Hlavní obsah

Čech si s Chelsea zahraje finále Evropské ligy, v Amsterdamu se střetne s Benfikou

Londýn
Aktualizováno

Fotbalisté Chelsea zvítězili v odvetném utkání semifinále Evropské ligy nad Basilejí 3:1 a po výhře 2:1 ze Švýcarska bez potíží postoupili do finále. V tom se 15. května v Amsterdamu střetnou s portugalskou Benfikou, která na domácím hřišti porazila v odvetě Fenerbahce Istanbul 3:1 a přestože úvodní duel prohrála 0:1, raduje se z postupu. Dva góly lisabonského celku vstřelil Cardozo.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Victor Moses z Chelsea se raduje z branky do sítě Basileje.

Článek

Chelsea přistoupila k zápasu s pocitem, že se po výhře 2:1 v Basileji nemůže nic stát a často profesorský výkon se hráčům úřadujících vítězů Ligy mistrů nakonec v první půli vymstil. Respektive až v nastaveném čase prvního poločasu, kdy si naběhl za nejistou obranu v čele s nerozehraným Cahillem egyptský záložník Salah a nedal Čechovi šanci.

Chvíli před touto situací byl sám před českým gólmanem Chelsea opět Salah, ale Čech ho vychytal. Basilej rozhodně nepůsobila bázlivě, několik dobrých příležitostí měl Streller, pokaždé však mířil o kousek vedle.

Fanoušci vyvolávali Mourinha

Fanoušci Chelsea už během první půle vyvolávali někdejšího kouče Blues Josého Mourinha, jehož návrat na Stamford Bridge se každým dnem přibližuje. I domácí měli šance, jenže Lampard trefil jen tyč a Moses s Ramiresem naložili se svými možnostmi dát gól lajdácky.

O pauze zřejmě hráči Chelsea dostali od kouče Beníteze co proto. Protože během devíti minut z kraje druhého dějství zápas třemi góly otočili. Nejdřív dorážel střelu Lamparda zblízka do sítě Torres, pak se před brankou hostů prosadil nadvakrát Moses a dílo zkázy pro Basilej dokonale Luiz, který trefil levačkou z osmnácti metrů míč do šibenice.

Hosté v tu chvíli věděli, že jejich šance na postup jsou už jen z kategorie snů. Bylo vidět, že je tři góly srazily, ale zbraně úplně nesložili. Třeba jako Frei, jehož tečovaná střela se zastavila až o spojnici břevna a tyče. Ale skóre už se neměnilo, Chelsea pohodlně kontrolovala postup do finále.

Fenerbahce nastupovalo s náskokem

Fenerbahce si přivezlo z Istanbulu výhru 1:0. O svou výhodu však Turci přišli už po devíti minutách odvety. Lima zatáhl míč do pokutového území a z pravé strany poslal zpětnou přihrávku na Gaitána, který přesně mířenou střelou na zadní tyč otevřel skóre zápasu. Přemožitelé plzeňských fotbalistů vyrovnali v polovině prvního poločasu. Pomohl jim k tomu sudí, který odpískal pokutový kop poté, co Garayovi spadl míč na ruku. Rozhodčí však přehlédli ofsajd, který celé akci předcházel. Penaltu bezpečně proměnil Kuijt.

Zápas se po Nizozemcově vyrovnání vyostřil. Domácí cítili křivdu a na sudím si chtěli vykoledovat penaltu i na druhé straně. Tu sice nevybojovali, zato vybojovali druhý gól. Cardozo se před velkým vápnem uvolnil a tvrdě po zemi vypálil, čímž dokonale překvapil Demirela.

Rozhodující gól vstřelil Cardozo

V 57. minutě zůstal hostující Gönül bezvládně ležet v pokutovém území před bránou Fenerbahce. Gaitán při pokusu o zakončení napálil hostujícího obránce nohou přímo do obličeje a Gönül pravděpodobně ztratil vědomí. Z trávníku musel být odvezen přímo do útrob stadiónu.

Domácí se dočkali rozhodujícího třetího gólu v 66. minutě. Po centru se míč odrazil ke Cardozovi, který se prosadil podruhé v zápase. Hosté se snažili vstřelit druhý gól, který by je poslal do finále místo portugalského celku. Ale to se jim nepodařilo, takže se z postupu raduje tým z Pyrenejského poloostrova.

Odvetná utkání semifinále fotbalové Evropské ligy:
Benfica Lisabon - Fenerbahce Istanbul 3:1 (2:1)on-line
Branky: 35. a 66. Cardozo, 9. Gaitán - 23. Kuijt z pen. Rozhodčí: Lannoy (Fr.). ŽK: Pereira, Peréz - Baroni, Erkin. Diváci: 55.400. První zápas: 0:1, postoupila Benfica.
Benfica: Artur - Pereira, Luisao, Garay, Almeida - Peréz, Matič, Gaitán (90. Roderick) - Lima, Cardozo (87. Urreta), Salvio.
Fenerbahce: Demirel - Gönül (61. Irtegün), Yobo (75. Stoch), Korkmaz, Ziegler - Sahin (44. Topuz), Baroni, Erkin - Kuijt, Sow, Ucan.
Chelsea - Basilej 3:1 (0:1)on-line
Branky: 50. Torres, 52. Moses, 59. Luiz - 45.+1 Salah. Rozhodčí: Eriksson (Švéd.). ŽK: Azpilicueta - Schär, Steinhöfer, Die. Diváci: 39.403. První zápas: 2:1, postoupila Chelsea.
Chelsea: Čech - Azpilicueta, Ivanovič, Cahill, Bertrand - Lampard, Luiz (82. Aké) - Ramires (66. Oscar), Hazard (75. Mata), Moses - Torres.
Basilej: Sommer ─ Steinhöfer, Schär, Sauro, Voser ─ El Není, Frei (75. Díaz), Die ─ Salah, Streller (62. Zoua), Stocker (62. Degen).

Reklama

Související témata: