Hlavní obsah

Nebuďme nesoudní! Fenerbahce je jinde než my, varuje plzeňský Rajtoral

Praha

Před lety málem končil kariéru kvůli únavovému syndromu. S odstupem času bere nemoc jako zkušenost, která změnila jeho pohled na život. Fotbalového záložníka Plzně Františka Rajtorala jen tak něco nerozhodí. Ať už boj s Fenerbahce Istanbul v osmifinále Evropské ligy či nekonečná sága o jeho přestupu do zahraničí. „Jsem nad věcí," culí se šestadvacetiletá opora Viktorie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

František Rajtoral (vpravo) a Vladimír Darida se radují z branky.

Článek

Ve čtvrtek vpodvečer vás čeká úvodní duel osmifinále Evropské ligy, kde bude český klub po devíti letech. Jak moc nadcházející bitvu prožíváte?

Už v úterý jsme měli hodně dlouhé video a důkladný rozbor hráčů protivníka. Sezení bylo delší než hodinu, tudíž informací jsme dostali vážně dost. Hlavní je, aby si každý vzal, co je třeba. I když informace od videa stejně na hřišti nerozhodují. Turci jsou skvělí v útočné fázi. Ofenzívu mají vážně výbornou. Ale myslím, že už jsme hráli proti silnějším týmům, takže není důvod se bát.

Fanoušci neberou Fenerbahce příliš vážně. Je těžké nepodcenit protivníka?

Myslím, že názory našich příznivců nás neovlivňují. Já rozhodně dojem, že jde o přijatelného protivníka, nesdílím. Stejně jako Neapol v minulém kole je turecký klub v porovnání s Plzní ve všech směrech někde jinde. Možná, že po našem triumfu nad Italy, od nichž jsme nedostali ani gól, propadli lidé většímu očekávání. Ale necítíme se jako favorité. Byla by hloupost propadnout euforii a nesoudnosti pod dojmem dvou výher nad Neapolí v minulém kole Evropské ligy.

K vyřazení druhého týmu italské ligy jste přispěl skvělými výkony v obou zápasech, v duelu na Apeninském poloostrově jste navíc skóroval. Cítíte na startu jara velkou formu?

Myslím, že v obou zápasech jsme hlavně podali maximálně týmový výkon. Každý z nás odvedl výbornou práci. Aktuálně má celé mužstvo výbornou formu, přepisujeme plzeňskou historii a já věřím, že ještě nějaký krok uděláme.

Je aktuální výkonnost Plzně lepší než na podzim minulé sezóny, kdy jste hráli v základní skupině Ligy mistrů?

Nesrovnával bych minulý a nynější ročník, protože sestava se přeci jen trošku změnila. Navíc při putování Ligou mistrů jsme neměli zkušenosti s evropskými zápasy. Nyní jsme dále, utkání s Barcelonou, AC Milán či později kupříkladu se Schalke nám daly hodně.

Podle všeho výrazně posunuly i vás samotného, protože na základně stabilních výkonů se o vás zajímá řada evropských klubů.

Vždy může být výkonnost ještě o trošku lepší. Nejsem nikdy sám se sebou spokojený a snažím se pořád posouvat kupředu. Nemyslím, že bych dosáhl vrcholu a už neměl co pilovat.

Řešíte zájem zahraničních mužstev?

Momentálně ani trošku. Velmi dobře si po všem, čím jsem prošel, uvědomuji vrtkavost osudu. Všechno se může během jediného dne obrátit. Samozřejmě vnímám fakt, že v případě přestupu do ciziny by šlo o krok, který by moji výkonnost ještě posunul. Ale že bych řešil dnes a denně budoucnost, to určitě ne. Mám smlouvu v Plzni, kde jsem spokojený. Daří se nám, sbíráme úspěchy, a tak není důvod spekulovat.

V minulosti jste se pral s únavovým syndromem, konec kariéry nebyl daleko. Jde o zkušenost, která vám dodala nadhled pro řešení přestupových tahanic?

Rozhodně. Propojily se dva faktory. Poučily mě zdravotní trable, kdy jsem se skutečně bál, že budu muset s fotbalem skončit. Nemoc mě v psychickém ohledu hodně posílila. A taky mi není osmnáct, abych si nedokázal vše srovnat a létal v oblacích. Už mě jen tak něco nerozhodí. Ať jde o přestup nebo souboje na trávníku.

Naposledy se s nabídkou přesahující šedesát miliónů korun přihlásila Kazaň. Je pro vás Rusko lákavou destinací?

Zaznamenal jsem informaci na internetu, čímž pro mě vše skončilo. Určité představy o případném angažmá za hranicemi mám. Každý sní o Německu, Anglii či Španělsku. Na druhou stranu je třeba vidět, že ruská liga se neuvěřitelně zvedá. Lidé pořád na tu zemi pohlížejí přes prsty, soudí ji mnohdy na základě dávno starých referencí.

Vnímáte, že už Rusko není jen destinací, kam si fotbalisté chodí vydělat peníze a zabezpečit se do konce života?

Rozhodně. Angažmá v kterémkoliv z klubů tamní soutěže už není jen o financích. Vylepšují stadióny, o mnohém svědčí fakt, že budou hostit mistrovství světa. V klubech je spousta Brazilců a dalších hráčů, kteří by ještě před pár lety o Rusko ani nezavadili. S nimi se soutěž změnila, je hodně technická. Když si člověk prohlédne soupisky, je jasné, že ruská liga nemůže být nekvalitní.

Reklama

Související témata: