Hlavní obsah

Lokeren - Plzeň 2:1Plzni se nabízela v Belgii remíza, v nastavení však o ni gólem z penalty přišla

MinutaMin. Tým Hráč Akce
10. Harbaoui 1 : 0
29. Bakoš 1 : 1
93. Marič (penalta) 2 : 1
Záznam online reportáže

Brusel/ Praha

Fotbalisté Plzně zažili v Bruselu podobně smolný konec zápasu, jako pražská Sparta ve Rotterdamu. Ještě ve čtvrté minutě nastavení hráli v úvodním zápase play-off Evropské ligy s domácím Lokerenem nerozhodně, jenže faul Ševinského, který byl navíc vyloučen, a nařízená penalta proměněná Maričem, je o nadějnou remízu připravila. Za týden proto muset Viktoria doma dohánět jednobrankové manko.

Foto: Laurent Dobrule, Reuters

Václav Procházka z Plzně (vlevo) bojuje o míč s Hamdi Harbaouim z Lokerenu.

Článek

Marně varoval plzeňský kouč Pavel Vrba své svěřence před tuniským legionářem na hrotu soupeřova útoku... Už po deseti minutách mu obránci dopřáli čas a prostor, takže Harbaoui pohodlně doklepl centr Leka z trestného kopu do brány. Docela šok, z něhož se český celek čtvrthodiny otřepával. Hru sice kontroloval, míč měl častěji v držení, ale nic platné to nebylo, protože šance nepřicházely. Před šestnáctkou Lokerenu scházela přesnější přihrávka a hlavně moment překvapení, takže domácí obrana celkem snadno odolávala.

Až Bakošův trestný kop přinesl obrat. Obránce Persoons si totiž sáhl na Horváthovu střelu rukou a slovenský útočník přesnou ranou k tyči skóre srovnal. Deset minut poté mohl obrat dokonat, jeho hlavičku však gólman Barry bravurně vytáhl.

Iluzorní však byla představa, že po změně stran bude převaha Plzně pokračovat a vyústí ve vítězný gól, jako v předchozích kvalifikačních duelech Evropské ligy. Probral se naopak domácí Lokeren, který přidal na pohybu, nasazení i důrazu, takže režie zápasu se otočila.

Harbaoui trefil tyč

Navrch měli domácí, jimž ani bruselský azyl nevadil. Vynutili si převahu, Jihoafričan ve službách Lokerenu Patosi nechal dělovkou mířící pod břevno Kozáčika vyniknout, hlavičkující Harbaoui sice plzeňskému gólmanovi podobnou možnost nedal, ale naštěstí pro hosty trefil po hodině hry jen tyč.

A protože ani Patosi čtvrt hodiny po něm v další velké šanci neuspěl a pálil vedle, Plzeň těžké chvíle přežila a nakonec nescházelo mnoho, aby v Bruselu vyhrála.Sedm minut před koncem totiž do šestnáctky Lokerenu prokličkoval Ďuriš, po jehož střele chyběly Horovi jen centimetry, aby míč usměrnil do sítě. Za neproměněnou šanci přišel trest.

Ve čtvrté minutě nastavení fauloval v šestnáctce Ševinský a nejenže dostal druhou žlutou a musel ze hřiště, ale proti Plzni se navíc kopala penalta. Střídající Marič ji proměnil, takže Lokeren nakonec jásal nad výhrou, ve kterou už nevěřil.

Úvodní zápas 4. předkola fotbalové Evropské ligy:
Lokeren - Viktoria Plzeň 2:1
Branky: 10. Harbaví, 90.+4. Marič z penalty - 29. Bakoš. Rozhodčí: Lahoz - Devis, Fernández (všichni Šp.). ŽK: Persoons - Ševinský. Poločas 1:1.
Lokeren: Barry - Galitsios, Mijat Marič, Taravel, De Bock - Overmeire, Persoons - De Ceulaer (80. De Pauw), Leko (86. Marič), Patosi (76. Mokulu) - Harbaví. Trenér: Maes.
Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, Ševinský, Procházka, Limberský - Darida, Horváth - Fillo (56. Hora), Hanousek (89. Hejda), Ďuriš (85. Řezník) - Bakoš. Trenér: Vrba.

Reklama

Související témata: