Hlavní obsah

Limberský o miliónové výzvě: Fanoušci Maribor podceňují, my jeho sílu známe

Plzeň

Kovaný Plzeňák, který na západočeské barvy nedá dopustit. Obránce David Limberský prožíval v dresu Viktorie vzestupy i pády. Je jedním z pamětníků prvního boje klubu o Ligu mistrů. Nyní, před dvojzápasem play off s Mariborem, sní o zopakování účasti mezi nejlepšími kluby Evropy. „Ve srovnání s fanoušky Slovince nepodceňujeme," varuje před sílou soka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce David Limberský střílí čtvrtý gól Plzně v utkání 2. kola Gambrinus ligy v Příbrami.

Článek
Fotogalerie

Do úvodního utkání proti Mariboru nastoupíte pouhé tři dny po utkání se Spartou. Jak jste vstřebali sobotní remízu 0:0?

Nedělali jsme z domácí ztráty žádnou vědu. Pochopitelně šlo o malinké zklamání, protože jsme chtěli Spartu porazit, ale čekají nás nyní mnohem důležitější zápasy, vlastně nejdůležitější na podzim.

Minulou středu řada z hráčů plzeňského kádru nastoupila za reprezentační výběry, v sobotu jste hráli ligové utkání. Cítíte se dobře po fyzické stránce?

Únava je veliká jako celá Afrika. Musíme odpočívat, regenerovat. Hned po zápase se Spartou proběhly masáže, součástí regeneračního procesu jsou koupele, kdy se rácháme v kádích s ledovou vodou doplněnou o ledovou tříšť. Odpočinek je teď na prvním místě. Uvědomujeme si, že dvojzápas s Mariborem rozhodne o osudu celé sezóny.

Měli jste dost času zmapovat sílu protivníka? Co jste o slovinském soupeři vypozoroval během tradičních rozborů u videa?

Myslím, že tři dny od zápasu se Spartou představují dostatečný prostor, abychom soupeře důkladně poznali. Studovali jsme hlavně jejich boj ve 3. předkole Ligy mistrů, kdy vyřadili APOEL Nikósie. Maribor velmi dobře bránil a šest lidí v ofenzivě bylo nesmírně kvalitních.

Lze porovnat kvalitu Mariboru s Željezničarem Sarajevo nebo estonským Nomme Kalju, tedy soupeři, které jste vyřadili v předešlých letošních dvojzápasech?

Ani trošku. Slovinci jsou minimálně o jednu výkonnostní úroveň výše. Myslím, že nemají horší tým než my. Šance jsou padesát na padesát.

Vážně považujete kvalitu za srovnatelnou? Nevnímáte veliké očekávání veřejnosti?

Myslím, že představy fanoušků jsou zkreslené. Lidé si neuvědomují a neznají sílu Mariboru. Jistě, oni nemají jméno jako Atletico Madrid nebo Neapol, ale jsou hodně silní. Vážně hodně.

Nesdílíte tedy přesvědčení, že Plzeň vstupuje do play off Ligy mistrů jako favorit?

Oba týmy jsou hodně vyrovnané. Ale při losu jsme byli nasazení, musíme danou roli přijmout a chceme ji hlavně potvrdit na hřišti. Na psychiku je nynější situace náročnější. Ve srovnání s dva roky starou situací, kdy jsme vyřadili Kodaň, jsme v jiné pozici. Tehdy byla účast mezi nejlepšími kluby Evropy překvapením, nyní bychom nezdarem byli zklamaní.

Jistota účasti v Evropské lize v případě nezdaru s Mariborem vás neuklidňuje?

Je velkým snem zopakovat start v Lize mistrů. Základní cíl v podobě podzimu v Evropě jsme splnili. Ale upřímně říkám, že Liga mistrů nabízí jiné soupeře, jiný zájem médií i fanoušků. Proto se neupínáme k soutěži útěchy v podobě Evropské ligy, kterou máme jistou.

Jste jedním z pamětníků kvalifikace o Champions League z předminulé sezóny, kdy jste vyřadili Kodaň. Jak moc se Plzeň za tu dobu změnila?

Největší rozdíl je ve zkušenostech, které jsme nabrali právě v Evropě. Tehdy byl za obrovský úspěch považován už postup přes Trondheim ve třetím předkole. Pak přišla pohádka, když jsme vyřadili Kodaň. I z toho vyplývá očekávání fanoušků, že bychom měli postoupit.

Posiluje sebevědomí vašeho týmu skutečnost, že doma Plzeň v evropských pohárech kromě Barcelony, Schalke, Fenerbahce a Besiktase všechny protivníky porazila?

Nemyslím si, že kdokoliv z kádru na danou statistiku myslí. V hlavách máme Maribor, nikoliv úspěšnou minulost.

Je velkou nevýhodou, že dvojzápas s Mariborem začínáte doma?

Když nedostaneme gól, bude to dobré a nikdo pořadí zápasů řešit nebude.

Reklama

Související témata: