Hlavní obsah

Letenští vítají cestu na Sever, v Liberci jsou zvědaví, kolik jejich soupeř utratí za posily

Praha

Letenští už mají jasno, Liberec si ještě musí na jméno prvního protivníka počkat. Tak dopadli čeští zástupci ve 2. předkole fotbalové Evropské ligy při losu ve švýcarském Nyonu. „Tým mají složený převážně z domácích hráčů, které doplňují Afričané,“ charakterizuje švédský BK Häcken sparťanský kouč Vítězslav Lavička. Slovana narazí buď na moldavský FC Tiraspol, nebo na lotyšský klub Skonto Riga.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hráči Sparty (zleva) Josef Hušbauer, Ladislav Krejčí, Tomáš Vaclík, Václav Kadlec, David Lafata a Vlastimil Vidlička oslavují vítězství v Olomouci.

Článek

Nechtěli na Východ, a tak cestu na Sever fotbalisté Sparty vítají. „Informace o soupeři budeme zjišťovat co nejrychleji, aby příprava byla co nejdůkladnější. Cestování na sever by nemělo být žádnou překážkou a komplikací. Doletová vzdálenost kolem dvou hodin je naprosto ideální a mnohem komfortnější, než cesta na východ Evropy. Z tohoto pohledu by nás neměla čekat žádná nástraha," zareagoval na los trenér Vítězslav Lavička pro klubový web.

„Hru budou mít zřejmě založenou na klasickém severském stylu, tedy urputný fotbal připomínající ostrovní. Afričtí hráči tomu poté přidají kreativitu," myslí si Lavička.

Vácha volá skandinávskému specialistovi

„Postup je pro nás v této fázi povinnost," zdůraznil záložník Lukáš Vácha, i když přesně neví, na jakého soupeře český vicemistr ve Skandinávii narazí. „Abych se přiznal, úplně nevím, co čekat, protože o švédském fotbale přehled nemám. S losem jsem ale spokojený, nemusíme letět nikam daleko. Vyhnuly se nám i některé nepříjemné destinace," oddychl si. Vždyť na Spartu čekaly i nevyzpytatelné týmy z Balkánu a dalších zemí.

BK Häcken z Göteborgu je pro sparťany zatím velkou neznámou. „Osobně jsem se se Švédskem setkal jen v jedenadvacítce, s jejich klubovým fotbalem ale nemám zkušenosti žádné. Nikoho známého ve Švédsku nemám, a tak asi zavolám Bořku Dočkalovi, který by mohl mít tušení, jak na tom švédská liga kvalitou je," spoléhá se Vácha na norského legionáře.

Pozor, švédská liga přes léto běží

S losem je spokojený také brankář Tomáš Vaclík. „Zajímavý los. A příjemný, co se týče cestování. Jen pozor na to, že ve Švédsku liga běží i přes léto. Fakt, že budou rozehraní, pro nás může být nevýhodou. Pro nás to totiž budou první dva ostré zápasy sezóny," poukázal Vaclík, jenž poprvé ve své kariéře narazí na švédský celek.

„Nemám žádné zkušenosti nejen se švédským, ale ani se skandinávským fotbalem. Bude to pro mě premiéra a moc se na to setkání těším," ujišťuje letenský gólman.

Kolik investují zámožní majitelé?

Slovan musí na svého soupeře čekat. Bude to buď moldavský FC Tiraspol, nebo lotyšský Skonto Riga.

„Oba to jsou kluby, které mají v evropských soutěžích určité zkušenosti. Ke každému soupeři pochopitelně cítíme respekt. Víc si ale v tuto chvíli říct netroufám. Budeme zjišťovat informace a za určitou výhodu považuji i to, že uvidíme jejich vzájemný zápas," reagoval na los trenér Jaroslav Šilhavý pro klubové stránky.

„O soupeřích v tuto chvíli nic nevím, ale v dnešní době není problém si informace zjistit, nechat si vypracovat analýzu jejich hry i kádru. Navíc uvidíme aktuální formu soupeře," konstatoval sportovní ředitel Jan Nezmar.

„O lotyšském i moldavském fotbale ale nic nevím. Za největší nebezpečí považuji, že v těchto zemích člověk nikdy neví, kdy se zámožný majitel klubu rozhodne utratit hodně peněz a přivést pět, šest nových hráčů. To pak pochopitelně komplikuje situaci," uvědomuje si Nezmar.

Reklama