Hlavní obsah

Vaslui, to je rumunský soupeř pro Spartu. Přijde znovu Brabcova chvíle?

PRAHA

Los závěrečného předkola Evropské ligy ve švýcarském Nyonu je příliš nenadchl. Poslal fotbalisty Sparty na horkou rumunskou půdu, jejich soupeřem bude třetí tým rumunské ligy FC Vaslui. Pražský celek začne dvojzápas na půdě soupeře 18. srpna, odveta se bude hrát o týden později na Letné. Z původního trojlístku českých klubů přežila v Evropské lize jen Sparta, Jablonec i Mladá Boleslav po čtvrtečních odvetách třetího předkola v soutěži skončily.

Foto: Petr Horník, Právo

Erich Brabec oslavuje svou branku do sítě Poznaně

Článek

Paradoxní je, že se svým příštím soupeřem se fotbalisté Sparty utkali již před měsícem na soustředění v Rakousku. Tam v souboji s rumunským Vaslui neudrželi vedení po penaltě Pavelky a po dalších zmařených šancích uhráli s účastníkem kvalifikace Ligy mistrů remízu 1:1.

Rumuni ve třetím předkole Ligy mistrů nestačili na Twente Enschede. S nizozemským týmem vypadli po výsledcích 0:2 a 0:0.

Vaslui patří k aktuální rumunské špičce. V uplynulé sezóně skončilo v tabulce třetí se ztrátou pouhých pěti bodů na mistrovské Otelul Galati. Hlavní oporou je brazilský útočník Adailton, který má zkušenosti z francouzské i italské ligy.

V mnohonárodnostním kádru Vasluie jsou celkem čtyři Brazilci, ale také Nigerijec, Ghaňan, Srbové, Bulhar, Litevec, Bosňan, bývalý reprezentant Portugalska do 21 let Hugo Luz i Slovák Pavol Farkáš.

S týmem založeným teprve před devíti lety má zkušenosti druhý z pražských celků Slavia. Ta na Vaslui narazila v 1. kole Poháru UEFA v roce 2008 a po velkém boji postoupila jen zásluhou branky vstřelené na půdě soupeře. Vaslui ze sedmi domácích zápasů v evropských pohárech ještě nikdy neprohrálo.

Martin Hašek, první trenér fotbalistů Spartyfoto: ČTK/Roman Vondrouš

"Specialista" na Rumuny věděl předem, kam se pojede

Zajímavostí je, že Vaslui před třemi lety vyřadil Erich Brabec, nyní stoper Sparty. Sešívaní tehdy v Edenu v prvním utkání remizovali 0:0. V odvetě v Rumunsku prohrávali 0:1, ale ve 48. minutě si Brabec naběhl na centr Volešáka a jakožto správný kapitán zblízka vstřelil gól a zajistil postupovou remízu 1:1. Teď by si podobný kousek určitě rád zopakoval i v rudém dresu...

„Když jsem viděl možnosti losu, okamžitě jsem si řekl, že dostaneme Vaslui. Osobně na ně mám dobré vzpomínky, dal jsem jim gól a nakonec jsme postoupili. Ale byl to nepříjemný protivník, nic snadného nás rozhodně nečeká. Hlavně v Rumunsku, protože pokud vím, ve Vaslui ani nebyl hotel a museli jsme tam dojíždět po mírně řečeno ne uplně kvalitních komunikacích,“ řekl Brabec pro sparťanský web. „Rozhodně ale je v našich silách postoupit,“ ubezpečil.

Trenéři nebuduou soupeře zdaleka posuzovat jen podle nedávného vzájemného duelu. "Nebude stoprocentně směrodatný, oba týmy šly do zápasu z plné přípravy,“ poukázal Martin Hašek. „Možná nám pomůže i fakt, že Aleš Jindra v Rumunsku několik let působil a s Vasluí se potkal. Jedna věc je jistá. Soupeř, který se dokázal z rumunské ligy probojovat až do kvalifikace o Ligu mistrů, nemůže být slabý. Byť takový Hannover by byl jistě horší,“ myslí si Hašek.

„Bude to moje první ostrá konfrontace s rumunským protivníkem, zatím jsem soupeře z téhle země potkával pouze na různých soustředěních. Zápas v Rakousku jsem nehrál, ale vybavuji si, že Vaslui měla v týmu několik kvalitních cizinců. Rozhodně věřím, že přes ně postoupíme dál, byť nás podle všeho čeká náročná cesta,“ zhodnotil nyonský los pravý obránce Vlastimil Vidlička.

Los 4. předkola fotbalové Evropské ligy (18. srpna, odvety 25. srpna):
Vaslui (Rum.) - Sparta Praha, Atlético Madrid - Vitória (Port.), Metalist Charkov - Sochaux, Maccabi Tel Aviv - Panathinaikos Atény, Besiktas - Vladikavkaz, Shamrock Rovers - Partizan Bělehrad, AS Řím - Slovan Bratislava, Olympiacos Volos - Paris St. Germain, Vorskla Poltava - Dinamo Bukurešť, Bursaspor - Anderlecht Brusel, Rosenborg Trondheim - AEK Larnaka, Legia Varšava - Spartak Moskva, Ekranas (Lit.) - Hapoel Tel Aviv, PAOK Soluň - Karpaty Lvov, Trabzonspor - Bilbao, Heart of Midlothian - Tottenham, Nordsjaelland - Sporting Lisabon, Dněpropetrovsk - Fulham, Maribor - Glasgow Rangers, Steaua Bukurešť - CSKA Sofia, Lokomotiv Moskva - Spartak Trnava, PSV Eindhoven - Ried, Nacional Funchal - Birmingham, Litex Loveč - Dynamo Kyjev, Sion - Celtic Glasgow, Lazio Řím - Rabotnički (Mak.), Slask Wroclaw - Rapid Bukurešť, Hannover - Sevilla, Aalesunds - AZ Alkmaar, Zestafoni - FC Bruggy, Omonia Nikósie - Salcburk, FC Thun - Stoke, Braga - Young Boys Bern, HJK Helsinky - Schalke 04, Standard Lutych - Helsingborg, Gaz Metan Medias (Rum.) - Austria Vídeň, Dinamo Tbilisi - AEK Atény, Rennes - Crvena zvezda Bělehrad.

Reklama

Související témata: