Hlavní obsah

Přišel a hned se stal jedničkou. Gólman Bolek vychytal v Plzni už třikrát nulu a chce přidávat další

Plzeň

Přišel v létě a okamžitě se stal plzeňskou brankářskou jedničkou. Odchod Marka Čecha do pražské Sparty a dlouhodobé zranění Romana Pavlíka mu k tomu samozřejmě dopomohlo, ale Petr Bolek svými výkony důvěru trenéra Vrby splácí. Na evropské pohárové scéně, stejně jako v nejvyšší domácí soutěži. V pěti dosavadních soutěžních duelech vychytal třikrát nulu a zvláště čisté konto z Chorzówa dává Viktorii velkou naději na postup do dalšího kola Evropské ligy.

Foto: www.fcviktoria.cz

Brankář Petr Bolek (vlevo) a generální ředitel Viktorie Plzeň Adolf Šádek po podpisu tříleté smlouvy.

Článek

Nula v odvetě kvalifikačního předkola s gruzínským Metalurgem Rustavi, čisté konto v domácí ligové premiéře s Hradcem Králové, dotřetice nula i v prvním střetnutí třetího předkola Evropské ligy v Polsku - taková je dosavadní bilance osmadvacetiletého Petra Bolka, kterého plzeňský kouč Pavel Vrba dobře zná z mládežnických týmů ostravského Baníku, u nichž sám v minulosti působil. I proto ho do svého týmu zlákal.

Je vyprodáno, Viktoria nabízí přenos na internetu
Odvetný duel třetího předkola Evropské ligy je v Plzni beznadějně vyprodán. Právě kvůli obrovskému zájmu příznivců Viktorie tedy klub přistoupil k možnosti zprostředkování zápasu na volně přístupném webovém serveru. „Klub neobdržel nabídku od žádné české ani zahraniční televize, ve spolupráci s partnery jsme tak zvolili variantu premiérového vlastního přenosu. Na nově zřízeném klubovém video kanálu (http://www.ustream.tv/channel/fc-viktoria-plzen) tak fanoušci budou mít možnost od 19:30 shlédnout komentovaný přenos utkání včetně tradičních předzápasových a poločasových rozhovorů, opakovaných záběrů i grafických statistik,“ představil iniciativu klubu mluvčí Pavel Pillár.

"Samozřejmě že jsem byl na něho na Slovensku několikrát podívat, i když jsem o něm měl pochvalné reference hned z několika zdrojů. Petr platil za velký talent, prošel i juniorskými reprezentacemi, proto jsem rád, že jsme ho do Plzně přivedli,"  kvitoval kouč Viktorie angažování nové brankářské jedničky.

Bolek mu v dosavadním průběhu podzimu důvěru splácí. I zmiňovanými třemi zápasy odchytanými s čistým kontem, k němuž mu pochopitelně dopomohla i spolehlivě fungující plzeňská obrana.

Důležitá je koncentrace

„Pro gólmana je každý zápas, v němž nemá mnoho práce, hodně náročný hlavně na koncentraci. Přijde třeba rychlý brejk nebo závar po standardní situaci a musí být ve střehu. Právě takové bylo první střetnutí v Chorzówě," poznamenává Bolek, že nula na jeho kontě o průběhu zápasu zase až tak moc nevypovídá.

„V Chorzówě jsme se chystali, že  fotbalisté Ruchu začnou náporem, což jsme jim ovšem nedovolili. Byli jsme celý zápas lepším mužstvem, jen jsme se dlouho nemohli prosadit v koncové fázi," rekapituluje střetnutí, v němž před týdnem vyhrál jeho tým v Polsku 2:0 a vytvořil si tak skvělou výchozí pozici pro dnešní odvetu.

Poláci se o postup ještě poperou

Natěšené plzeňské publikum, které vyprodalo stadión ve Štruncových sadech, ji považuje za pouhou formalitu a už teď je připraveno slavit postup. Bolek, který byl během dvouletého angažmá ve slovenské Senici dvakrát vyhlášen nejlepším brankářem slovenské ligy, však varuje.

„Počítáme s tím, že se Poláci budou chtít o postup ještě porvat. Stačí, aby se jim podařilo vstřelit vedoucí gól a všechno může rázem vypadat jinak. Proto bude důležité držet se naší hry a hrát na vítězství," varuje před klamným dojmem, že plzeňské fotbalisty čeká v odvetě idyla.

Pochopitelně hodně spoléhá na domácí prostředí a podporu diváků. „Divácká kulisa v Plzni pro mě představuje hotovu pohádku. A když všechno podtrhne ještě dobrý výsledek, je to opravdu paráda," netají Petr Bolek, že i jemu stadión ve Štruncových sadech pomáhá. Třeba i k nulám, které mezi plzeňskými tyčemi zatím vychytal a k nimž chce samozřejmě přidat další.

Reklama

Související témata: