Hlavní obsah

Straka slibuje: Budeme se rvát

TEPLICE

Neprohrát. Takové je přání trenéra fotbalistů Teplic Františka Straky před středeční odvetou 3. kola Poháru UEFA se skotským Celtikem Glasgow. Jeho svěřenci už nemají co ztratit, po domácí výhře 3:0 je totiž Celtic jednou nohou v osmifinále. I proto by podle Straky bylo myslet na postup přece jen trochu troufalé.

Článek

"Buďme realisté, zůstaňme na zemi," odpověděl Straka na dotaz skotských novinářů, zda je jeho tým schopen dát Celtiku čtyři góly a žádný neinkasovat. "Můžu slíbit, že se budeme rvát, ale výkonnostní rozdíl mezi oběma týmy je obrovský. Nejsem naivní, náš a jejich mančaft se srovnávat nedají," byl si kouč vědom kvalit soupeře.

Oproti utkání ve Skotsku bude mít nyní k dispozici Kuchaře, jenž laboroval s třísly. Ten by měl převzít dirigentskou taktovku po zraněném Horváthovi. Kvůli potížím se zády mu však vypadl útočník Jiří Kowalík.

"Zranil jsem se ve Skotsku po souboji s Vargou. Spadl jsem na zavlažovací kanálek a narazil si záda a kostrč. Dostávám injekce, beru prášky, ale při prudším pohybu mě to pořád bolí," smutnil Kowalík, na jehož místě v útoku by se měl objevit mladík Rilke. "Emil ve druhé půli zápasu na Celtiku dokázal, že je svou hbitostí schopen rozhýbat jejich obranu," uvedl kouč s tím, že jinou volbu při tvoření sestavy ani nemá.

Čekat na chybu

Straka příliš nepočítá s tím, že by hosté zápas podcenili. "Oni jsou velice zkušené mužstvo. Možná kdybychom dali brzy gól, mohlo by nás to nakopnout. Ale na druhou stranu nemůžeme jít do utkání s tím, že budeme hrát od začátku nějaký hurá fotbal a Celtic dostaneme pod vytrvalý tlak. Musíme být trpěliví a čekat na sebemenší chybičku, kterou třeba udělají," je si trenér vědom, že by se přehnaná ofenzíva mohla šeredně vymstít.

"Chceme sehrát důstojnou partii a poprat se o co nejlepší výsledek. Každý gól, každé nejtěsnější vítězství se v Evropě počítá. Ale soudný člověk ví, že nasázet jim tři nebo čtyři góly je strašně těžké. Proto bych postup označil jen za zbožné přání," díval se na situaci před odvetou reálně záložník Pavel Verbíř.

Alespoň se soupeři vyrovnat

Zatímco Tepličtí měli o víkendu volno, neboť jejich ligový zápas v Opavě byl odložen, Celtic v neděli rozstřílel 5:1 Livingston. "Očividně se trápili," usmíval se Verbíř. "My můžeme být o něco odpočatější, ale jako obrovskou výhodu bych to neviděl," dodal.

"Pro nás bude přetěžká role se Celtiku alespoň vyrovnat. Pro každého hráče musí být takové utkání čest, protože oni jsou doménou evropského fotbalu. Hlavně se musíme vyvarovat chyb, vždyť tam jsem si dali dva góly prakticky sami," připojil Straka.

Skotští novináři na tiskové konferenci ocenili dobrou kvalitu teplického trávníku. Když se Straky zeptali, jak se v nepříznivém počasí podařilo hřiště tak dobře připravit, odpověděl jim s úsměvem: "My Češi jsme taky celkem vyspělý fotbalový národ a i u nás fungují takové věci, jako vyhřívané trávníky..."

Bude plný dům

Již včera bylo prodáno 15 000 vstupenek z celkové kapacity 18 221 diváků a čeká se plný dům. Čtyři tisíce lístků si rezervovali fanoušci ze Skotska, dalších asi 600 příznivců Celtiku má dnes přijet z Německa a Polska. "Jsme rádi, že nás přijedou podpořit," říkal dobře naložený kouč Celtiku Martin O"Neill. "Nebude to ale nic jednoduchého. Čekám, že Teplice budou hrát doma daleko lépe, jenže my už postupovou šanci nesmíme pustit," řekl.

K dispozici nebude mít Hartsona, jenž má potíže se zády, Dán Larsen si v pondělí vykloubil rameno. Drobné problémy měl i slovenský obránce Varga, ale měl by nastoupit. "Šetřit nikoho nebudu," odmítl trenér, že by některé klíčové hráče nechal odpočívat před víkendovým derby s Rangers.

Na včerejší večer si kouč Celtiku naplánoval v Teplicích setkání se svým bývalým svěřencem Slovákem Moravčíkem, který ve skotském klubu prožil skvělý závěr kariéry. "S ním si mám vždycky co říct," dodal.

Pravděpodobné sestavy
Teplice:
Poštulka Doležal, Rada, Hunal, Leitner Verbíř, Kuchař, Skála, Tesařík Mašek, Rilke.
Celtic:
Souhlas Agathe, Balde, Varga (Kennedy), McNamara Petrov, Lambert, Pearson, Thompson Sutton, Larsson.
Zápas začíná v 18.00 a jako hlavní ho řídí Nor Ovrebo. Přímý přenos vysílá ČT2.

Reklama

Související témata: