Hlavní obsah

Do finále Poháru UEFA asi nezasáhnu, smutní Vachoušek

PRAHA

V Göteborgu ve středu večer vyvrcholí Pohár UEFA a outsider z Marseille si proti Valencii věří. Nemilá zpráva ovšem letí k českým fotbalovým fanouškům: Štěpán Vachoušek, jeden z adeptů nominace na blížící se ME, se v základní sestavě Olympique Marseille zřejmě neobjeví.

Foto: Slavia Praha

Štěpán Vachoušek

Článek

"Nemyslím si, že bych šel na plac. Ale stoprocentně to samozřejmě říct nedokážu," řekl Právu Vachoušek. Druhý z Čechů v širším kádru Rudolf Skácel nastoupit ani nesmí, protože hrál za Slavii Pohár UEFA na podzim, a trenér ho stejně staví jen ojediněle, jako při víkendové ligové porážce s Toulouse. Skácel dokonce ani nebude ve Švédsku přítomen, neboť odcestoval do Belgie vyjednávat o svém angažmá v Anderlechtu.

Drogba se pere s bolestí

Marseille se před velkým finále vehementně vnucuje do role outsidera a pevně věří, že bude schopen hrát nepostradatelný kanonýr Drogba, jenž v semifinále vyřadil dvěma góly anglický Newcastle. Jenže pak si v ligovém utkání s finalistou Champions League z Monaka narazil bok a ještě v pondělí říkal: "Kdyby se finále hrálo dnes, tak rozhodně nejsem schopen nastoupit. Při každém kopnutí do míče mě to bolí."

Ale kouč francouzského klubu José Anigo se do Drogby malinko "obul". "Už asi nikdy takové utkání nebudeš třeba hrát. Musíš překonat bolest pro sebe i pro Marseille," sdělil mu důrazně před soubojem s celkem, jehož obrana je chloubou. V lize inkasoval jen 26 branek v 37 zápasech, a to je ve Španělsku, kde se góly nešetří, parádní vizitka.

Vachoušek tvrdí, že v týmu nepanuje nervozita. "Když to nezvládneme, nebude to tragédie. Všichni se moc těšíme a panuje obrovské očekávání a soustředění," snažil se naznačit pohodovou náladu v kabině. Klub ale dělá pro triumf, co se dá. Vzdal ligu, v poslední době stavěl náhradníky. Místo v pohárové Evropě si pro příště zajistí právě jen dnešním úspěchem.

Pohár UEFA Francouzům stále chybí

Do Švédska odcestoval Olympique už v pondělí. Detailně pitval herní varianty Valencie. "Bude to tvrdý ořech. Oni jsou sehraní. Ti kluci jsou dlouho spolu," pravil Vachoušek. I on dobře ví o síle soupeře, který při výborné obraně nastřílel v této sezóně ligy nejvíce branek.

"Ale říkáme si, že se nemáme čeho bát. Věříme v kouzlo jednoho zápasu. Stát se může všechno," pokračoval český reprezentant, který si moc dobře uvědomuje, že dostat se do finále evropského poháru se podaří málokomu. "Strašně si toho vážím. O to víc bych si chtěl zahrát a nesedět jen na lavičce," dodal. Dorazit by mělo z Francie i kolem 15 000 příznivců.

Shodou okolností právě trofej pro vítěze Poháru UEFA chybí ve sbírce francouzského fotbalu, který v poslední době vyhrál, co se dalo. Marseille hraje finále už podruhé, před pěti lety podlehlo v Moskvě Parmě 0:3. Z tehdejší sestavy nezbyl v klubu nikdo. Natož pak z doby, kdy před 11 lety vyhrál Ligu mistrů.

Valencie má v kádru osm hráčů, kteří zažili finálovou porážku v Lize mistrů. Pokaždé u toho byl brankář Santiago Caňizares. Před třemi lety při penaltovém rozstřelu s Bayernem nezabránil prohře, i když dělal, co mohl: "Dobře vím, že fanoušci jsou na pohár nažhavení."

Pohár UEFA - finále, předpokládané sestavy
Marseille
Barthez - Ferriera, Beye, Hemdani, Meité - Flamini, N'Diaye, dos Santos, Meriem - Drogba, Marlet.
Valencie
Caňizares - Curro Torres, Ayala, Marchena, Carbon - Vicente, Albelda, Baraja, Rufete - Aimar - Mista.
Utkání začne ve 20.45 hodin, přímo vysílá ČT2, řídí Ital Collina.

Reklama

Související témata: