Hlavní obsah

Lavička přemýšlí o dvou variantách sestavy, vedle Lafaty by mohl nastoupit Kweuke

Londýn

Trenér Sparty Vítězslav Lavička má pořádně zamotanou hlavu. Už z ruzyňského letiště musel poslat do domů Josefa Hušbauera, který měl vysokou teplotu. Při večerním tréninku na zmrzlém Stamford Bridge chodil zadumaně a s asistenty přemýšlel o optimální variantě pro čtvrteční odvetu play off Evropské fotbalové ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata (vlevo) a Ladislav Krejčí si prohlížejí Stamford Bridge při nástupu k tréninku.

Článek
Fotogalerie

„Tu vám stejně neřeknu, protože definitivně se rozhodneme až po čtvrtečním dopoledním rozcvičení. Jedna z těch variant skutečně je, že by od začátku nastoupili Lafata i Kweuke. Vycházíme ale také z možnosti, že Chelsea bude chtít dvojzápas rozhodnout co nejdřív. Je tedy možné, že by úvodní sestava reagovala na tuto variantu,“ prozradil na večerní tiskové konferenci Lavička.

Zápotočný na stoperu

Ofenzivní varianta vychází z obrany, která by hrála ve stejném složení jako v Praze: Zápotočný, Švejdík, Holek, Hybš. Ve středové řadě by se srovnali Kadlec, Vácha, Matějovský a Krejčí. Lafata by se stáhl namísto podhrotového útočníka a na špici by bořil obranný val Chelsea Kweuke.

Defenzivní varianta počítá s Vidličkou na pravém okraji obrany. Ke Švejdíkovi do stoperské dvojice by se posunul Zápotočný, protože Holek by šel vedle Váchy jako druhý defenzivní záložník. Před nimi by operovala trojice Kadlec, Matějovský, Krejčí a na hrotu by se pohyboval Lafata.

Tři tisíce fanoušků z Prahy

Na sparťany udělal při večerním tréninku velký dojem stadión Stamford Bridge. „Je to anglická klasika,“ poznamenal Marek Matějovský, který tu byl ještě v dobách svého působení v Readingu. „Dýchne to na vás, už když u stadiónu vystupujete z autobusu,“ přiznal Lukáš Vácha. „Uděláme maximum pro úspěch, ale vůbec není podstatné, koho bude kouč Benítez šetřit na víkendový duel s Manchesterem City. Oni mají hodně silný kádr a my to budeme mít v té atmosféře mnohem těžší než na Letné,“ dodal Vácha.

Sparťané by měli mít ve čtyřicetitisícovém kotli také slušnou podporu. Do Londýna za nimi přijede a přiletí celkem 3000 fanoušků. Mnozí už dorazili ve středu a vrhli se nejprve do Mega Storu Chelsea, kde rychle mizely dresy Petra Čecha, večer pak našli azyl v barech. Jedná se o největší podporu, jaká kdy za sparťany v pohárech vyrazila. Před dvěma roky v Liverpoolu jich bylo „jen“ dva tisíce.

Reklama