Hlavní obsah

Maratónci z Chelsea znovu triumfují, kouče Benfiky utěšovali Platini i Cruyff

Amsterdam

Křepčili s pohárem, přitom doufají, že víckrát už si na něj nesáhnou. „Pomohlo nám vědomí, že jsme měli možná naši poslední šanci Evropskou ligu vyhrát,“ poukázal kapitán fotbalistů Chelsea Frank Lampard, když jeho tým ve finále v Amsterdamu porazil Benfiku Lisabon 2:1. Blues touží po dalších úspěších v Lize mistrů, kterou dokázali vyhrát loni.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Brankář Chelsea Petr Čech se raduje s pohárem pro vítěze Evropské ligy.

Článek
Fotogalerie

Brankář Petr Čech získal již 14. trofej ve svojí kariéře. Je druhým českým fotbalistou po Vladimíru Šmicrovi, který vyhrál Ligu mistrů i Evropskou ligu. Čech se pak stal osmým českým hráčem, který zažil triumf v Evropské lize či v předešlém Poháru UEFA.

Chelsea se stala po Portu teprve druhým týmem v historii, který dokázal vyhrát Ligu mistrů a Evropskou ligu (Pohár UEFA) ve dvou sezónách po sobě. Obě soutěže předtím vyhrálo jen osm celků.

„Zasloužili jsme si finále vyhrát za to, jak těžkou sezónu za sebou máme. Benfica zahrála opravdu skvěle, my jsme ale na konci zužitkovali tvrdou přípravu na standardní situace. Trofej si zasloužíme," jásal stoper Branislav Ivanovič, který ve třetí minutě nastavení vstřelil hlavou po rohu vítězný gól a byl vyhlášen Hráčem zápasu.

Nejvytíženější hvězdy v Evropě

Do Evropské ligy Chelsea „přestoupila" z Ligy mistrů, kde jako obhájce vypadla již ve skupině. Hrála také Mistrovství světa klubů, její nejvytíženější hvězdy včetně Petra Čecha mají suverénně nejvíc startů v sezóně při porovnání hráčů ze všech evropských klubů.

„Nikdo si vítězný gól nezasloužil více než právě Ivanovič za to, jakým pilířem je v obraně. Benfica byla v první půli určitě lepší, ale zvládli jsme finále jako tým," liboval si kapitán vítězů Frank Lampard.

Těžká chvíle pro Benfiku

„Prožíváme těžkou chvíli, protože jsme si nezasloužili prohrát," bědoval Jorge Jesus, kouč Benfiky. „Zase jsme padli v nastavení jako v lize s Portem. To přece není normální. Mohli bychom tvrdit, že jsme měli smůlu, ale v závěru jsme to měli vyřešit líp," uznal.

Výsledek je k portugalskému klubu hodně krutý. „Byl jsem hrdý, když mě objal Johan Cruyff a řekl mi, že Benfica byl skutečný tým, jehož styl fotbalu se mu líbí. Naučil jsem se od něj hodně, takže si jeho slov cením," líčil Jesus a chlácholení nebralo konce. „Michel Platini mi gratuloval ne ke druhému místu, ale k tomu, že jsme hráli skvěle. Jsem na hráče hrdý..."

Benítez následoval Trapattoniho

To však je i Rafael Benítez, trenér vítězů. „Zisk poháru je o to sladší, že jsme ve finále museli zdolat skvělého soupeře. Byl to speciální večer pro všechny zúčastněné."

Po sezóně ho má na Stamford Bridge vystřídat José Mourinho. Rafa se přitom svém předposledním utkání na lavičce Chelsea stal po Giovannim Trapattonim teprve druhým trenérem, který tuto soutěž vyhrál se dvěma kluby. V roce 2004 slavil s Valencií.

Skóre otevřel Rafův oblíbenec Fernando Torres. „Jsem za něj moc rád. Někteří lidé si myslí, že byl jedním z důvodů, proč jsem byl jmenován trenérem Chelsea. Tvrdě pracuje, další důležitý gól je mu odměnou. A jestli jsem v klubu uspěl? Záleží na tom, jak to vnímáte. Chelsea má mladý tým a na začátku sezóny chvíli trvalo, než si sedl. Když vezmu v úvahu enormní vytížení, kolik jsme měli zranění, pak myslím, že sezóna úspěšná je. Snad to ocení i fanoušci," bilancuje Benítez.

Reklama

Související témata: