Hlavní obsah

S islandskými chasníky si poradíme, je přesvědčena nová posila Mladé Boleslavi Magera

Mladá Boleslav

Na evropské pohárové scéně už něco odehrál, takže Mladá Boleslav bude na letní akvizici Lukáše Mageru v tažení z Evropskou ligou hodně spoléhat. V dnešní konfrontaci s islandským druholigovým klubem Thór Akureyri, stejně jako v dalších zápasech, jež bude muset Koubkův tým absolvovat, aby se dostal do základní skupiny. „Bude důležité, abychom zvládli úvodní předkola. Pak sice síla soupeřů poroste, ale i naše výkonnost půjde nahoru,“ je Magera přesvědčen, že by si jeho nový tým mohl po letech s nejlepšími mužstvy na evropské scéně zase zahrát.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lukáš Magera (vpravo) bojuje v dresu české reprezentace o míč se Skotem McManusem.

Článek

Pohárovou Evropu jste si vyzkoušel už s Mladou Boleslaví a rumunským Temešvárem. Na jaké zápasy máte nejlepší vzpomínky?

Určitě na duely Evropské ligy, které jsem sehrál právě s Temešvárem. Postoupili jsme z kvalifikace přes Šachťor Doněck do základní skupiny, kde jsme se utkali Ajaxem Amsterodam, bruselským Anderlechtem a Dinamem Záhřeb. Vrcholem pak byly zápasy s Manchesterem City.

Islandský druholigový celek by tedy neměl představovat v kvalifikaci žádný problém...

Moc jsme o něm nevěděli do chvíle, než trenér sehnal dévédéčka s jejich zápasy a než se vydal do Dublinu, kde sledoval první zápas Islanďanů v předchozím kvalifikačním předkole. Jsou to bojovníci, takoví fotbaloví chasníci, kteří nahrazují techniku hlavně bojovností a vůlí.

Tedy něco podobného, co jste zažil během krátkého angažmá v anglickém Swindonu ve čtvrté lize?

Spíše mně připomínají mančafty, které se tam pohybovaly u dna tabulky. Ani Islanďané si nekomplikují život, jakmile je soupeř zatlačí k bráně, nakopávají balóny dopředu, stopeři jsou hodně důrazní.

Už vám trenér naordinoval recept, jak si s nimi poradit?

Není na něm nic složitého. Musíme hrát trpělivě, podržet míč, kombinací rozebrat jejich obranu a dávat góly.

Ty se očekávají hlavně od vás a od Chramosty, s nímž vytvoříte údernou dvojici, na kterou Mladá Boleslav hodně spoléhá...

Něco podobného jsme hráli poslední půlrok v Baníku se Svěrkošem a tenhle styl mně vyhovuje. Můžeme se s Honzou vzájemně doplňovat a profitovat z toho. Nejsem typicky hrotovým hráčem, který by se rval se soupeřovými stopery v šestnáctce, víc mně svědčí, když se jejich pozornosti vyhnu a budu si moci chodit pro balóny, rozdělovat je a těžit ze spolupráce s Chramostou.

Mohli byste těžit i z výškové převahy a standardních situací. Vždyť v mužstvu jste se sešli hned tři dlouháni - vy, Smejkal a Rolkem téměř dvoumetroví chlapi.

Zatím jsme z výškové převahy nijak neprofitovali a střelecky se neprosazovali, jak bychom měli. Vždyť v přípravě jsme třeba ze standardních situací dali jen jediný gól. A přitom naše výšková převaha nad soupeři je skutečně enormní, takže bychom měli ve vzduchu kralovat a protivníky válcovat. Pochopitelně že se nácviku standardek věnujeme a snad se střelecky prosazovat začneme. Třeba už dnes proti Islanďanům.

Reklama

Související témata: