Hlavní obsah

Feyenoord odvrátil bankrot, na Spartu dorazí i s Koemanem

Praha

Čtyři roky kopal za Groningen, a tak není divu, že si pro play-off Evropské ligy přál holandského soupeře. A los ve švýcarském Nyonu stopera Ondřeje Švejdíka vyslyšel. Fotbalisté Sparty narazí na Feyenoord Rotterdam. „Mohli jsme dostat přijatelnější mužstvo, ale i přes bohatou historii a úspěchy v minulosti je pro nás Feyenoord hratelným soupeřem,“ doufá letenský obránce.

Foto: Petr Horník, Právo

Sparťan Léonard Kweuke (vvlevo) v souboji s obranou Admiry.

Článek

Pohárový los z něj udělal sparťanského experta na Feyenoord. „Jako tradičně mají dobrý útok a zálohu, ale v obraně nejsou tak silní," dává Ondřej Švejdík svému týmu naději.

„V dresu Groningenu jsem vyhrál čtyři z pěti vzájemných zápasů, takže vzpomínky na ně mám velmi dobré. Jednou jsme u nich dokonce vyhráli 4:0. Stadión De Kuip je krásný, velký a bude tam velmi dobrá atmosféra," líčí Švejdík v rozhovoru pro klubové stránky.

Feyenoord musel překonat velké finanční problémy, v minulé sezóně však skončil v lize druhý. „Byli těsně před krachem. Také kvůli tomu, že se vrátili hráči jako Makkay a další, kteří dostali obrovské smlouvy a měli problémy se jich zbavit," vysvětluje Švejdík.

V Lize mistrů měla navrch Sparta

Ve Feyenoordu působil legendární sparťanský trenér Václav Ježek. Na dvou vítězstvích Sparty v základní skupině Ligy mistrů se v sezóně 2001/02 jedním gólem podílel i současný obránce letenského celku Jiří Jarošík.

Soupeře teď trénuje slavný nizozemský reprezentant Ronald Koeman, jehož si kouč Vítězslav Lavička pamatuje ještě ze své hráčské kariéry.

„Byl to hráč s neskutečně tvrdou střelou a velká osobnost. Nastoupil proti nám v dresu Barcelony v nultém ročníku Ligy mistrů, tehdy jsem sice nehrál, ale moc dobře si jej pamatuji," připomíná Lavička.

K mání byli i slabší soupeři

Vazby na Nizozemsko má i mladý záložník Ladislav Krejčí. Před několika lety absolvoval stáž v PSV Eindhoven. „Naposledy jsem se s Nizozemci setkal v kvalifikaci na EURO, zprávy mám ale také od Vojty Machka, který za Feyenoord hrál. Mládež se řídí tím, jakým stylem hraje A mužstvo, všechno je tam na profesionální úrovni," říká hráč, který si léčí vykloubené rameno.

V osudí byli k mání i slabší soupeři. „Feyenoord jsem si nepřál, stejně jako Crvenou Zvezdu, ale teď už nemá cenu spekulovat. Věřím, že nás přijde povzbudit plný stadión, diváci nás vyhecují k dobrému výkonu a pomůžou nám k postupu," doufá Krejčí.

„Je to atraktivní a těžký soupeř, ale nic se nemění na tom, že chceme jít dál za společným cílem a postoupit do základní skupiny," přidává se záložník Tomáš Přikryl.

Reklama

Související témata: