Hlavní obsah

Oslabený Middlesbrough na Bazalech přežil

OSTRAVA

Loučení hráčů Baníku s fotbalovou Evropou bylo důstojné. Tříbrankový náskok z Anglie Ostravané i přes heroický výkon před téměř vyprodanými Bazaly nesmazali, přesto byli v odvetě 1. kola Poháru UEFA blízko výhry nad FC Middlesbrough. Anglický tým srovnal až v nastavení a postoupil do základní skupiny.

Článek

Ostravané nastoupili s nezvyklým rozestavením jen se třemi obránci, když v sestavě se objevili tři útočníci a na lavičce zůstal krajní bek Drozd. Hned na úvod Papadopulos otřel svou ránu o tyč, ale další desetiminutovka vyzněla jasně pro hosty. A tak musel předvést svoje umění brankář Raška. Nepropálil jej z úhlu Zenden, ostravský gólman vytlačil nad nebezpečnou hlavičku Queudrueho a při teči Németha měli domácí i potřebný kus štěstí.

Parádní volej Bystroně

Jenže to přeje odvážným a ve 20. minutě centr Ličky napálil nebojácně ve výskoku z voleje z 25 metrů Bystroň a parádně se trefil do šibenice. Hosté bez sedmi opor se pak raději ještě víc soustředili na bránění, do útoku se pouštěli zřídka. Ostravané soupeře ve druhé půli přitlačili k jeho pokutovému území a gól visel doslova ve vzduchu.

Diváci se zlobili na italského sudího Trefoloniho, že neodpískal penaltu za faul na Pospěcha, ale další zákrok Queudrueho na stejného hráče před vápnem už znamenal druhou žlutou pro obránce Middlesbrough a tím i jeho cestu do šaten. Ostravané ještě posílili útok Žůrkem a hostům, které povzbuzovalo v pekelné atmosféře asi 1500 fanoušků bylo horko.

Baník skončil za potlesku

Ličkův volej po průniku Matušoviče s námahou vytáhl Schwarzer, v 63. minutě jej pak musel na brankové čáře po hlavičce Pospěcha zastoupit Zenden a gólman hostů nadvakrát kryl i další hlavičku Papadopulose. Oslabení hostů bylo znát, navíc Angličané kouskovali hru poleháváním po trávníku.

Ostravané to zkoušeli zdálky i ze vzduchu, jenže jim chyběl klid i trocha štěstí. V poslední příležitosti domácích nedoskočil na centr Velkoborský a v nastaveném čase riskujícím Ostravanům utekl Morrison a srovnal. Přesto Baník vyprovodil do šaten aplaus.

Baník Ostrava - Middlesbrough 1:1 (1:0)
Branky: 20. Bystroň - 90.(+4) Morrison. Rozhodčí: Trefolonni - Pisacreta, Maggiani (všichni It.). ŽK: Papadopulos - Queudrue. ČK: 58. Queudrue. Diváci: 15.351. První zápas 0:3, postupuje Middlesbrough.
Ostrava: Raška - Pospěch, Besta, Dvorník - Látal, Zúbek (69. Žůrek), Bystroň, Čížek - Matušovič, Papadopulos (82. Velkoborský), Lička. Trenér: Komňacký.
Middlesbrough: Schwarzer - Parnaby, Cooper, Southgate, Queudrue - Morrison, Boateng, Doriva, Downing - Németh (84. Christie), Zenden. Trenér: McClaren.

Reklama

Související témata: