Hlavní obsah

Plíška čeká životní zápas, Sparta by však ráda rozhodla již doma

Jsou nasazení a vysoce favorizovaní, první soutěžní zápas v nové sezóně však může být hodně ošemetný. Tím spíše, že fotbalisty Sparty čeká v úvodním duelu třetího předkola Evropské ligy houževnatý soupeř, FK Sarajevo. Bosenský tým navíc ve čtvrtečním večeru na Letné povede český trenér Jiří Plíšek. Spartu dobře zná a s Teplicemi ji v domácí lize dokázal obírat o body. On-line reportáž zápasu sledujte od 19:00 na Sport.cz.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér fotbalistů Sarajeva Jiří Plíšek s asistentem na tréninku

Článek

Těžko si mohl přát pikantnější duel. Sotva se vrátil do bosenského fotbalu, hned na pohárové scéně narazí na svého bývalého zaměstnavatele. Než Jiří Plíšek trénoval Teplice, vyhledával talenty pro Spartu. A teď ji chce se svým Sarajevem vyřadit.

„Opravdu se dá říci, že to pro mě bude životní zápas,“ neskrývá český kouč. „Asi je to otázka osudu, že to tak má být. Mám z toho zvláštní pocity. V létě jsem se vrátil do Sarajeva, což byl první krok někam, kde to znám a je mi to blízké. A teď hned hrajeme proti Spartě, kde jsem působil a mám k ní také vztah...“

Plíškův tým vyřadil švédské Örebro, teď už si chce další zápasy v pohárové Evropě hlavně užívat. „Sparta má v Bosně velké jméno, je jasným favoritem. Jsme tady, abychom si vytvořili dobrou pozici pro odvetu, ale nejsme pod žádným tlakem,“ ujišťuje Plíšek.

Tomáš Řepka (vpředu) a brankář Jaromír Blažek na tréninku Sparty před duelem předkola Evropské ligy s FK Sarajevo.foto: Právo/Petr Hloušek

Letenští s Řepkou a kapitánem Matějovským

Pražané vědí, že je v odvetě čeká horká půda. Podle toho se chtějí zařídit. „Nejlepší by bylo, kdybychom rozhodli již doma,“ říká kouč Jozef Chovanec. „Vyhrát tak 3:0, to by se mi moc líbilo... Nějaký náskok bychom si doma měli vytvořit. v Sarajevu nás čeká vypjatá atmosféra,“ souhlasí chorvatský obránce Manuel Pamič, který má v Bosně hodně známých.

Již den před zápasem Chovanec zodpověděl klíčovou otázku. Ani na začátku nové sezóny nebude v základní sestavě chybět stoper Řepka, i když kapitánskou pásku předal záložníkovi Matějovskému. „Ve prospěch Tomáše rozhodly jeho zkušenosti a samozřejmě výkonnost. Kdybychom s Řepkou nepočítali, oznámili bychom to již po skončení minulé sezóny. Tak to ale nebylo, dohady nebyly dobré ani pro Tomáše, ani pro Spartu,“ řekl kouč.

Jako trenér reprezentace dokázal Chovanec v roce 1998 v Bosně vyhrát 3:1 a stejný výsledek by bral také večer. „Musíme si uvědomit, že pro první soutěžní zápas v sezóně nás nečeká lehký soupeř. Kvalitu mají a s trenérem Plíškem přijde i systémové zlepšení. Díky českému trenérovi nás znají lépe, než my známe je,“ upozornil Chovanec.

Sparta Praha - FK Sarajevo
První utkání 3. předkola Evropské ligy, dnes od 19:00 v Generali Areně, rozhodčí Deaconu (Rum.), přímý přenos vysílá ČT4. Odveta se hraje 4. srpna v Sarajevu.
Předpokládané sestavy - Sparta: Blažek - Kušnír, E. Brabec, Řepka, Pamič - Hušek - Sionko, Vacek, Matějovský, Juhar - Kweuke.
Sarajevo: Hamzič - Čomor, Beloševič, Kadič, Maksumič - Suljič, Kojaševič, K. Handžič, Ščepanovič - Obuča, Haskič.

Reklama

Související témata: