Hlavní obsah

Manchester United prohrál doma s Ajaxem, ale postup si ujít nenechal

PRAHA

Přemožitel plzeňských fotbalistů Schalke si v osmifinále Evropské ligy zahraje proti Twente Enschede. Nizozemský vicemistr ve čtvrtečním 2. kole vyřadil Steauu Bukurešť po dvou výhrách 1:0. Postoupil také PSV Eindhoven, kterému k vítězství 4:1 nad Trabzonsporem nechtěně pomohl penaltovým zákrokem český obránce Ondřej Čelůstka. Dál jde také Manchester United navzdory porážce 1:2 s Ajaxem. Ve hře už jsou jen dva čeští fotbalisté - Tomáš Sivok a Matěj Vydra.

Foto: Robin van Lonkhuijsen, Reuters

Nacer Chadli z Twente Enschede slaví gól v síti Steaua Bucharest.

Článek

Twente sehrálo se Steauou dva vyrovnané zápasy, ve kterých nedovolilo soupeři vstřelit gól. První utkání rozhodl mladík John, dnes postup Twente potvrdil Chadli, který využil hrubé chyby brankáře Tatarusanua v rozehrávce.

Další nizozemský klub Ajax Amsterodam sice jako teprve třetí tým od roku 2001 dokázal zvítězit na hřišti Manchesteru United, ani to mu však na postup nestačilo. Domácí už v 6. minutě vedli po gólu Hernándeze a Ajax v tu chvíli potřeboval vstřelit tři branky. Nakonec dal jen dvě zásluhou Ozbilize a Alderweirelda, Manchester v dramatické koncovce postup uhájil.

Složení osmifinálových dvojic fotbalové Evropské ligy (8. a 15. března)
Twente Enschede - Schalke, Metalist Charkov - Olympiakos Pireus, Sporting Lisabon - Manchester City, Standard Lutych - Hannover, Valencie - PSV Eindhoven, Alkmaar - Udine (Vydra), Atlético Madrid - Besiktas (Sivok), Manchester United - Bilbao.

V osmifinále se i tak objeví hned tři nizozemské kluby. Uspěly Alkmaar a Eindhoven, který bez potíží vyřadil Trabzonspor. Turecký celek potřeboval po úvodní prohře 1:2 v Eindhovenu vyhrát o dvě branky, ovšem jeho naděje zhasla už v 15. minutě. Čelůstka se nechal přesprintovat Mertensem a při snaze odkopnout míč ho fauloval. Sám postižený následně proměnil pokutový kop.

Eindhoven si vypracoval tříbrankový náskok a Trabzonsporu nepomohlo ani snížení Yilmaze. Těsně před pauzou uviděl červenou kartu brankář Zengin a Eindhoven poté zápas v klidu dovedl k výhře 4:1. Dvěma góly se na ní podílel Matavž.

Kromě Čelůstky končí také Tomáš Jirsák z Wisly Krakov, která vypadla se Standardem Lutych. Oba duely skončily remízou, ovšem ve prospěch belgického klubu hrál gól vstřelený na hřišti soupeře, zatímco v Lutychu se dnes hrálo 0:0.

Nevedlo se ani Liboru Kozákovi, který nastoupil v základní sestavě Lazia Řím, ale smazat manko 1:3 z prvního duelu s Atlétikem Madrid se mu nepovedlo. Atlético vyhrálo odvetu 1:0 a postoupilo stejně jako další dva španělské celky Bilbao a Valencie. Především Bilbao se na postup hodně nadřelo, když po prohře 1:2 na půdě Lokomotivu Moskva potřebovalo doma vyhrát. Po hodině hry viděl červenou kartu Amorebieta, i v oslabení se však dokázal Athletic prosadit. Už dvě minuty poté zařídil postupový gól Muniain.

Poháry končí pro Legii Varšava s Michalem Hubníkem a Anderlecht s Lukášem Marečkem. Naopak postoupil Besiktas Istanbul s Tomášem Sivokem a také Udine, do jehož kádru patří zraněný Matěj Vydra. Přes PAOK Soluň postoupilo po výsledcích 0:0 a 3:0.

Odvetná utkání 2. kola fotbalové Evropské ligy
Valencie - Stoke 1:0 (1:0)
Branka: 24. Jonas. První zápas 1:0, postoupila Valencie.
Bilbao - Lokomotiv Moskva 1:0 (0:0)
Branka: 62. Muniain. ČK: 60. Amorebieta (Bilbao). První zápas 1:2, postoupilo Bilbao.
Twente Enschede - Steaua Bukurešť 1:0 (1:0)
Branka: 28. Chadli. První zápas 1:0, postoupilo Twente.
PAOK Soluň - Udine 0:3 (0:2)
Branky: 6. Danilo, 15. Floro Flores, 51. Domizzi z pen. První zápas 0:0, postoupilo Udine.
PSV Eindhoven - Trabzonspor 4:1 (3:1)
Branky: 31. a 53. Matavž, 15. Mertens z pen., 38. Strootman - 43. Yilmaz. ČK: 44. Zengin (Trabzonspor). První zápas 2:1, postoupil Eindhoven.
Bruggy - Hannover 0:1 (0:1)
Branka: 21. Diouf. První zápas 1:2, postoupil Hannover.
Standard Lutych - Wisla Krakov 0:0
ČK: 62. Nuněz (Wisla). První zápas 1:1, postoupil Standard.
Besiktas - Braga 0:1 (0:1)
Branka: 25. Lima. První zápas 2:0, postoupil Besiktas.
Manchester United - Ajax Amsterodam 1:2 (1:1)
Branky: 6. Hernández - 38. Ozbiliz, 87. Alderweireld. První zápas 2:0, postoupil Manchester.
Sporting Lisabon - Legia Varšava 1:0 (0:0)
Branka: 84. Fernández. První zápas 2:2, postoupil Sporting.
Metalist Charkov - Salcburk 4:1 (1:0)
Branky: 28. vlastní Hinteregger, 62. Cristaldo, 63. Blanco, 87. Marlos - 57. Jantscher. První zápas 4:0, postoupil Metalist.
Olympiakos Pireus - Kazaň 1:0 (1:0)
Branka: 14. Džebúr. První zápas 1:0, postoupil Olympiakos.
Anderlecht Brusel - Alkmaar 0:1 (0:0)
Branka: 54. Martens. První zápas 0:1, postoupil Alkmaar.
Atlético Madrid - Lazio Řím 1:0 (0:0)
Branka: 48. Godin. První zápas 3:1, postoupilo Atlético.

Reklama

Související témata: