Hlavní obsah

Hübschmanovy rady trenér Šachtaru nepotřebuje. O Plzni, Uhrinovi i Horváthovi ví Lucescu své

Antalya/Praha

Užívají si Antalye, kde během tureckého soustředění sehráli už druhý přípravný zápas, jedenadvacetiletý brazilský legionář ve službách Šachtaru Bernard si libuje nad pozvánkou k přípravnému utkání reprezentace své země 5. března v Johannesburgu proti JAR, trenér ukrajinského mistra Mircea Lucescu však myslí hlavně na rychle se blíží konfrontaci s plzeňskou Viktorií v Evropské lize. Není divu, když první duel play off je na programu už příští čtvrtek v Plzni a odveta pak 27. února v Donbas areně v Doněcku. A pro Šachtar neexistuje nic jiného, než postup.

Foto: Sport.cz

Rumunský trenér ukrajinského Šachtaru Doněck Mircea Lucescu.

Článek
Fotogalerie

Zkušený rumunský kouč, který dovedl Šachtar před pěti lety k triumfu v tehdejším Poháru UEFA, však před bezbřehým optimismem varuje.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

„V této fázi a na této úrovní už není slabých klubů. Plzeň je jedním z velmi kvalitních celků ze střední  a východní Evropy, jenž disponuje skvělou organizací a herní disciplínou. Navíc ofenzivní tým, který střílí hodně branek, mužstvo s velkými zkušenostmi," krotí osmašedesátiletý Lucescu přesvědčení, že český mistr nemůže jeho svěřence zastavit.

Šachtar vyhrál i nad Mariborem
Fotbalisté Šachtaru Doněck vyhráli i druhý zápas tureckého soustředění. V Antalyi zvítězili nad slovinským Mariborem 2:1(1:1), když o góly se postarali brazilští legionáři Fred a Costa. Není bez zajímavosti, že právě Maribor vyřadila Plzeň v předkole Ligy mistrů.Šachtar vyhrál už desátý z jedenácti duelů, které v přípravě na jaro zatím sehrál. Český reprezentant Tomáš Hübschman do dnešního utkání nezasáhl. Generálkou na Evropskou ligu s Plzní bude pro ukrajinského mistra páteční střetnutí s Partizanem Bělehrad.

Dobře ví, o čem mluví, neboť v minulosti se potkal jak s Viktorií, tak i jejím novým trenérem Dušanem Uhrinem.

Až za rok to bude Uhrinova Plzeň

„Setkal jsem se s ním, když trénoval v Rumunsku. Působil na mě velice seriózně, je to profesionál. Pochází z fotbalové rodiny, což mu určitě pomáhá," připomíná rumunský kouč.

„Pro nového trenéra je vždy obtížné nastoupit k týmu v průběhu sezóny. Viktoria předváděla na evropské i domácí scéně skvělé výkony a Uhrin je natolik inteligentní člověk, aby v podobném trendu pokračoval. Příští rok tu může být trochu jiná Viktoria Plzeň s odlišnou filozofií a strategií, ale v této se zóně se bude nový trenér zřejmě snažit navázat na práci svého předchůdce."

S Horváthem se potkali v Turecku

Stejně tak si rumunský trenér vybavuje, že se během své kariéry potkal i s kapitánem Plzně Pavlem Horváthem. To když v sezónách 2000 - 2002 vedl turecké Galatasaray Istanbul, kam Horváth přišel ze Sportingu Lisabon.

„Bohužel, tehdy se na turecký fotbal neadaptoval," myslí si Lucescu i po letech.

„Je to ale velká osobnost, skvělý hráč s mimořádnými fotbalovými schopnostmi, jehož hra se mi velmi líbí. Být v osmatřiceti jedním z nejdůležitějších článků týmu je obdivuhodné," skládá Lucescu poklonu svému někdejšímu svěřenci a připomíná: „Musíme být obezřetní, protože pokud mu dáme prostor a čas, organizuje hru a je velmi nebezpečný především díky skvělým přihrávkám. Dokáže přesně najít své spoluhráče dlouhými pasy za obranu a ti pak mohou skórovat."

Zatímco český legionář ve službách Šachtaru Tomáš Hübschman se už se spoluhráči a fanoušky o své názory na Plzeň podělil, trenér Lucescu jeho informací využít nehodlá.

„Ty, které potřebuji, najdu na internetu či při sledování videa," odmítá, že by s Hübschmanem soupeře probíral a jeho zkušeností hodlal v rychle se blížící konfrontaci na evropské pohárové scéně využít.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.