. Na druhé straně se do ojedinělé příležitosti dostal Kovařík, ale míč mezi tyče neprotlačil.

V závěru jakoby Jablonci docházely ve více než třicetistupňovém vedru síly, ale už neinkasoval a zachoval naději pro odvetu.

Úvodní zápas 3. předkola fotbalové Evropské ligy:
Apoel Nikósie - FK Baumit Jablonec 1:0 (0:0)
Branka: 55. Solari. Rozhodčí: Evans - Thomas, Fisher (všichni Wales). ŽK: Pinto - Eliáš, Loučka, Krajčík. Diváci: 21.000.
Apoel: Chiotis - Solomou, Jorge, Grnčarov, Boaventura - Pinto, Charalambides (77. Tričkovski), Broerse (77. Satsias), Manduca - Marcinho - Solari (90. Alexandru). Trenér: Jovanovič.
Jablonec: Špit - Krajčík, Pavlík, Drsek (47. Huber), Jablonský - Vošahlík (65. Haurdič), Jarolím, Loučka, Eliáš, Kovařík (82. Piták) - Lafata. Trenér: Komňacký.

Reklama

Související témata: