Hlavní obsah

Mladý náhradník Darida dal gólem Plzni naději, holandský zabiják ji zase sebral

PLZEŇ

Nakonec jen s remízou 1:1 se musela spokojit mistrovská Plzeň v první pohárové partii s bundesligovým Schalke. Přitom se pro ni všechno vyvíjelo slibně, neboť přes hodinu soupeře odvážným a aktivním fotbalem přehrávala a zásluhou mladého náhradníka Daridy a teče Papadopoulose dokonce vedla. Nizozemský zabiják ve službách Schalke Huntelaar však český tým o výhru připravil, přesto však před odvetou za týden v Gelsenkirchenu není ještě play-off Evropské ligy pro Viktorii ztracené.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hráči Plzně oslavují gól vstřelený Schalke 04.

Článek
Fotogalerie

Hvězdného Raúla kouč Stevens nakonec postavil, i když se nad španělským snajprem dlouho vznášel otazník, svého krajana Huntelaara samozřejmě také, pár rošád v sestavě ale přece jen udělal. Přesto se jeho Schalke muselo v úvodu bránit, neboť Plzeň začala aktivně, takže si v rychlém sledu vynutila dva rohy a navrch i akci Pilaře, který se přes kapitána hostů Höwedese dokonce dral do šance...

Plzeňský úder bez varování

Slibný začátek však byl klamný, neboť jestliže někdo pohrozil a měl k vedoucímu gólu blíž, pak to byli Němci. O Huntelaarovi sice věděli domácí stopeři své, přesto mu dvakrát ponechali čas a hlavně prostor, takže mohlo být zle. Hlavně s jeho první střelou v 9. min. měl gólman Čech moc a moc starostí... Vrbův tým ovšem obě varovné chvíle přečkal a udeřil sám, aniž by dal soupeři možnost se na úder připravit. Přišel totiž zcela nečekaně, po rohovém kopu a centru Horvátha napálil mladík Darida balón zpoza šestnáctky a ten za přispění teče Papadopoulose zapadl přesně k tyči.

Naplněné Vrbovo přání

Nic víc si Plzeň přát nemohla. Vedla, měla navrch, psychicky narostla, takže si mohla počínat stejně aktivně a odvážně, jako třeba v podzimní partii s milánským AC. Přesně, jak si trenér Vrba před utkáním přál! A k tomu ještě vykolejený soupeř, který se najednou uchyloval k dlouhému rozehrávání a statickému fotbalu, jenž kontrastoval s plzeňským pohybem, aktivitou a kreativitou. Hlavně však chutí neustále hrát! Jako by českého mistra zimní přestávka vůbec nezbrzdila, jako by ho odchod Jiráčka a dopingového hříšníka Bystroně vůbec nepoznamenal.

Čech spoluhráče podržel i probral

Všechno se zdálo idylické a pohodové. Pro Plzeň možná až příliš, což byl klam, jemuž podlehla a mohla na něj doplatit, neboť se až příliš lehce zbavovala míčů, vyklízela prostor a nechávala hrát soupeře.

Opětovně i Huntelaara do šance pustila, ale gólman Čech byl naštěstí pro domácí proti zdramatizování zápasu, takže i třetí příležitost nizozemského kanonýra zlikvidoval a tím jako by spoluhráče probral k životu. A dokonce natolik, že Petržela, Pilař  a po nich Bakoš za pomoci Papadopoulosovy teče měli možnost vedení jistit. Jenže nepochodili, Darida po individuální akci Pilaře bránu rovněž těsně minul. A přišel trest.

Trest po zmařených šancích

Schalke evidentně přidalo, zvýšilo rychlost, důraz a zpřesnilo kombinaci. A když střídající Farfán opětovně vyzval Huntelaara ke skórování, holandský zabiják čtvrthodinu před koncem už šancí nepohrdl. Skóre srovnal a Plzni tak notně zkomplikoval situaci před odvetou za týden v Gelsenkirchenu.

Zatím jen zkomplikoval, protože boj o osmifinále Evropské ligy pro Viktorii ještě ztracen není, i když k odvetě vyrukuje bez svého kapitána Horvátha. Ten totiž dostal v samém závěru žlutou a pro zápas v Gelsenkirchenu se vykartoval.

Viktorie Plzeň - Schalke 04  1:1
první zápas play off Evropské ligy
Branky: 22. Darida - 76. Huntelaar. Rozhodčí: Lannoy - Fautrel, Buquet (všichni Francie). ŽK: Horváth - Obasi, Fuchs. Diváci: 11 435. Poločas 1:0.
Plzeň: Čech - Rajtoral, Čišovský, Procházka, Limberský - Horváth, Darida - Petržela (66. Ďuriš), Kolář (89. Wagner), Pilař - Bakoš (79. Berger). Trenér: Vrba.
Schalke 04: Unnerstall - Höwedes, Papadopulos, Matip, Fuchs - Höger, Jones - Obasi (62. Farfán), Raúl (69. Marica), Draxler - Huntelaar. Trenér: Stevens.

Reklama

Související témata: