Hlavní obsah

K absolutní spokojenosti chyběl Plzni postup. Vrba ale zůstal v klidu: Takže si to teď o něj rozdáme

Plzeň

Spokojenost z nich samozřejmě sálala, i když k té absolutní přece jen něco scházelo. Navzdory čtyřgólové výhře nad Hapoelem Tel Aviv totiž nemají plzeňští fotbalisté postup do jarní vyřazovací části Evropské ligy jistý. „Samozřejmě bych byl spokojenější, kdyby zápas v Coimbře dopadl jinak,“ netajil kouč Viktorie Pavel Vrba, že s prohrou Španělů v Portugalsku příliš nepočítal. „Ale teď nemá ani Atlétiko postup jistý, takže si to rozdáme s oběma protivníky,“ dodával, aniž by snad na něm byly nějaké obavy z dalšího pokračování Evropské ligy patrné.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Gólové oslavy plzeňských fotbalistů v utkání proti Hapoelu Tel Aviv.

Článek
Fotogalerie

Postupová matematika je po čtvrtém dějství skupiny B jasná. Pro Plzeň tedy určitě. Ve dvou zbývajících zápasech s Coimbrou a doma s Atlétikem Madrid potřebuje jednou vyhrát. Anebo jí postačí neprohrát za dva týdny v portugalské Coimbře.

Jsme schopni hrát o první místo, tvrdil kapitán

„K postupu máme po výhře nad Hapoelem ale zase blíž a jsem přesvědčen, že potřebný bod uhrajeme. A možná jsme jich schopni udělat i víc a bojovat s Atlétikem  o první místo," přiznával také kapitán Pavel Horváth, že ho výhra Coimbry nad favorizovaným Atlétikem Madrid překvapila. „Podstatné ale je, že máme všechno ve svých rukách. I tím, že jsme ze čtyř dosavadních střetnutí tři vyhráli."

„Výchozí postavení máme skutečně dobré, protože po losu by asi málokdo věřil, že budeme mít po čtyřech kolech devět bodů. Teď záleží jen na nás, jak dva zbývající zápasy zvládneme," bylo trenérovi Vrbovi jasné, že po vysokém vítězství a předvedeném výkonu se jeho týmu postup do jarního pokračování Evropské ligy přímo vnucuje.

„Opravdu mám příjemný pocit, protože tahle výhra je naprosto zasloužená. Po vedoucím gólu jsme měli hru pod kontrolou, i když nám samo sebou pomohlo, že soupeř hrál celou druhou půli jen v deseti. Za bezchybný výkon si však mužstvo zaslouží pochvalu. Za to, že konečně dalo víc branek, zrovna tak," kvitoval plzeňský kormidelník vystoupení svých svěřenců.

Horváth ho uklidnil, Štípek se pak trefil

Nadstandardní výkony hned několika hráčů ho zahřály u srdce. Dvacetiletý debutant v pohárové sestavě Plzně David Štípek mezi ně patřil. A nejen proto, že se uvedl gólem.

„Když jsem se dopoledne dozvěděl, že budu hrát v základu, mísila se nervozita s pocitem natěšení. Ale dobře to dopadlo," liboval si Štípek po utkání, jež mu skutečně vyšlo. Hned v samém úvodu se sice dostal do šance, v níž selhal, ale ani to ho z míry nevyvedlo. „Uklidnil mě Pavel Horváth tím, že se nic neděje, protože přijdou další příležitosti," uvedl mladý záložník, jemuž kapitán pomohl setřást nervozitu.

V další šanci už nezaváhal... „Po Horváthově standardce to byl náš tajný signál. Kdybych ani z této situace nedal gól, pak nevím," netajil Štípek, že ho trefa hodně povzbudila. Mimochodem už druhá na evropské pohárové scéně, neboť i v kvalifikaci o Evropskou ligu se v Polsku trefil do sítě Ruchu Chorzow. „Obě branky byly pro mě stejně důležité,"  nedělal mezi góly rozdílu a stejně jako jeho spoluhráči v duchu kalkuloval, kudy vede pro Plzeň cesta Evropskou ligou dál.

„Třeba přes výhru nebo remízu za čtrnáct dnů v Coimbře. Rozhodnout o postupu už v Portugalsku by bylo skvělé," hlásal Štípek nahlas to, co si ostatní po výhře nad Hapoelem jen mysleli.

Reklama

Související témata: