Hlavní obsah

Fenerbahce si na nás dá větší pozor než Neapol, je jasné Čišovskému. Dál jít ale můžete, vzkázal do Plzně Sivok

Plzeň

Mají šanci, to si moc dobře uvědomují. Zároveň je ale plzeňským fotbalistům jasné, že v osmifinálové konfrontaci s Fenerbahce Istanbul musí podat minimálně stejný výkon jako proti Neapoli, aby se mohli rvát o postup dál. „Neapol má pravděpodobně kvalitnější mužstvo než Fenerbahce, ale náš budoucí soupeř si na nás dá o poznání větší pozor,“ hlásí dopředu plzeňský stoper Marián Čišovský, „Fenerbahce je špičkovým tureckým mužstvem, takže nás čeká těžké dvojutkání,“ přiznává i trenér Viktorie Pavel Vrba.

Foto: Petr Horník, Právo

Plzeňská radost po postupu do osmifinále Evropské ligy. Po zápasech s Fenerbahce by si ji chtěli Západočeši zopakovat.

Článek

Pod Vrbovým vedením fotbalová Plzeň duelem s Besiktasem Istanbul před dvěma a půl lety na evropskou pohárovou scénu vstupovala, teď ji na cestě za vidinou čtvrtfinále stojí další turecké mužstvo. A ještě silnější a kvalitnější, protože má na kontě osmnáct mistrovských titulů, pět triumfů v Tureckém poháru, ale také účast ve čtvrtfinále Ligy mistrů a někdejšího Poháru vítězů pohárů.

Vrba: V osmifinále si člověk nevybere

„V osmifinále si už mezi šestnácti týmy člověk nevybere," pravil lakonicky plzeňský kouč Vrba, když se dozvěděl, že Fenerbahce odvetu s běloruským Borisovem hranou před prázdnými ochozy přece jen zvládlo a gólem z penalty nakonec po výhře 1:0 postoupilo do osmifinále. Právě tam na něj narazí Plzeň.

Západočeši začnou v domácím prostředí ve čtvrtek 7. března a odvetu, která je na programu o týden později, sehrají na stadiónu Sükrüho Saracoglua před prázdnými tribunami. UEFA totiž Fenerbahce potrestala za další výtržnosti fanoušků v utkání proti BATE Borisov.

Fenerbahce Istanbul
Rok založení: 1907
Klubové barvy: modrá a žlutá
Největší úspěchy: 18x mistr ligy (1959, 1961, 1964-65, 1968, 1970, 1974-75, 1978, 1983, 1985, 1989, 1996, 2001, 2004-05, 2007, 2011), 5x vítěz domácího poháru (1968, 1974, 1979, 1983, 2012)
Stadion: Sükrüho Saracoglua (kapacita 50 509 diváků)
Trenér: Kocaman Aykut
Současné opory: Volkan Demirel, Emre Belözoglu, Dirk Kuijt
Zápasy s Plzní: 7. března Vikt. Plzeň - Fenerbahce, 14. března Fenerbahce - Vikt. Plzeň.

„Další obrovsky těžký soupeř. Kádry a rozpočty Viktorky a Fenerbahce se diametrálně liší, proto určitě nevnímám Turky jako schůdnějšího protivníka, než kterým byla Neapol," je o síle a kvalitách soupeře od Bosporu přesvědčen Daniel Kolář.

„Možná se teď od nás bude proti Fenerbahce očekávat něco podobného, jako proti Neapoli. Je to ale zrádné, Fenerbahce ale přece jen patří mezi top kluby v Evropě," přitakává nováček v dresu Viktorie Stanislav Tecl.

„Strašně se na osmifinále s Turky těším a věřím, že předvedeme podobný výkon jako s Neapolí. Pokud se nám to podaří, máme určitě šanci. Bude záležet na aktuální formě hráčů," nechala se slyšet i druhá zimní plzeňská akvizice Jan Kovařík.

Od zápasů s Besiktasem ušla Plzeň kus cesty

„Jen mě moc netěší, že hrajeme první zápas doma," přiznal trenér Pavel Vrba. „Od utkání s Besiktasem jsme ale ušli kus cesty, během níž jsme získali obrovské pohárové zkušenosti, které teď můžeme zúročit. Právě na nezkušenost jsme v konfrontaci s Besiktasem před dvěma a půl lety doplatili. Sehráli jsme s ním dva velice dobré zápasy, ale absence zkušeností nás připravila lepší výsledek," připomněl remízu 1:1 uhranou v červenci 2010 na Letné a následnou prohru 0:3 u Bosporu.

"Fenerbahce je tak trochu jako turecký národní tým. Velké individuality, ale nefunguje jim to úplně jako týmu. Plzeň hraje naopak kolektivně a na hřišti maká jeden za druhého. Proto se nemusí Fenerbahce bát, neboť má šanci dostat se v Evropské lize ještě dál," vzkázal od Bosporu český reprezentant Tomáš Sivok hrající v Istanbulu právě za konkurenční Besiktas.

Reklama

Související témata: