Hlavní obsah

Spartu čeká lepší a silnější Palermo než v polovině září

PALERMO

Senzačním triumfem nad Palermem v prvním představení ve skupině F fotbalisté Sparty Praha vykročili za snem v podobě postupu ze základní skupiny Evropské ligy. Dnes večer ve 21.05 hodin mohou účast v jarní fázi soutěže zpečetit. Stačí jim „maličkost“: neprohrát na půdě sicilského klubu, který je aktuálně šestý v italské nejvyšší soutěži a poslední tři zápasy neprohrál.

Foto: René Volfík, ČTK

Léonard Kweuke a Martin Zeman doufají, že si gólovou radost užijí i dnes večer v Palermu.

Článek

Však také Jozef Chovanec, generální sportovní manažer a trenér Pražanů v jedné osobě, bije na poplach. „Čeká nás úplně jiné Palermo než v polovině září. Mnohem silnější, ve větší formě a daleko lepší pohodě. Od našeho prvního střetnutí se hodně zvedli,“ varuje boss letenské lavičky, že jeho tým dnes na stadiónu Renzo Barbery narazí na soka tvořeného sice stejnými jmény, ale prezentujícího se už odlišným pojetím a mnohem dynamičtějším stylem.

„Hra, kterou jsme předvedli v domácím utkání, by nám tentokrát k úspěchu nestačila. Budeme potřebovat nadstandardní výkon. Obecně platí, že italské týmy se s ohledem na jejich delší sezónu dostávají do topformy až v závěru podzimu, zatímco na jeho začátku mají výkyvy,“ přemítá Chovanec.

Chovanec: Druhá pauza před CSKA bude horší

Že Spartu poznamená jedenáctidenní zápasová pauze od posledního domácího ligového zápasu s Českými Budějovicemi (2:0) se nebojí. „Teď jsme měli ideální čas dát se do pořádku po ligových bojích a nachystat se. Druhá pauza před CSKA Moskva bude mnohem nepříjemnější,“ upozorňuje Chovanec na dobu třinácti dnů do soutěžního utkání, které by v případě dnešního sparťanského nezdaru představovalo rozluštění celého rébusu skupiny F.

Čeká nás silnější Palermo, varuje Jozef Chovanec.foto: ČTK/Kateřina Šulová

I proto by Pražané neradi promarnili první postupový „mečbol“. Sparta má na kontě ze čtyř zápasů sedm bodů, Palermo jen tři. Tudíž pokud Pražané dnes večer neprohrají, budou mít jistý postup do další fáze soutěže bez ohledu na výsledky posledního šestého kola, protože italský sok už by je nemohl předstihnout.

„Mrzí mě, že v očích našich fanoušků i české veřejnosti není Palermo považováno za dostatečně atraktivního soupeře. Ale případný úspěch bude naprosto mimořádný. Pro nás je postup do jarní fáze snem. Jde o favorita skupiny, který je sice momentálně za námi, ale jeho individuality jsou lepší než naše,“ tvrdí Chovanec.

Nastoupí Wilfried i Kweuke? 

Jaká cesta tedy může Spartu přivést k úspěchu v podobě zisku minimálně bodu? „Náš výkon nesmí být ustrašený a současně je potřeba, abychom si udrželi maximální efektivitu z prvního vzájemného zápasu,“ připomínal tři góly v síti Palerma.

Sparta ve třech z dosavadních čtyř utkání vstřelila pokaždé tři branky. Pouze v Moskvě v souboji s CSKA vyšla střelecky naprázdno. O pět branek z devíti se postaral Bony Wilfried, jenž je tak nejlepším útočníkem celé soutěže. V posledních ligových zápasech oslňoval při spolupráci s dalším africkým bijcem Leonardem Kweukem.

„Jestli nastoupí oba? Neprozradím,“ zůstává Chovanec tajemný. „Ale je bezpodmínečně nutné, aby naše hra měla kvalitu dopředu,“ naznačuje, že zřejmě africké forwardy využije oba, byť možná pozmění rozestavení. Chovanec má k dispozici kompletní kádr, využít může i rekonvalescenta Matějovského, jenž je po operaci třísel v plném tréninku. Utkání začne ve 21.05 hodin, hlavním rozhodčím je Chorvat Strahonja, přímý přenos vysílá ČT 4.

Pravděpodobné sestavy: Palermo: Benussi - Cassani, Muňoz, Bovo, Balzaretti - Migliacio, Pastore, Liverani, Bačinovič - Miccoli, Hernández. Sparta: Blažek - Kušnír, Brabec, Řepka, Pamič - Vacek, Kladrubský, Kucka, Podaný - Wilfried, Kweuke.

Reklama

Související témata:
  Leverkusen - AS Řím dnes 21 : 00
20240509T21 : 00:00+0200
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen
AS Řím
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.