Hlavní obsah

Turci jsou sebevědomí a Plzeň neberou vážně, říká přemožitel Fenerbahce Navrátil

Praha

Pouze dva zápasy v novém roce prohráli fotbalisté Fenerbahce Istanbul. Pokaždé byl pod krachem ambiciózního klubu, s nímž se ve čtvrtek v osmifinále Evropské ligy utká Plzeň, podpis Čechů. O víkendu podlehl 3. tým turecké ligy Besiktasi Istanbul s Tomášem Sivokem, před měsícem Sivassporu, jehož obraně šéfuje bývalý stoper Západočechů Jakub Navrátil.

Foto: Petr Horník, Právo

Jakub Navrátil z Plzně (vlevo) bojuje o míč s Tomášem Sivokem v dresu Besiktase Istanbul v utkání předkola Evropské ligy.

Článek

Jak silné je současné Fenerbahce, s nímž se poměří Plzeň v Evropské lize?

Podle jmen mají výborný tým. Nizozemec Kuijt, Senegalec Sowa, Kamerunec Webó, Brazilec Baroni, Švýcar Ziegler, Portugalec Meireles, turečtí reprezentanti Belözoglu či Topal... Prakticky bych mohl vyjmenovat celou sestavu a každé jméno představuje velkou sílu zejména z pohledu ofenzivy. Ale v obraně hra Fenerbahce hodně skřípe.

Asi nelze mluvit o nějakém tureckém pojetí v podání klubu, který má základní sestavu složenou hlavně ze zahraničních hráčů.

Hrají evropský fotbal, hodně technický. Už od brankáře mají snahu rozehrávat míče po zemi, žádné bezhlavé nakopávání. Jsou skvělí ve hře jeden na jednoho, akce řeší na dva doteky. Ale jak jsou všichni ladění hodně ofenzivně, nechce se jim bránit. Hlavně krajní obránci se strašně tlačí do útoku, vznikají za nimi prostory pro nebezpečné výpady.

Sivasspor porazil Fenerbahce 2:1. Jak těžké pro vás bylo krotit výpady všech ofenzivních hvězd protivníka?

Hodně (směje se). Přiznávám, že my jsme měli zejména v prvním poločase velkou kliku. Šli jsme rychle do vedení, pak měl soupeř hodně šancí. Navíc Kuijt nedal penaltu. Vítězný gól jsme vstřelili v poslední minutě. Pomohlo nám, že jak jsme dlouho drželi nerozhodný stav, domácí byli dost nervózní.

Hlavní ofenzivní sílu Fenerbahce představují Sow a Webó, kteří vstřelili shodně po dvanácti gólech. Proti vám se prosadil Webó. Je nebezpečnější než spoluhráč?

Momentálně má určitě lepší formu. Pamatuji si ho i z předešlých zápasů, kdy oblékal ještě dres Büyüksehiru. Do Fenerbahce přišel v zimě a hodně rychle se adaptoval. Má neskutečné načasování. Je skvělý ve hře hlavou i s balónem, ohromně nebezpečný v pokutovém území. Má podobný čuch na góly jako David Lafata, ale určitě je běhavější. Navíc fotbal proti němu hodně bolí, umí fakt rozdat.

Má Plzeň šanci postoupit nebo jde spíše o nerealizovatelné přání?

Fenerbahce je rozhodně k poražení! Turečtí novináři se mě ptali, jak vidím šance pro osmifinálový dvojzápas. Odpověděl jsem, že šedesát pět na pětatřicet pro Plzeň. Koukali na mě, jestli jsem spadnul z višně na hlavu. Hrál jsem proti Fenerbahce několikrát a nikdy jsme nedostali nářez. A když se člověk podívá na jejich výsledky, nikoho neválcují. Pokud jejich protivník neztratí balón během úvodního napadání hráčů Fenerbahce, získá hodně času a prostoru.

Ale v Turecku o postupu Fenerbahce dle vašich slov nikdo nepochybuje.

Vůbec Plzeň neznají. V klubu rozhodně o postupu nepochybují, veřejnost o nějakém zakolísání nechce ani slyšet a Viktorku neřeší. Všichni jsou hrozně sebevědomí. Myslí si, že je čeká snadná cesta do čtvrtfinále. Úkolem mužstva je vyhrát celou Evropskou ligu.

Je možné, že po Neapoli by Plzeň podcenil i další protivník, přestože jde o osmifinále Evropské ligy?

Rozhodně ano. Italové v předešlém dvojzápase zejména při domácím duelu Viktorku hodně podcenili. A s Fenerbahce se může vše opakovat. Já jejich mentalitu úplně nechápu, ale Turci jsou prostě takoví. Plzeň fakt moc neřeší a počítají, že ji snadno přejedou. Myslím, že už nyní se vidí jako postupující.

Představuje pro Plzeň velkou výhodu fakt, že se odveta v Turecku bude hrát před prázdnými tribunami kvůli výtržnostem fanoušků Fenerbahce v předešlých kolech?

Určitě. Já na Fenerbahce zažil tři extrémy. Zápas před vyprodanými tribunami i před uzavřeným hledištěm, jde o velký rozdíl. A jednou dostalo Fenerbahce kvůli řádění fanoušků podmínku a na tribuny mohly jenom děti a ženy. Přišlo jich čtyřicet tisíc, místo fandění spíše ječely, ale pořád lepší, než prázdný stadión. Samozřejmě je škoda, že si kluci neužijí atmosféru, která je na tamním stadiónu výjimečná. Ale pokud doma uhrají slušný výsledek, domácí mohou mít problémy. Budou pod velkým tlakem, ale lidé jim nepomohou. Každopádně fotbalu prázdné ochozy nepomohou a na kvalitě mu nepřidají.

V červenci 2010 jste byl v základní sestavě Plzně při prvním vystoupení týmu pod trenérem Vrbou na mezinárodní scéně. Tehdy jste v předkole Evropské ligy podlehli Besiktasi Istanbul. Změnila se hra Plzně od té doby?

Styl Viktorie nedoznal žádné proměny. Trenér Vrba si pořád jede podle svých not a kluci si s přibývajícími zápasy na evropské scéně hodně věří. Hrají prakticky stejně, jako tehdy při prvním účinkování v předkole Evropské ligy. Jen jsou zkušenější. Střety s giganty je hodně posunuly.

Nemrzí vás, že jste v lednu před dvěma lety Plzeň opustil a po přestupu do Sivassporu sledujete úspěchy Západočechů jen jako divák?

Když kluky vidím v televizi, vzpomenu si. Občas mě mrzí, že nejsem součástí týmu. Moc rád bych si zahrál evropské poháry znovu, ale kdybych zůstal, možná bych vůbec nenastupoval nebo by mě třeba vedení prodalo. Beru vše jak je a fandím klukům na dálku.

Reklama