Hlavní obsah

Koller už v dresu Lokerenu nehrozí, Plzeň straší tuniský bourák

BRUSEL/PRAHA

Fotbalisty Viktorie Plzeň čeká dnes večer v Bruselu v prvním utkání play-off Evropské ligy nevyzpytatelný belgický KSC Lokeren. Tým, jehož dres v minulosti oblékali čeští hráči Koller, Zítka, Budka nebo Vonášek, sice nebudí hrůzu, ale...

Foto: Petr Horník, Právo

Plzeňský David Limberský (vpravo) v souboji s brněnským Pavlem Mezlíkem.

Článek

„Rozhodně nás nečeká procházka růžovou zahradou nebo nějaký přáteláček. Oni sílu mají. Určitě hodně nebezpečný je Tunisan Harbaví na hrotu, který je velký a důrazný. Dokáže dobře udržet míč a navíc je i rychlý. Je to jeden z jejich klíčových hráčů. Druhým je Chorvat Leko, který řídí hru nejen zálohy a kope všechny standardky převážně levačkou a umí to,“ varoval levý obránce Viktorie David Limberský.

Dát gól a neinkasovat

Plzeň nastoupí s jasným cílem, uhrát výsledek, který by jí dával už před domácí odvetou příští čtvrtek velkou šanci na postup. „To předpokládá dvě věci. Určitě dát gól a rozhodně neprohrát. Takhle by měl vypadat náš základ pro postup, s nímž se chceme vrátit domů,“ má jasno reprezentační krajní bek.

Limberský má jasno i v tom, kde má soupeř slabiny. „Měli jsme asi hodinové video a studovali jsme jejich silné i slabé stránky. Vzadu nejsou až tak rychlí, což by mělo vyhovovat naší útočné hře, která je naopak na rychlosti založená. Věřím, že si vytvoříme šance a něco proměníme. Některé varianty jsme si vyzkoušeli už doma,“ prozradil.

Koláře dokáží zastoupit

V neděli večer přišla Plzeň v Ostravě o svého klíčového středního záložníka Daniela Koláře. Limberský si je vědom, že nahradit tohoto borce nebude jednoduché, ale je optimistou. „Chybět bude, ztratit takového klíčového hráče a ještě ze středu zálohy, to je vždycky znát. Patří k základním pilířům mužstva. Navíc na podzim se brzy dostal do dobré formy. Nahradit ho bude moc těžké. Máme ale v kádru šikovné kluky, kteří by ho měli zastoupit. Určitě se s tím poperou. Jsem optimista. Trenér má z čeho vybírat, i když nikdo z těch kluků není typově úplně stejný jako Dan. My jsme však variabilní mužstvo, které se dokáže situaci přizpůsobit a umíme si vyjít vstříc,“ zdůraznil ofenzivní levý obránce.

Lokeren prožívá to, co potkalo loni Plzeň v Lize mistrů. Jeho útulný stadiónek nevyhovuje přísným požadavkům UEFA. Musí tak hrát pohárové zápasy v Bruselu. „Jestli to pro ně bude nevýhoda, to se uvidí až při zápase nebo ještě spíš až po něm. Raději bychom hráli u nich, jejich stadiónek je útulnější, v Bruselu je navíc kolem hřiště atletická dráha. My musíme být koncentrovaní, ať hrajeme kdekoliv, ale pro nás ten velký stadión určitě nevýhodou nebude. Eden je menší, ale našli jsme tam díky našim fanouškům skvělé prostředí. Hráli jsme pak na San Siru nebo Nou Campu, nás veliký stadión nevyleká, akorát, že bude nejspíš poloprázdný,“ konstatoval David Limberský.

Reklama

Související témata: