Hlavní obsah

Šmona hraje v azylu. Na zápasy Evropské ligy tak jezdí z frontové linie do klidného přístavu

Haifa

Soupeř Sparty Hapoel Ironi Kirjat Šmona patří k nejmladším mezi účastníky evropských pohárů. V roce 2000 si ho pro zábavu založil izraelský miliardář Izzy Šeratzky ve městě Kirjat Šmona, ležícím na hranici s Libanonem, tedy v podstatě na frontové linii.

Foto: Petr Horník, Právo

Sparťan Ladislav Krejčí byl v utkání s izraelskou Šmonou mimořádně aktivní. Takhle pálil na brankáře Amose, ač ho stíhal Lászlón Lencse.

Článek

Miliardářův sen o evropských pohárech se začal záhy naplňovat. Kirjat Šmona vyhrál v posledních dvou sezónách dvakrát izraelský ligový pohár a na konci té minulé slavil první mistrovský titul. Sen o Lize mistrů se však nenaplnil. I když izraelské překvapení vyřadilo Žilinu a Neftči Baku, poslední krok už Šmona neudělala. Zastavil je u nás dobře známý BATE Borisov. Šeratzky vzal nakonec zavděk i Evropskou ligou.

Velké hvězdy nepřišly

Izraelský miliardář sní o vybudování velkého týmu, ale na frontovou linii se fotbalové hvězdy zrovna nehrnou. A tak musí vzít za vděk spíš hráči, kteří jinde nenašli uplatnění. Navíc fanoušci klubu doma zápasy evropských pohárů ani nevidí, stadión Ironi (5300 diváků) není způsobilý pro mezinárodní zápasy a navíc je tu i velké riziko teroristických útoků, které jsou v Kirjat Šmoně zcela běžné. Samo město, založené na místě bývalé arabské osady, prý leží libanonskému Hizbaláhu v žaludku a občas sem podniká výpady. V poslední době tu ale působí silná posádka izraelské armády. Město má 23 tisíc obyvatel.

Hapoel Ironi tak hraje zápasy evropský pohárů na stadiónu Kirjat Eliezer v přístavu Haifa (14 000 diváků), kde je i bezpečněji. Na stadiónu působí dva tradiční izraelské kluby, mezinárodně známý Maccabi Haifa a v jeho stínu žijící Hapoel Haiffa.

Šeratzky se s trenéry nepáře. Gili Landau, který získal první titul, byl vyhozen krátce před startem Evropské ligy a nahradil ho Barak Bachar. Největšími hvězdami jsou obránce Cedek, záložníci Gabai a kapitán týmu i výborný střelec Rochet. Cizinců v klubu působí pět. Především to je srbský obránce Matovič a tři záložníci - Makedonec Tasevski, Argentinec Solari a Gerzicich z USA. V útoku pak nastupuje Maďar Lencse.

Haifu Šmona nezajímá

Šmona nemá mnoho fanoušků, takže v Haifě hraje spíše v komorním prostředí. Místní fandí svým klubům a jdou se spíš podívat, když přijede atraktivní zahraniční soupeř. Haifa je turisticky hodně vyhledávaná, protože tu je klid a v okolí kilometry pláží na břehu Středozemního moře. Haifa je také jediným izraelským městem, které má metro, což je vlastně podzemní lanovka, spojující dolní část města s horou Karmel.

Haifu proslavily také Bahajské zahrady, v jejichž středu se nachází chrám. Celý tento objekt je chráněn UNESCO. V Haifě není problém potkat i česky nebo slovensky mluvící obyvatele. „Město tvoří židovská a arabská komunita, ale to jsou arabští křesťané, takže mírumilovní lidé a mají ve své čtvrti výborné restaurace,“ doporučila Slovenka Mária, která žije v Haifě už třicet let.

Reklama

Související témata: