Hlavní obsah

Po nezdarech v LM se Valencie dočkala Poháru UEFA

GÖTEBORG (Švédsko)

Za poslední čtyři roky hráli fotbalisté Valencie potřetí finále velké evropské soutěže. V roce 2000 se museli v Lize mistrů sklonit před Realem Madrid, o rok později je ve stejné soutěži zastavil Bayern Mnichov. Tentokrát nastoupili ve finále Poháru UEFA a konečně se velké trofeje dočkali, když porazili Olympique Marseille 2:0.

Článek

Na stadionu Ullevi jako první zahrozil čerstvý španělský mistr. Už v sedmé minutě si na zpětnou nahrávku naběhl Mista a jeho střelu zblokoval na poslední chvíli Beye. Vzápětí střílel zpoza pokutového území Albelda, ale Barthez jeho pokus vyrazil na roh.

Pak už měla více práce vyhlášená valencijská defenziva: po čtvrthodině hry ji vystrašil Marlet, který v akrobatické pozici hlavičkoval nad bránu, pak v nadějných pozicích neuspěli ani Meriem s N'Diayem.

Když už se zdálo, že první poločas skončí remízou, ochromila Valencie soupeře nečekaným úderem. Mista v pokutovém území zkrotil na prsou Torresův centr, vybíhající gólman Barthez jej fauloval a sudí Collina brankáře nekompromisně vyloučil. Náhradní gólman Gavanon pak neměl proti Vicenteho penaltě šanci a Valencie se v půli těšila z jednobrankového vedení.

Na údernou dvojici Vicente - Mista, která se podepsala pod první branku zápasu, francouzský tým asi jen tak nezapomene. Po třinácti minutách vyčkávání předvedla Valencie učebnicový brejk, Vicente přesným pasem z levé strany našel útočníka Mistu a ten vnějším nártem neomylně zvýšil na 2:0.

Zdrcený Olympique v oslabení jen těžko hledal síly na zvrat, naději mu nedala ani nebezpečná rána kanonýra Drogby z přímého kopu v 68. minutě. Sebevědomá Valencie vytvořila na vlastní polovině neprostupnou hráz, a když měla možnost, vyrazila do nebezpečného protiútoku. Dvanáct minut před koncem si jen výjimečně nerozuměli Vicente s Mistou.

Na přesvědčivé vítězství španělského mužstva to ale nemělo žádný vliv. Valencie ani v závěru nedopustila vážnější ohrožení své branky a báječnou sezonu zakončila historickým úspěchem také na evropské scéně.

FC Valencie - Olympique Marseille 2:0 (1:0)
Branky: 45. Vicente z pen., 58. Mista. Rozhodčí: Collina - Ivaldi, Pisacreta (všichni It.). ŽK: Vicente, Carboni - Marlet, Drogba. ČK: 45. Barthez (Marseille). Diváci: 40.000.
Valencie: Caňizares - Curro Torres, Ayala, Marchena (85. Pellegrino), Carboni - Rufete (64. Aimar), Albelda, Baraja, Vicente - Angulo (83. Sissoko), Mista. Trenér: Benítez.
Marseille: Barthez - Ferreira, Beye, Hemdani, Meité - Flamini (71. Batlles), N'Diaye (84. Celestini), dos Santos, Meriem (45. Gavanon) - Drogba, Marlet. Trenér: Anigo.

Reklama