Hlavní obsah

Sparta hned na začátku sezóny vybouchla a s pohárovou Evropou se rychle loučí

PRAHA

Fotbalový fanoušek namlsaný spanilou jízdou Plzně do Ligy mistrů se na Letné druhého postupu českého týmu nedočkal. Sparta nedokázala po prohře 0:2 v Rumunsku dohnat ztrátu a v pohárové Evropě celý podzim přečkat. V odvetě play-off Evropské ligy sice FC Vaslui porazila 1:0, to jí však nestačí. Po třech letech končí Sparta na pohárové scéně již na začátku sezóny a hned první velký cíl v novém ročníku tak nesplnila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zklamaní fotbalisté Sparty Jiří Jarošík a Manuel Pamič.

Článek
Fotogalerie

Jen na lavičku se posadili Řepka, Sionko či Jarošík a Letenští se vydali za nápravou nepovedeného vystoupení před týdnem v Rumunsku.

Sparta začala náporem, již ve 2. minutě hostující obrana Vackovu prudkou střelu s námahou tečovala na roh a po něm Kadlec jen o kousek nedosáhl na slibný centr. Rumunský soupeř se podle očekávání opevnil před vlastní šestnáctkou a těžil ze svého náskoku.

Pozor si musel dávat především na Kweukeho. Kamerunský střelec se dostal do šance již po dvanácti minutách, jenže než se s balonem ve vápně otočil, hráz v bílých dresech byla včas nachystána. Brankář Černiauskas si brzy vysloužil žlutou kartu za zdržování a bylo čím dál jasnější, že odveta bude pro Spartu velkým testem trpělivosti. Také další Kweukeho pokusy Rumuni zblokovali a sami dokázali krátkými přihrávkami rychle přecházet do útoku. Jeden z nich zakončil Temwanjera přesně, jeho gól však pro ofsajd neplatil. Ještě víc pak letenskému publiku zatrnulo, když Sanmartean z přímého kopu trefil boční síť Švengrovy branky.

Čas domácím utíkal až příliš rychle. Proti zformované obraně byli čím dál tím bezradnější a Vaslui tak bez úhony přečkala první poločas.

Nejdřív se vrátil Jarošík, pak padl gól

Ani úvod druhé půle velkému zlepšení nenapovídal. Trenéři Sparty museli reagovat a přichystali dvojité střídání, v jehož rámci se po více než osmi a půl letech vrátil do rudého dresu Jiří Jarošík. Dvě šance měl ovšem Lopes da Silva a při té druhé vykopával Zápotočný míč mířící do opuštěné branky...

Manuel Pamič se raduje z branky do sítě Vaslui.foto: Právo/Jan Handrejch

Až v 59. minutě padl gól. Levý bek Pamič sice pálil z velkého úhlu, přesto dokázal najít jedinou skulinku mezi tyčí a brankářem a otevřít skóre. Letná byla konečně ve varu a hlavičkář Jarošík měl hned dvě slibné šance.

Další ovšem nepřicházely a pět minut před koncem dosáhli simulující hráči Vasluie svého. Podaný se neovládl a viděl rovnou červenou kartu... Šance Mareše už na vyřazení Pražanů nic nezměnila.

Hned na startu sezóny fotbalová Sparta naposledy skončila před třemi lety, kdy v 1. kole Poháru UEFA vypadla s Dinamem Záhřeb. To však byla spíš výjimka, letos ještě v únoru válčila s Liverpoolem ve vyřazovací části Evropské ligy.

Sparta Praha - FC Vaslui 1:0 (0:0)
Branka: 59. Pamič. Rozhodčí: Einwäller (Rakousko). ŽK: Kušnír, Zápotočný, Kweuke, Brabec – Černiauskas, Balaur, Zmeu, Milanov, Annang, Jovanovič. ČK: 85. Podaný (Sp.). Diváci: 13 699. První zápas 0:2, postupuje Vaslui.
Sparta: Švenger - Kušnír, Zápotočný, Brabec, Pamič - Vacek, Hušek (52. Jarošík), Matějovský, Juhar (52. Podaný) - Kadlec (79. Mareš), Kweuke. Trenér Jozef Chovanec.
Vaslui: Černiauskas - Milanov, Balaur, Farkaš, Balace (14. Buhaescu) - Pavlovič - Jovanovič, Zmeu, Lopes da Silva (72. Annang), Sanmartean - Temwanjera (89. Bello). Trenér Viorel Hizo.

Reklama

Související témata: