Hlavní obsah

Ostudu na Stamford Bridge určitě neuděláme, přesvědčivě tvrdí sparťan Holek

Londýn

Nenápadný, ale spolehlivý. Hodně fanoušků nemohlo na podzim přijít šestadvacetiletému Mariu Holkovi na chuť. Na místě defenzivního záložníka podle trenéra Vítězslava Lavičky odváděl dobrou práci. Tu černou, která kolikrát není vidět, ale pro mužstvo je velice prospěšná. Minulý čtvrtek na místě stopera však zahrál výborně. Udržel na uzdě především mistra světa a Evropy Fernanda Torrese.

Foto: Petr Horník, Právo

Mario Holek ještě v podzimním utkání Evropské ligy proti Šmoně.

Článek

Holek nad pochvalou jen pokrčí rameny. Není na ni zvyklý, kvalitní výkony bere jako povinnost. Ale hrát proti hvězdám Chelsea, a nevyzpytatelnému útočníkovi Torresovi, který třikrát nezahraje, ale pak rozhodne důležitý zápas - to je jiná káva. Mohou se rozklepat i kolena.

Kolena se neklepala

„Už nejsem žádný zelenáč. Ale zahrát si proti borcům, jako je Torres, Lampard, Hazard a další, to je zážitek nejen pro mne. Vždyť je známe jen z televize. Přímá konfrontace s nimi byla něčím mimořádným. Na takové zápasy se nezapomíná. Užíváte si ho, což ale znamená, že hrajete na maximum, na hranici svých možností, protože chcete v konfrontaci s hvězdami uspět," říkal přesvědčivě Mario Holek.

Svalové zranění vyřadilo pro play off Evropské ligy stabilního stopera Jiřího Jarošíka. Trenér Lavička měl několik variant. Nakonec se rozhodl pro Holka, který na tomto postu hrál kdysi i ukrajinskou nejvyšší soutěž v dresu Dněpru. Z podzimní stabilní obrany mu chyběl kromě Jarošíka i Manuel Pamič, ale Matěj Hybš odvedl opět výbornou práci, podobně jako Holek.

„Na místě stopera jsem se cítil velmi dobře, nastupoval jsem vedle Ondry Švejdíka i v přípravných zápasech. On jako nejzkušenější řídí obranu. Také Matěj pro mne nebyl žádnou neznámou, tohle složení obrany jsme měli odzkoušené a fungovalo, až na ten inkasovaný gól. Ale jinak jsme Chelsea do vyložené šance nepustili," říkal skromně Holek.

Sám cítí, že má odlišnější úlohu, než když nastupoval ve středové řadě. „Za mnou už je jen brankář, cítím větší odpovědnost, ale na druhou stranu se tolik nenaběhám. Ale já se nezříkám ani návratu do zálohy. Budu hrát tam, kam mne trenér postaví," dodal.

Venku ještě nejsou

S odstupem necelého týdne se vrátil k prvním utkání na Letné, které Sparta prohrála gólem Oscara v samém závěru 0:1. „Pro Spartu to byl první mistrovský zápas po zimní přípravě. Myslím si, že až na ten inkasovaný gól jsme si vedli dobře a s úřadujícím vítězem Ligy mistrů jsme drželi krok. Ten gól ale mrzí, protože v první půli jsme sami mohli skórovat a inkasovali jsme až v závěru zápasu, kdy už byla na dosah remíza," krčil rameny.

„Strašně moc se těším na Stamford Bridge. Tenhle fotbalový chrám znám také jenom z televize, což se nedá srovnat s přímým zážitkem. Věřím, že bude ještě silnější zážitek než na Letné... Rozhodně nejsme předem vyřazení. Naděje umírá vždycky až poslední. Popereme se o ni a uděláme maximum, abychom uspěli. Uvidíme, na co to bude stačit. Chelsea je jasným favoritem tohoto dvojzápasu a my nemáme co ztratit. Doma jsme určitě ostudu neudělali a nechceme ji udělat ani v Londýně," pravil Holek.

Když přišla řeč na to, co bude, až se uzdraví Jiří Jarošík a na jeho místě v záloze se zabydlí Lukáš Vácha, nijak nezesmutněl. Nad poznámkou, že by mohl vyštípat Jarošíka, se jen pousmál. „Tohle neřeším. A o tom, že bych vyštípal Jirku, který je naším klíčovým hráčem, vůbec nepřemýšlím. Vždycky, když nastoupím, ať je to kdekoliv, snažím se podávat co nejlepší výkony. Je na trenérovi, komu dá důvěru. Já budu makat naplno, jak jsem zvyklý a dál se uvidí," uzavřel sparťanský fotbalista.

Reklama