Hlavní obsah

Postupový double! Sparta i Plzeň budou český fotbal reprezentovat v Evropské lize i na jaře

Praha
Aktualizováno

Oba české týmy, které v sezóně zasáhly do Evropské fotbalové ligy, postoupily po pátých zápasech do jarních vyřazovacích bojů. Pražská Sparta remizovala s favorizovaným Lyonem 1:1 a je jisté, že postoupí z druhé příčky, první si po remíze zajistil právě Olympique. Plzeň veze stejný výsledek z portugalské Coimbry. O prvenství v tabulce si to Západočeši rozdají v posledním utkání s Atlétikem Madrid.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Jarošík děkuje společně se svými spoluhráči ze Sparty fanouškům.

Článek
Fotogalerie

Lyon nastoupil proti Spartě s rezervními fotbalisty zejména v ofenzivě a na souhře francouzského celku to bylo v úvodu zápasu znát. Do první příležitosti se tak dostal Kweuke, který šel z úhlu sám na brankáře. Tísněný obráncem se pokusil vystřelit, ale rána mu nesedla. Postupem času se osměloval i Lyon. Nejblíže gólu byl sedm minut před koncem první půle Gourcoff, jehož střelu ze standardní situace nadzvedla sparťanská zeď a balón skončil na břevně. Ve 44. minutě pak předvedl parádní individuální akci Ghezzal, který si zpracoval míč jedním dotekem a druhým vypálil těsně vedle Vaclíkovy brány.

Lyon se dostal do vedení na samém začátku druhé půle. Na pravé straně pokutového území se probil do šance mladík Benzia a střelou ke vzdálenější tyči rozesmutněl letenský stadión. Ten však držel smutek jen šest minut. Kweuke totiž vybídl ke sprintu po pravé straně čerstvého Přikryla, který zpětnou přihrávkou našel nabíhajícího Hušbauera. Ten, zcela osamocen, pálil přesně do horní části brány. Další gól diváci již neviděli. Sparta si díky zisku bodu zajistila postup, Lyonu remíza stačila k jistotě prvního místa ve skupině I.

Plzeň o vítězství přišla v závěru zápasu

Plzni k postupu taktéž stačil zisk jednoho bodu. I proto se svěřenci Pavla Vrby nehnali na trávníku Coimbry do útoku tak často, jak je jim vlastní. Do první velké příležitosti se dostali fotbalisté portugalského celku. V 8. minutě poslal Limberský malou domů a Kozáčik zaváhal, když napálil dobíhajícího hráče. Slovenský brankář ale vše napravil, když dvakrát zasáhl proti střelám domácích.

Ve velké šanci se v první půli ale objevili i Viktoriáni. Hora si ve 42. minutě naběhl na kolmici a postupoval sám na gólmana. V klíčové chvíli si ovšem předkopl míč příliš a brankář Ricardo balón vyrazil. Ricardo musel zasahovat ještě při nebezpečné střele Daridy. O první velké vzrušení se postaral mladíček Štípek. Šikovnou kličkou se uvolnil přes Diase, který ho fauloval. K pokutovému kopu se postavil Horváth, který se nemýlil a poslal Západočechy do vedení.

Domácí museli otevřít hru, protože by je ve hře o postup ponechala pouze výhra. A v závěru zápasu se dočkali vyrovnání. Čišovský ve vápně fauloval a Edinho z nařízené penalty vyrovnal.

Plzeň je po dvanácti letech první český klub, který dokázal "přežít" v evropských soutěžích až do jarních bojů druhou sezónu po sobě. Devět let potom trvalo, než se do druhé části sezóny probojovaly v evropských soutěžích dva celky. Naposledy se to podařilo Teplicím a Spartě.

Čtvrteční zápasy Evropské ligy
Skupina I:
Sparta - Lyon 1:1on-line
Branky: 53. Hušbauer - 46. Benzia.
Skupina B:
Coimbra - Plzeň 1:1on-line
Branky: 88. Edinho z pen. - 57. Horváth z pen.

Reklama

Související témata: