Hlavní obsah

Kouč Chelsea spoléhá na zkušenosti s finále. Benfiku inspiruje 50 let starý triumf

Amsterodam/Praha

Na své zkušenosti s finálovými duely evropských pohárů hodně spoléhá kouč Chelsea Rafael Benítez před dnešní večerní konfrontací s Benfikou Lisabon, v níž půjde oběma celkům v Amsterodamu o vítězství v Evropské lize. Španělský trenér na lavičce londýnského klubu už totiž vyhrál Ligu mistrů s Liverpoolem, Interkontinentální pohár s milánským Interem, někdejší Pohár UEFA s Valencií a navíc si zahrál s Liverpoolem ještě jednou neúspěšné finále Champions League. „Pochopitelně že mně tyto zkušenosti mohou pomoci, neboť člověk už ví, jak na průběh střetnutí reagovat. Ale i tak jsou šance padesát na padesát,“ odmítá, že by jeho tým nastupoval jako favorit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Chelsea Rafael Benítez (vlevo) a brankář londýnského týmu Petr Čech netají, jak moc Chelsea po vítězství v EL touží.

Článek

Pro Chelsea půjde v Amsterodamu o poslední možnost, jak zachránit zpackanou sezónu. Z Ligy mistrů vypadla hned ve skupině, na ostrovech na žádnou trofej nedosáhla, takže právě Evropská liga nabízí možnost alespoň nějakou soutěž vyhrát.

Čech: Trofej výzvou a motivací zároveň

„Od začátku jsem tvrdil, že Evropská liga pro nás představuje velkou výzvu a motivaci zároveň. I třeba vzhledem k tomu, že v případě vítězství bychom si zahráli s držitelem Champions League o evropský Superpohár. A v Praze k tomu. Loni jsme v Monaku střetnutí s Atlétikem Madrid nezvládli, letos by se nám nabízela příležitost k rehabilitaci," připomíná český gólman ve službách Chelsea Petr Čech, jak moc jeho mužstvo o primát v Evropské lize stojí. „Každá získaná trofej se počítá. A my tu za Evropskou ligu ještě nemáme."

Chelsea je před večerním amsterodamským finále pochopitelně považována za favorita, ale její kouč Benítez roli odmítá. „Papírové prognózy jsou jednou věcí, dění na hřišti druhou. Ve finále se může stát cokoli. Vím jen jedno - narazí na sebe dva velmi dobré týmy a lepší z nich vyhraje," nechal se slyšet španělský trenér na lavičce Blues.

Benítezovy konzultace s Brazilci

„I Benfica prahne po úspěchu. Má dobrého manažera, který s mužstvem tvrdě pracuje už čtyři roky, ve svém středu Argentince Aimara, jehož dobře znám ještě ze Španělska, kde plnil roli dirigenta a nahrávače, k tomu paraquayského střelce Cardoza," glosoval protivníka a netajil, že hru Benfiky probíral i s některými současnými brazilskými hráči Chelsea, kteří v Lisabonu působili.

„S Ramiresem a Davidem Luizem jsme dávali dohromady všechny informace, které o soupeři máme," potvrdil Benítez.

Poslední triumf právě v Amsterodamu

Benfice podobné prognózy favorizující soupeře docela vyhovují. „Nijak nás rozhodně nestresují. Víme jedno - chceme konečně vyhrát, toužíme po tom, abychom se právě my postarali o slavnou přítomnost Benfiky," hlásil trenér Jorge Jesus v narážce na to, že poslední velký triumf jeho klubu je už půl století starý.

V roce 1962 vyhrála totiž Benfica s Eusebiem, Colunou, Águasem a spol. ve svém středu naposledy Pohár mistrů evropských zemí, jenž byl předchůdcem dnešní Ligy mistrů. Mimochodem právě v Amsterodamu, kde v památném zápase přestřílela 5:3 Real Madrid, jemuž nepomohl ani hattrick Puskáse.  „I toto utkání jsme hráčům připomněli, aby v něm našli inspiraci," prozradil novinářům Jorge Jesus.

Po druhém po sobě jdoucím triumfu v PMEZ hrála Benfica šestkrát ve finále evropských pohárů - pětkrát v PMEZ a jednou v Poháru UEFA, ale ani jednou na žádnou z nich nedosáhla.

„To už nechceme a nesmíme dopustit. Benfica má slavnou minulost, ale my se chceme postarat o stejně slavnou přítomnost," zapřísahal se Jesus, jehož tým se s Chelsea utkal naposledy v loňském ročníku Ligy mistrů, kdy s ní dvakrát prohrál 0:1 a 1:2 a ze soutěže ve čtvrtfinále vypadl.

Kdo vyhraje Evropskou ligu?
Chelsea
80,2 %
Benfica
19,8 %
Celkem hlasovalo 1703 čtenářů.

Reklama

Související témata: