Hlavní obsah

Konec kariéry teď vidím v mlze, přiznal Horváth po prvním tréninku pod novým trenérem

Plzeň

Párkrát během podzimu myšlenky na konec kariéry v plén hodil. Několikrát plzeňský kapitán Pavel Horváth připustil, že by mohlo jít o jeho poslední fotbalové jaro. Samo sebou, že s typickým podtextem v hlase, takže nikdo netušil, nakolik mluví vážně a nakolik své okolí balamutí. „Teď vidím konec kariéry spíš v mlze. V takové, v níž jsem jel ráno z Prahy do Plzně na první letošní trénink,“ nemínil Horváth ani po první přípravě pod novým koučem prozradit víc. Natož se pak jasně vyjádřit...

Foto: Petr Eret, ČTK

Fotbalisté Plzně zahájili přípravu na jarní část sezóny. Na snímku je kapitán Pavel Horváth.

Článek
Fotogalerie

Takže žádný konec? Myšlenky na poslední fotbalové jaro jste skutečně zapudil?

Uvidím. Dokud budu zdravý, nebudu konec řešit.

Zdravý evidentně jste, první trénink pod novým trenérem vám problémy také nedělal, dobrou náladou jako obvykle překypujete. To všechno přispělo k odkladu úvah o konci kariéry?

Jedno souvisí s druhým. Cítím se dobře, nejsem nemocný, nejsem zraněný, první trénink jsem zvládl a ani po něm mě nic nebolí. Jiné by to asi bylo, kdybych se potýkal se zdravotními problémy vyžadujícími několikaměsíční léčení. To by pak bylo na zvážení, zda ještě pokračovat.

Říká se ale přece, že člověk by měl odejít v nejlepším. Anebo také, že by měl končit na vrcholu...

Na hřiště mě to potáhne, dokud budu zdravý. Ale jsem samozřejmě soudný, takže budu sledovat názory a reakce lidí ve svém okolí, abych si udělal úsudek.

Možná vám v rozhodování o oddálení konce kariéry napomohlo, že tentokrát nemáte problémy s nadváhou, jako v minulosti po každých Vánocích. To až natolik zapůsobil příchod nového trenéra?

Spíš vědomí, že jsem starší a vím proto, co si mohu dovolit. Hlavně večer jsem se sice musel hlídat, ale zvládl jsem to, takže doufám, že jsem na přípravu nachystaný dobře.

I díky hokeji, jemuž v zimě holdujete?

Osmkrát během dovolené jsem si byl zahrát a musím se pochválit, že postupem času to bylo dobré.

Kolik času jste tedy prožil na ledě?

Většinou minutu a půl. Pak jsem střídal...

Legrácky. Však si vaši připravenost kouč Uhrin určitě zkontroluje. Na váze, při testech i třeba při evidenci tréninkových plánů, které vám rozdal

Já ho ztratil...

To by asi mladý Uhrin těžko ustál, takže vážně - lišila se individuální příprava od té, co vám ordinoval kouč Vrba?

Myslím, že se dost podobala té v minulosti. Jen posilování, stabilizačních cvičení a různých doplňkových věcí zahrnovala víc.

A co první dopolední a odpolední trénink pod Uhrinem? Jak jste je rozdýchal?

Jsem trochu unavený, takže návrat do Prahy jsem si odpustil a zůstal raději v Plzni. Ale zvládl jsem je, i když náplň byla trochu jiná než za trenéra Vrby.

A co atmosféra? Byla také jiná? Dostalo se na vaše obvyklé vtípky a legrácky?

Vtípky a uvolněnost k tréninku patří, takže žádná změna. I když budeme utahaní, musíme držet dobrou náladu a snažit se, aby všechno bylo pozitivní. To je zaběhnuté a není potřeba nic měnit.

I o tom jste s trenérem při prvním pohovoru mluvil?

To zatím nechám bez komentáře.

Slyšel jste alespoň o tom, že Uhrin chystá změny? Že bude vyžadovat, abyste lépe a zodpovědněji bránili? Že na defenzivu bude klást větší důraz?

Slyšel jsem to, ale ani v tomto směru sloužit nemohu. Na podzim jsem většinu zápasů viděl ze hřiště, takže uvidím, jak to bude vypadat.

A představu o tom, jak bude pod novým trenérem vypadat fotbalová Plzeň, máte?

Budeme mít dál červenomodré dresy, snažit se o pohledný fotbal a o to, abychom dávali góly. V tom jsme zajedno... Trenér nám navíc říkal, že chce vítězit, což chceme pochopitelně všichni. Takže se musíme pořádně připravit, abychom tyto plány plnili.

Už od samého začátku sezóny, kdy na vás čeká v Evropské lize favorizovaný Doněck?

Je jedno, s kým začínáme. I kdybychom se na úvod jara měli potkat s někým z naší ligy, budeme trénovat stejně. Podstatné je, abychom byli zdraví a dobře připravení. Pak už bude záležet na formě, jakou budeme mít. Ale tu ukáží až poslední přípravné zápasy.

Reklama

Související témata: