Hlavní obsah

Před pohárovou konfrontací s ukrajinským Šachtarem si plzeňský trenér Uhrin přizval na pomoc i tátu

Plzeň

Z jedné výhody by mohla fotbalová Plzeň v pohárové konfrontaci s ukrajinským Šachtarem profitovat. Po odchodu Pavla Vrby k reprezentaci si totiž nenajala jen jednoho kouče, ale vlastně celou trenérskou dynastii. „Táta kouče Doněcku Lucesca dobře zná, takže věřím, že i jeho rady mně pomohou,“ netajil Dušan Uhrin junior, že Viktorii chystal na zápas 2. kola Evropské ligy, jenž se hraje ve čtvrtek ve 21:05 v Plzni, celý rodinný klan.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Dušan Uhrin mladší (uprostřed) a generální manažer klubu Adolf Šádek během tréninku před utkáním Evropské ligy proti Šachtaru Doněck.

Článek

Ukrajinci jsou před prvním duelem 2. kola Evropské ligy favoritem, o tom není pochyb. „Chceme dojít co nejdál, chceme uspět," netají český legionář ve službách Šachtaru Tomáš Hübschman, že jeho klub sní o repríze roku 2009, kdy tehdejší Pohár UEFA vyhrál.

„Našim cílem to skutečně je, nejdříve ale musíme postoupit přes Plzeň. Protivníka, o jehož síle svědčí dva starty v Lize mistrů," přitakal i trenér Lucescu, který k zmiňovanému triumfu Šachtar dovedl.

Vzájemná bilance mluví pro Uhrina

Jenže i Plzeň si troufá. A dokonce i na ukrajinského mistra. Zvláště, když na její lavičce teď sedí Dušan Uhrin mladší, jenž se na přechozích zahraničích misích s Šachtarem dvakrát utkal a nikdy s ním neprohrál.

„S tbiliským Dinamem jsem nad ním vyhrál 1:0, s Temešvárem remizoval 1:1," připomíná svou bilanci s Lucescem.

Viktoria Plzeň -Šachtar Doněck
První zápas 2. kola Evropské ligy se hraje od 21:05, rozhoduje Řek Tasos Sidiropulos, vysílá ČT2.
Pravděpodobné sestavy: Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Horváth, Hořava - Petržela, Kolář, Ďuriš - Tecl.
Šachtar: Pjatov - Srna, Kučer, Rakickij, Ismaily - Hübschman, Fred - Bernard, Douglas Costa, Teixeira - Adriano.

„A teď i táta s radami přispěchal. On je víc nervózní než já, takže na utkání raději ani nepřijede," prozrazoval, jak je Trenér trenérů z roku ´96 před ostrou premiérou svého syna na lavičce Plzně rozechvělý.

Taková ukrajinská Barcelona, míní hráči

Ve čtyřiačtyřiceti předchozích zápasech vedl Viktorii na evropské pohárové scéně Vrba, v pětačtyřicátém čeká ostrá premiéra na Uhrina. „Chceme uhrát výsledek, který by nám dával šanci pro odvetu," netají, že i on sní o postupu.

A přesto, že on, stejně jako jeho noví svěřenci, ví, jak těžké to s Šachtarem budou mít. „Taková ukrajinská Barcelona. Vpředu brazilský ťukes, držení míče, kombinace a náhlý úder," připomíná Milan Petržela, co u videa plzeňští hráči nastudovali.

„Dokázali jsme si, že jsme schopni hrát s Bayernem, Manchesterem City i třeba madridským Atlétikem, proč bychom tedy neměli zvládnout souboj s Doněckem?" nadhazuje řečnickou otázku Michal Ďuriš.

„Máme před ním sice respekt, protože jde o výborný tým s řadou rychlých a technicky vybavených Brazilců, ale připraveni jsme dobře," přidává David Limberský a pochvaluje si nejen kvalitní soustředění v Turecku a na Kypru, ale i informace, které o protivníkovi od trenéra Uhrina mužstvo dostalo. A také posun v defenzivě, na kterou nový kouč kladl hned při nástupu do funkce akcent. „Víc jsme se na ni v přípravě skutečně zaměřovali. Ale až na hřišti se ukáže, k jakému došlo posunu."

Odvetu v Doněcku neřeší

„V ofenzivě Brazilci, vzadu Ukrajinci doplnění o výborného Chorvata Srnu. Takové CSKA Moskva, s nímž jsme na podzim o postup do Evropské hráli. Ale silnější," spěchá s dalším přirovnáním David Limberský a odmítá, že by snad Plzni mohla nahrát současná situace panující na Ukrajině. UEFA totiž přeložila zápas Kyjeva s Valencií na Kypr, v ohrožení jsou i domácí pohárové zápasy Dněpropetrovska s Tottenhamem a Oděsy s Lyonem.

„To neřešíme, naše odveta se hraje až za týden. Teď se koncentrujeme jen na čtvrteční první zápas," pravil Limberský. „A když v něm zahrajeme na hranici našich možností, dokážeme Šachtar potrápit," ujišťoval kapitán Pavel Horváth.

A to přitom netušil, že taktický scénář na ukrajinského mistra nechystal jen mladý Uhrin, ale i jeho otec. Možná i proto nový plzeňský kouč před ostrou premiérou tvrdil: „Přemýšlím jen o postupu, který v našich silách je."

Reklama

Související témata:
  Leverkusen - AS Řím dnes 21 : 00
20240509T21 : 00:00+0200
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen
AS Řím
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.