Hlavní obsah

Freiburg bude v Liberci postrádat Daridu

Freiburg

Fotbalisté Freiburgu se musejí ve čtvrtečním utkání Evropské ligy v Liberci obejít bez Vladimíra Daridy, kterého v minulém týdnu trápily potíže s břišním svalem. Český reprezentační záložník sice v pondělí začal s tréninkem, po dohodě s koučem Christianem Streichem ale zůstal v Německu.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Záložník Freiburgu Vladimír Darida.

Článek

"Dohodli jsme, že to tak bude nejlepší, abych byl stoprocentně připravený na víkendový zápas," řekl ve středu ČTK Darida. Freiburg, který bujuje v bundeslize o záchranu, se v neděli představí v Mönchengladbachu.

Třiadvacetiletý Darida si zranění přivodil na začátku listopadu v Evropské lize v Estorilu. I když se jeho stav zlepšoval, nestihl sobotní bundesligový zápas na hřišti Braunschweigu. Od pondělí sice už začal individuálně trénovat i s míčem a cítil se dobře, po poradě s trenérem se ale rozhodli, že nebude riskovat případné obnovení zranění.

Mrzí ho, že přijde i o druhý zápas proti Liberci, s nímž se potkával v české Gambrinus lize. V prvním zářijovém duelu ve Freiburgu proti Slovanu nenastoupil kvůli problémům s kotníkem.

"Trenér mi dnes řekl, že mě chce mít stoprocentně zdravého na bundesligu. Nechtěl riskovat, že by se mi zranění mohlo obnovit a já kvůli jednomu zápasu zmeškal další čtyři v bundeslize. Nedá se nic dělat, bude lepší, abych byl úplně v pořádku na víkend," doplnil Darida pro web svého agenta Ondreje Chovance.

Spoluhráčům bude držet palce aspoň na dálku a věří, že Freiburg utne libereckou sérii devíti zápasů v pohárech bez porážky. "Je to dlouhá série, ale doufám, že to zlomíme. Přece jen pro nás by byly tři body strašně důležité a vrátily by nás do hry o postup," řekl ČTK Darida. Jeho celek ztrácí na Liberec tři body a bude muset hrát U Nisy na vítězství.

Darida: Výhra nad Braunschweigem nám pomůže

Do Liberce se Darida těšil o to víc, že chtěl U Nisy Severočechům nadobro vrátit smolný poslední zápas předminulé sezóny, v němž dal tyč a s Plzní po remíze 0:0 přišel v závěrečném kole o titul.

"Samozřejmě si to pořád pamatuji, podobných zápasů člověk moc nezažije. Ale v minulé sezóně už jsem s Plzní v Liberci vyhrál. V poločase jsme prohrávali 0:1 a hráli o deseti. Nakonec jsme to otočili, já dal vítězný gól a stali jsme se půlmistrem ligy. Po tom zklamání to byla první náplast a teď to mohla být druhá, kdybych hrál a uspěli bychom," řekl Darida.

Věří, že Freiburgu pomůže víkendová výhra v bundeslize nad Braunschweigem. "V naší situaci jsme to strašně moc potřebovali. Všichni jsme rádi, že to tak dopadlo a určitě nám to pomůže, co se týče sebevědomí," podotkl český záložník.

Jeho celek přesto zůstává v bundeslize na spodku tabulky, momentálně je třetí od konce. Podle Daridy to ale neznamená, že by se Freiburg soustředil jen na domácí ligu a Evropskou ligu odsunul na vedlejší kolej.

Chceme uspět na obou frontách, tvrdí Darida

"Chceme uspět na obou frontách, v bundeslize i Evropské lize. Samozřejmě bundesliga je strašně důležitá, nikdo nechce sestoupit, nebo se bát do posledního kola, jak to bude. Chceme se co nejrychleji dostat do nějakého středu tabulky, abych potom nebyli svázaní nějakou nervozitou," podotkl Darida. "Ale chceme uspět i v Liberci," dodal.

Po srpnovém přestupu z Plzně do Německa ho sužují zdravotní problémy. Kvůli nim zasáhl jen do čtyř soutěžních utkání Freiburgu, vstřelil v nich však dva góly.

"Bohužel se to všechno nakupilo k sobě. Nejprve výron v kotníku, když jsem se pak konečně dal dohromady, tak přišlo další hodně smolné zranění. Dostal jsem nešťastně zespodu do kolíku, měl jsem propíchnutou žílu a nateklou nohu. Dal jsem se do pořádku brzo, ale pak přišlo zase zranění v Estorilu. Věřím, že do třetice a dost," přál si Darida.

Pod Ještědem se nepředstaví vedle Daridy ani zranění Schuster, Schmid, Mujdža, Hedenstad a Terrazzino. Pro karetní trest budou Freiburgu chybět také Guédé a Höfler.

Reklama

Související témata: