Hlavní obsah

Plzeň trénovala penalty. Horší výkon než doma nepředvedeme, nevzdává se Vrba čtvrtfinále

Istanbul

Poslední zápas v Evropské lize, nebo zázračný postup? Před čtvrteční odvetou jsou fotbalisté Plzně po prohře v úvodním osmifinále s Fenerbahce Istanbul 0:1 s ohledem na výkon obou týmů na západě Čech outsiderem. Trenér Vrba i jeho hráči ale před bitvou o čtvrtfinále v městě u Bosporu (od 21:05, vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz) nezvykle klidní. Nikoliv však smíření.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský trenér Pavel Vrba neměl během úvodního zápasu s Fenerbahce příliš důvodů k úsměvu.

Článek
Fotogalerie

„Nepřijeli jsme s vědomím, že jsme vyřazeni," ujišťoval plzeňský trenér Pavel Vrba, když s týmem dorazil ke středečnímu večernímu tréninku na stadiónu Fenerbahce. Tribuny byly prázdné, stejně tomu bude i ve čtvrtek při utkání. Jednu stranu hřiště lemuje gigantická turecká vlajka, další tribuna je zakryta obřím znakem Fenerbahce.

Nikoliv absence šílených fanoušků tureckého soka dodává Západočechům víru v úspěch. „Stejně špatně jako doma s Fenerbahce jsme nehráli snad tři roky. Horší už náš výkon být nemůže. Alespoň doufám," pousmál se hořce Vrba. „Byl jsem tak špatný, že strašnější nebudu," přitakal kapitán Západočechů Pavel Horváth.

„Neumím si vysvětlit, proč jsme byli tak bázliví. A samotní hráči při sledování sestřihu své počínání rovněž nechápali," popsal Vrba. „Doma jsme neukázali fotbal, který umíme, a jejich obranu vůbec nevyzkoušeli. Poučíme se z chyb," sliboval obránce František Rajtoral a v dobrém rozpoložení plánoval cestu k obratu. „Do poločasu pět gólů, pak to budeme jen šolíchat," smál se. „Hodil by se rychlý gól, ale hlavní bude počkat si na šanci. Určitě přijde," přemítal už nad reálnějším scénářem.

Vrba: Psali o nás jako o nejlepším týmu Evropy

Když Vrba s mužstvem studoval domácí prohru 0:1, nechápal pasivitu jindy ofenzivně si počínajícího mužstva. „Faktory nezdaru byly dva. Nervozita spojená s tlakem, protože někteří o nás po postupu přes Neapol a před prvním duelem s Fenerbahce psali jako o nejlepším týmu Evropy, což rozhodně nejsme. A někteří hráči možná po Neapoli podlehli dojmu, že když jsme porazili Italy, tak zvládneme lehce i Fenerbahce. Tudíž jsme trošku narazili na realitu, která byla krutější, než jsme si představovali. Mentálně nám domácí zápas pomůže," byl si jistý Vrba.

Velmi dobře si přitom uvědomuje, že jen dobré psychické rozpoložení v boji o smazání manka z domácího zápasu stačit nebude. Plzeň potřebuje k postupu vyhrát o dva góly nebo o jeden při minimálně dvou vstřelených. „Jestli máme vypadnout, tak po parádním představení a hře, která je nám vlastní. Nesmíme opakovat domácí duel," burcoval spoluhráče obránce David Limberský, který se do sestavy vrací po vypršení trestu za žluté karty. Plzeň tak bude kompletní. Horváth je po chřipce fit, bolavý kotník jej ze zápasu nevyřadí. Turkům naopak chybějí Meireles, Emre a Webó.

Cíl jednoznačný: zlepšit ofenzívu

„V defenzívě jsme nebyli špatní, klíčové bude zlepšení ofenzívy. Musíme být přesnější, lépe kontrolovat míč," říkal Vrba a pranic ho nestrašila statistika, podle které jen dva české týmy z deseti pokusů dokázaly po domácí prohře 0:1 postoupit.

Na podzim 1995 Sparta po domácím zaváhání triumfovala na půdě podceňovaného dánského Silkeborgu, o dvanáct let později pak senzačně Mladá Boleslav dovedla zápas v Palermu do penaltového rozstřelu, v němž čaroval brankář Miller, a Středočeši získali cenný skalp. „Ještě není konec. Věřím klukům, že možnost spravit špatný rozjezd využijí," prohlásil vyrovnaně Vrba.

„Nesmíme být zakřiknutí jako doma. Už nemáme co ztratit. Pustíme se do napadání a snad Fenerbahce dostaneme pod nějaký tlak, čímž soupeře donutíme k chybám," naplánoval Horváth, jehož tvář zdobí knírek. „Jde o recesi. S deseti dalšími kluky jsme se domluvili, že dokud budeme v Evropské lize, necháme si kníry. Přemýšleli jsme o tom už před Neapolí, jenže jsme si říkali, že kdybychom postoupili, budeme vypadat strašně. Uvidíme, jestli se budeme na víkend holit," vysvětloval Horváth.

Zápas Fenerbahce - Plzeň začíná ve 21:05, hlavním sudím je Němec Gräfe. Plzeň k postupu musí zvítězit při minimálně dvou vstřelených gólech. Remíza či vítězství Fenerbahce znamená postup tureckého týmu. V případě výsledku 0:1 dojde na prodloužení 2x15 minut, následně na pokutové kopy. "Trénovali jsme je při uzavřeném tréninku už přímo v Turecku. Ale nebylo třeba žádných velkých příprav, protože máme samé skvělé exekutory jako je třeba Limberský," smál se Vrba v narážce na penaltový kolaps zkušeného zadáka v ligovém utkání s ostravským Baníkem.

Předpokládané sestavy:
Fenerbahce: Demirel - Gönul, Yobo, Korkmaz, Ziegler - Topal, Sahin - Kuijt, Cristian, Sow - Sentürk.
Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Darida, Horváth - Rajtoral, Kolář, Kovařík - Bakoš.
Kdo jak z českých týmů bojoval po domácí prohře 0:1
93/94 Sparta-Anderlecht 0:1, 2:4 2. kolo LM
95/96 Sparta-Silkeborg 0:1, 2:1 1. kolo UEFA
95/96 Slavia-Bordeaux 0:1, 0:1 SF UEFA
96/97 Slavia-Valencia 0:1, 0:0 2. kolo UEFA
99/00 Teplice-Dortmund 0:1, 0:1 3. předkolo LM
02/03 Žižkov-Betis Sevilla 0:1, 0:3 2. kolo UEFA
06/07 Slavia-Tottenham 0:1, 0:1 1. kolo EL
07/08 Ml. Boleslav-Palermo 0:1, 1:0, pen. 4:3 1. kolo UEFA
08/09 Ostrava-Spartak Moskva 0:1, 1:1 1. kolo EL
12/13 Sparta-Chelsea 0:1, 1:1 1. kolo play off EL
12/13 Plzeň-Fenerbahce 0:1, ? osmifinále EL
Pozn.: Tučně vytištěné týmy postoupily.

Reklama

Související témata: